Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nejsem sice lékař, ale pokud tvá dcerka má naordinovanou dvoudenní infuzi, tak je samozřejmostí, že jí bude podána v příslušném zdravotnickém zařízení.
@Anonymní píše: Více
Tak hlavně kanylu ti dává i odstraňuje zdravotník… asi to nebude jen tak, že to decku vytahnes z ruky, más to napichle do žíly, viděla jsi, jak je ta flexa dlouhá?
I dospělý s flexou musí dávat pozor, je zavedena jen na určitou domu, myslím 5 dní maximum.
A pokud má dvoudenní infuzi, tak ji v té nemocnici asi potřebují celou dobu, stejně jsi tam s ní jako doprovod…dva dny se přece dají zvládnout…
@Menton píše: Více
Jo, to je pravda. Flexila se po třech dnech obvykle přepichuje.
Pokud by se na konec kanyly dal sterilní uzávěr a cely se to pro jistotu obvazalo obinadlem, tak v tom nevidím problém… např onkologičtí pacienti mají běžné různé kanyly (dokonce centrál a to je největší zdroj infekce) i doma. Dělám ve zdravotnictví ošetřovatelku a parkrat jsem i zažila, že šli lidi domu i s Redony (drén) s tím, že jim to má za pár dní má vytáhnout obvoďák, je to teda dost výjimečně, ale i to se někdy děje.
@Marieme píše: Více
To možná ano.
Ale, v tomto případě se přece jen jedná o celkem malé dítě, takže ho raději chtějí mít pod dozorem.
Kanylu jsem mela pri operaci i zakrokach vicekrat a fakt si nedovedu predstavit jit s tim domu. Je to napichle v zile, muze o neco zavadit atd. Obavam se, ze s kanylou domu fakt ne..
Já si myslim, že dcerka musí být pod lékařským dohledem i kvůli třeba reakci na podávanou látku a bála bych se i toho je to malé dítě, aby si to třeba nějak nevytáhla
S flexilou se domů určitě může a pouštějí takto i pediatrické pacienty. Otázkou je, zda tam ty dva dny nemusí dítě zůstat z jiných důvodů.
@Černá Madonna píše: Více
To asi ne, mela jsem ji po operaci sest dni, byli vubec radi ze mi nasli zilu na tu jednu,
Syn ve čtyřech letech dostal neuroboreliozu a mel naordinovane infuze jednou denně po dobu 1 měsíce… Po týdnu jsem se s nimi v nemocnici kde jsme lezeli domluvila a šli jsme domů a na infuze jednou denně dojížděli.. ale jsem zdravotní sestra a denně jsem doma kanylu proplachovala..
Nebylo by jednodušší se zeptat lékaře, který zná zdravotní stav tvé dcery. Napíšeš, jakým trpí onemocněním a jaké infuze dostává, což je docela podstatná věc. A ne, laik by fakt neměl jen tak vytahovat kanylu z žíly, nesmí to dělat ani nižší odetrovatelský personál. Je to pořád přímá cesta do krevního řečiště, případnou infekci ti může roznést po celém těle. Navíc u dítěte jsou rozdílné standardy, narozdíl od dospělých.
Kdyz je to dvoudenni infuze, tak trva dva dny a proto hospitalizace? Nepises podrobnosti. A u tak malych deti mozna i kvuli moznemu proplachu.
Ahoj,
Moje pětiletá dcera musí pravidelně každé 3 týdny na dvoudenní infuzi. Aby to její žíly vydržely, dostává vždy kanálu a kvůli té musí zůstat přes noc v nemocnici.
Chtěla bych se zeptat zdejších lékařů, jaký je důvod, že s kanylou se nesmí nikam, ani na procházky, natož přes noc domů. Infekce? Tu přeci může dostat i v nemocnici. Kdyby byl problém s krvácením, dá se ta hadička snadno vytáhnout, ne? Tak proč je kanyla důvodem, proč nás nemohou pustit domu? Je to tak vždy?
Děkuji