Doplatek za invalidní důchod
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Doplatek za invalidní důchod
Ahoj všem,
jelikož se nemohu dovolat na sociálku, ptám se tady, už nevím, kde se jinde zeptat, třeba někdo bude vědět. Byla mi schválena invalidita ( roztroušená skleróza ) od 2.8.2023. 21.11. mi přišel doplatek důchodu od 20.10 do 9.12. Do 19.10. jsem byla v pracovní neschopnosti, na internetu jsem se dočetla, že pokud byl člověk v pracovní neschopnosti a byl mu už schválen ID, tak se zpětně nevyplácí. Já měla za to, že ID chodí i během nemocenské, proto jsem si o něj i žádala, jelikož jsem tak 5× ročně na PN, tak ze zkráceného úvazku 60% není moc.. Nemám zatím žádný platební výměr, kolik mi bude chodit, k jakému dni, jediné co mi přišel byl v říjnu posudek o invaliditě a teď předevčírem ten doplatek.
Na sociálku jsem se včera snažila dovolat celé odpoledne, jediné, na co jsem se dovolala, byly starobní důchody a tam prý nevědí…
Děkuji za jakékoliv postřehy a pěkný večer
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jakože tvl invalidní důchodce bere v době nemoci ještě nemocenskou???
- Citovat
- Upravit
Proč ne? Pokud mi závidíte, že při mém polovičním úvazku dostanu nějakou korunu navíc, tak si to s Vámi klidně vyměním. Před čtvrt rokem sem byla ležák bez schopnosti normálně komunikovat, počůrávala jsem se, protože sem si nebyla schopná ani dojít na záchod… Co bych dala za to, abych mohla normálně pracovat na 8 hodin a zvládala normálně chodit…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud máš schválené ID, tak nemocenská končí. (myslím je tam do 30 dnů od zač. ID) Nelze čerpat zároveň nemocenskou a ID, pokud je to na stejnou nemoc. ( můžeš při ID pracovat a když budeš mít třeba chřipku, tak na ni můžeš čerpat nemocenskou) Takže lékař ukončí nemcenskou v termínu, kdy ti začíná ID.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Almondea takže mi ID budu chodit jen pokud budu v práci? Pokud budu doma s atakou kvůli RS, ID mi chodit nebude, pokud budu doma s angínou, tak ano?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lussinda píše:
@Almondea takže mi ID budu chodit jen pokud budu v práci? Pokud budu doma s atakou kvůli RS, ID mi chodit nebude, pokud budu doma s angínou, tak ano?
Ne, ID ti bude chodit pořád bez ohledu na to, jestli budeš nebo nebudeš pracovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lussinda
Nemocenská je náhrada mzdy. Pokud budeš při ID pracovat a dostávat mzdu, tak máš nárok při angíně dostávat nemocenskou, její výše se vypočítá z platu. Přitom ale budeš pořád dostávat ID.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Almondea Dobře, děkuji za vysvětlení. A nevíte, co je ten doplatek za důchod, který mi přišel do 09.12.23? Měla jsem za to, že nejdřív mi přijde nějaké vyrozumění, kolik mi vyměřili, výplatní termín, kdy mi bude chodit, to mi zatím nepřišlo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Důchod chodí vždycky „dopředu“, takže další přijde pravděpodobně 9. nebo 10.12. Dost často přijdou dřív peníze než výměra, protože OSSZ prostě nestíhají a kolikrát to pošlou s několikaměsíčním zpožděním.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Almondea Dobře, moc děkuji za vysvětlení, už sem zas o něco chytřejší ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lussinda píše:
Ahoj všem,
jelikož se nemohu dovolat na sociálku, ptám se tady, už nevím, kde se jinde zeptat, třeba někdo bude vědět. Byla mi schválena invalidita ( roztroušená skleróza ) od 2.8.2023. 21.11. mi přišel doplatek důchodu od 20.10 do 9.12. Do 19.10. jsem byla v pracovní neschopnosti, na internetu jsem se dočetla, že pokud byl člověk v pracovní neschopnosti a byl mu už schválen ID, tak se zpětně nevyplácí. Já měla za to, že ID chodí i během nemocenské, proto jsem si o něj i žádala, jelikož jsem tak 5× ročně na PN, tak ze zkráceného úvazku 60% není moc.. Nemám zatím žádný platební výměr, kolik mi bude chodit, k jakému dni, jediné co mi přišel byl v říjnu posudek o invaliditě a teď předevčírem ten doplatek.
Na sociálku jsem se včera snažila dovolat celé odpoledne, jediné, na co jsem se dovolala, byly starobní důchody a tam prý nevědí…
Děkuji za jakékoliv postřehy a pěkný večer
Vím o dobré skupině na fb, kde Ti určo poradí, kdyžtak písni do sz. Je to teď děs, lidé čekají půl roku na vyřízení, na peníze, na zprávu atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Monik29 píše:
Vím o dobré skupině na fb, kde Ti určo poradí, kdyžtak písni do sz. Je to teď děs, lidé čekají půl roku na vyřízení, na peníze, na zprávu atd.
Je to tak, teď se strašně dlouho čeká, na všechno. Zakladatelko, buď ráda, že ti poslali ty peníze. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Almondea píše:
Je to tak, teď se strašně dlouho čeká, na všechno. Zakladatelko, buď ráda, že ti poslali ty peníze.
No není to jen teď, oni nestíhali už v roce 2010, možná kdyby neotravovali zbytečně tolik lidí přezkumama… Ale samozřejmě to je nařízeno „ze shora“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit