Doporučený odklad

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
957
9.5.12 21:03

Doporučený odklad

Ahoj, potřebovala bych poradit… Se synem jsme byli u zápisu a byla jsem 100% rozhodlá, že nastoupí do první třídy. Tchyně mi před cca dvěma měsíci doporučila odklad (speckař), takže jsme dnes byli na vyšetření v pedagogicko-psychologické pradně, kde nám Mgr. defacto potrvdila tchyniny slova, že mu máme dát ještě rok odklad - není vyloženě vyhraněn, píše levou, Mgr. doporučeje ho naučit pravou, že má více vyhraněnou pravou hemisféru, a neudrží mi prej tak dlouho pozornost. Jenže, máme se stěhovat, díky bydlení jsme se museli několikrát stěhovat a navšetěvoval mi každý rok jinou školku a ne vždy jsem měla bohužel možnost ho dát do dobré školky. Jeden rok byl v „hlídacím centru“ (mš) nyní chodí do mš, kde je moc spokojen a máme se bohužel opět stěhovat, ale do školy, kam by nastoupil by mol znát nějaké děti z předešlé školky, kterou navštěvoval před rokem. Taky bych na něj měl více času, s dcerkou jsem doma do jejích 4 let, tudíž bych se synovi mohla více věnovat, mohla ho vyzvedávat ihned po skončení školy a měli bychom čas do večera na udělání úkolů. Když bych ho dala až rok na to, musel by být v družině, a dom. ukoly bychom dělali vlastně v kuse až do večera, což s jeho přístupem nepřipadá absolutně v úvahu, díky jeho velké hyperaktivitě.Druhým rokem navštěvujeme logopedii, a má problém do ted s výslovností sykavek, ale to logopedka říkala, že je otázkou času, kdy to pochytí, zas ale když něco říká, tak se neslyší… Tak ted opravdu nevím co udělat, navštěvovali jsme eudaktivní skupinky, není jednička, ale je snaživý, zvídavý. Ale vše mu to kazí jeho hyperaktivita, Mgr. mi taky říkala, že by nervově dozrál a já mám strach abych mu to neznechutila, ale taky mám strach z jeho reakce, protože si hodně špatně zvyká na nové prostředí, děti atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
danitschkak
9.5.12 21:48

Ahoj - jsem učitelka na prvním stupni, tak bych ráda poradila :) Vůbec neváhej a odklad podej - obzvlášť, pokud máš doporučení z poradny. My ho u nevyhraněných kluků navrhujeme vždycky a necháváme na rodičích (pokud jsou to ale známí, tak jim rovnou říkám, ať ho školou ještě netrápí). Vůbec se neboj, že bys ho znechutila dalším rokem ve školce - naopak. Kluci dozrávají později než holky a věř mi, že ten rok jim neuvěřitelně pomůže. U nás ve škole třeba vedu tzv. školičku pro předškoláčky - aby jim to nebylo líto, že ještě do školy nejdou, zároveń si zvykají na domácí úkoly, hodnocení… a s tou hyperaktivitou je to běh na dlouhou trať, můžu doporučit knížku od paní Prekopové - Neklidné dítě. Taky máme v rodině aktivu, ale když se dbá na stravu a pevnější režim, dá se to :) přeju hodně sil, od září jsem měla mít prvňáčky, ale místo toho si teď nosím svého v bříšku :)

• Citovat
  • Upravit
6814
9.5.12 21:53

Ahoj,já bych teda odklad určitě dala. Doporučili mi ho u obou synů a rozhodně jsem nelitovala,ty nároky na děti v první třídě jsou opravdu velké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
9.5.12 22:36

