Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj. 😊
Zajímalo by mě, jaké doplňky stravy užíváte vy a se kterými máte nejlepší zkušenosti.
Já momentálně beru:
astaxanthin (antioxidant),
shatavari (adaptogen),
omega-3 s vitamínem E,
hovězí slezinu v kapslích (lyofilizovanou – sušenou mrazem) na chudokrevnost,
vitamín D3 + K2 (občas),
kolagen s proteinem.
Do budoucna mě láká vyzkoušet rutin, možná nejsilnější antioxidant ergothionein, případně nějakou aminokyselinu. Přemýšlela jsem i nad česnekem v tabletách, ale trochu se bojím, jestli po něm člověk není cítit. 😄
Máte nějaké doplňky, které byste opravdu doporučili a které vám dávají smysl?
Teda, ty toho bereš…
Já jen chia semínka
a magnesium kvůli migrénám.
Ja toho taky beru docela dost (k normalnim multivitaminum
):
Pak jeste elektrolyty pred sportem a proti dehydrataci treba i ted v tech vedrech.
Hlavne hodne vody, to je pro me zaklad.
Pravidelně:
Magnesium kvůli křečemi v nohách.
Občas:
Kanadské brusinky pokud cítíš močák, když chodím častěji tak si je dám a zápal močálů jsem ještě neměla.
Kokosová voda - jako iontový nápoj (když déle nemohu/nechci hodně pít - túra, dlouhá cesta autem.
Samahan- v zimě, prevence proti virózám.
Ještě mi přišlo skvělé Kombe (korejský ženšenový čaj) ale to přestali dovážet.
Mně se osvědčila pestrá strava + hořčík po nějakém namáhavějším cvičení a vit D od rovnodennosti, do rovnodennosti
Teda lidi, jíte ještě něco jiného než pochybné doplňky…
![]()
Já tohle sežrat, tak už nesnídám, neobědvám, nevečeřím… ![]()
@Hanča1234 @Hanča1234 To je zajímavý. 😄 Já bych se právě chia semínkům spíš vyhnula. Obsahují poměrně hodně oxalátů, které mohou u citlivých lidí přispívat ke vzniku ledvinových kamenů. Navíc obsahují kyselinu fytovou, která může snižovat vstřebávání některých minerálů, jako je železo nebo zinek. Ne každému také sednou na trávení – mohou způsobovat nadýmání nebo zažívací potíže, zvlášť ve větším množství.
Takže za mě rozhodně nejsou nějaká zázračná superpotravina, jak se prezentuje. 🙂
@Silverine247 Tak to je super
Já taky brala probiotika ale neviděla jsem žadmou změnu
Turmerik zkusím na bolest kolen ![]()
@bse.pedro To je právě ten problém dnešní doby. 🙂 Půda je chudší na živiny, spousta potravin se průmyslově zpracovává a ovoce i zelenina mohou obsahovat rezidua pesticidů. Vše potřebné jen ze stravy získává dnes málokdo. Doplňky ale nejsou náhrada jídla – jsou jen doplněk. A třeba některé živiny bych musela jíst ve velkém množství potravin (například kvalitního masa), abych jich přijala dost… ![]()
Po narocnejsi noci horcik malat rano, jinak denne omega 3, kreatin a horcik bisglycinat vecer.. mimo leto jeste D3+K2
@Aneeek píše: Více
Turmerik by ti na kolena mel pomoct hodne, ale dej si pozor, jaky si koupis, musi mit vysoky obsah kurkuminoidu - to je ta aktivni latka v turmeriku, ktera pomaha. V kombinaci s cernym peprem pro lepsi vstrebani. ![]()
Vitamín D+K2 každou zimu, omega 3, hořčík na noc, železo - mívám ho málo.
Mám za sebou kvůli vleklým potížím i genetické testy, takže budu pak řešit nějaké doplňky a léky cíleně podle toho, co mi doporučí genetik.
Občas B komplex nebo samotný B 12, kofein nebo matcha, adaptogeny.
Na zánět nebo svědění kůže, co nebylo z ekzému, mi pomohl kurkumin.
Co se doplňků týká, je to složité, spousta vitamínů by se neměla míchat dohromady, navíc mám některé léky úplně nalačno. Pak bych nedělala nic jiného, než zobala celý den doplňky podle rozvrhu.
Po snídani: Multivitamíny minerály Mivolis AZ komplett, vitaminy D3 + K2, gingko.
Po obědě: Zinek Chelát.
Večeřím acidofilní mléko kolem 18. hodiny
Před spaním Supermag B6 s piperinem.
Já jsem na ty doplňky dřív úplně kašlala 😄 Říkala jsem si, že dokud nic nebolí, tak je to v pohodě a nemá smysl to řešit. Jenže jakmile mi bylo třicet, tělo mi to zjevně začalo vracet. Dost běhám a po delších trasách se mi začaly ozývat kolena a kotníky, o regeneraci ani nemluvím 😅 Už nějakou dobu jedu základ, hořčík, céčko a hlavně kloubní výživu. Nakonec jsem skončila u Alavis Maxima Triple Blendu. Beru ho pravidelně a fakt cítím, že jsou ty klouby v mnohem větší pohodě. Druhý den po běhu už nejsem rozlámaná jako dřív. Takže jestli se hodně hýbeš, kloubní výživu za mě určitě doporučuju, jen to chce čas a vydržet u toho pravidelně. 😊