Tak já učím taky na 1.stupni, a vyjídřím se k psaní levou nebo pravou. Mám ve třídě holčičku, která taky špatně vyslovovala a tak jí dali odklad a během toho klasické testy, kdy zjistili, že není pravák, ale levák a začali ji přeučovat na leváka. Z poradny mám doporučení důsledně sledovat, aby psala levou. Po půl roce, kdy se začala přeučovat na leváka, se z báječné holčičky stala nervní holka…Opravdu píše pomalu, ale fakt pomalu, není schopna soustředění, pořád chytá do pravé… Bolí ji hlava apod. Nedalo mi to, a volala jsem do poradny. Paní psych. nás navštívila ve třídě. A povolila, že S. může psát pravou pokud bude chtít. Chce pořád, není unavená, píše rychleji, sice to drží jako prase kost, protože půl roku jsem jí drezůrovala na levou. Závěr z poradny je obouruč, podle práce hemisfér je levák, ale psát bude prostě pravou, protože jí to dělalo špatně. No a už po 3 týdnech je to zase pohodová holka. Neřeším, kterou píše, ať si to klidně přehazuje. :-)
Takže to této zkušenosti, bych si hodně rozmyslela, aby se mé dítě násilně přeučovalo. Ony totiž ani ty testy nejsou směrodatné.
A odklad bych asi také navrhla. Přeji hodně sil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
541
9.5.12 22:38

Ahoj, syn je narozen v srpnu, oba jsme s manželem žádali odklad, protože se nám zdá hravý a pro školu nezralý. Byli jsme v PPP a jednoznačně odklad doporučili pro psychickou nazralost a špatné držení tužky a nevypsanost ruky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
13.5.12 18:28

A já budu asi jediná pro nástup. A to protože se na věc dívám z pohledu nikoli první třídy (zvlášť pokud má nastoupit na menší školu), ale z pohledu adolescentů… Pokud alespoň trochu předpokládáš studijní schopnosti, odklad ještě dvakrát zvažte - už maturovat ve dvaceti je pro puberťáky „vopruz“, studium VŠ pak trvá další roky - a věk se může stát problémem.

Moje děti jsou zaškolené řádně, ač jsou všechny nejmladší ve třídě (tedy to nejmladší teprve bude - půjde do školy přesně v šesti letech). Nejstarší šla dokonce dřív - a maximální spokojenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.3.17 12:55

Doporučeni z ppp aby zustal ve školce

Syn bude mit letos 13.9 6 let chci ho dat do školy a jit s ním na zapis jfeme na ppp co když mi doporuči že ma byt ještě rok ve školce mohu i tak jin na zapis a trvat na svém že do školy ho chci dat nebo to automaticky pada. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1923
14.3.17 13:18
@Miselinek28 píše:
Syn bude mit letos 13.9 6 let chci ho dat do školy a jit s ním na zapis jfeme na ppp co když mi doporuči že ma byt ještě rok ve školce mohu i tak jin na zapis a trvat na svém že do školy ho chci dat nebo to automaticky pada. Děkuji

Ne, nemůžeš. Pokud Ppp určí, že syn je na školu nezralý, je to tvá povinnost rozhodnutí respektovat. Pokud by byl syn narozen do 31.8 a byl posouzen jako nezralý do školy ho dát můžeš. Ale v tvém případě kdy je narozen po 31.8. to nelze. Je to dáno skolskym zákonem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
14.3.17 13:21

@Miselinek28 u předčasného nástupu je potřeba doporučení z PPP, bez toho se dítě dát dřív do školy nedá.
Pokud to je naopak - odklad, tak to je na rodičích. I když PPP doporučí odklad, tak ho rodiče dávat nemusí.

• Citovat
  • Upravit
14.3.17 13:22

Můžeš jít do jiné PPP a nechat to posoudit znova ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4100
14.3.17 13:22

@Miselinek28 a myslíš že vám doporučí odklad?
Proč ho chceš dávat už do školy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
14.3.17 13:25

@Paralenka červená to už do zápisu nejspíš nestihne. Teď se reší odklady a jsou dlouhé čekačky.

• Citovat
  • Upravit
14.3.17 13:31

@Billi
Nremá to být do konce května?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
14.3.17 13:36

@Paralenka červená to by mělo být u odkladů (i když u nás jsou rodiče upozorňováni, že už mají mít vše s sebou k zápisu, protože kdyby se po zápise rozjely stovky dětí do PPP, tak se to nemá šanci včas stihnout), ale nevím, jak to je, když chceš dát dítě dřív, jestli jim stačí říct, že to dodáš, nebo to už musíš mít s sebou.

• Citovat
  • Upravit
584
14.3.17 13:47

. Edit spatne sem si to precetla;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat