Syn chodí do druhé třídy - problém s diktáty

483
10.1.23 11:19

Dotaz škola

Dobrý den. Mám dotaz. Syn chodí do druhé třídy a také docházíme na logopedii. Je tady někdo z vás kdo by nám poradil? Má velký problém když píše diktáty tak zaměňuje písmeno e za a a opačně. A už si nevíme rady jak mu to vysvětlit. Jinak vše ostatní ve škole mu jde na výbornou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22877
10.1.23 11:41

@pajulineneska a není to dislexie? Paní učitelka neporadí? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
10.1.23 11:53

@pajulineneska kartičky s těmito písmeny a neustále opakovat a opakovat. Já jsem to měla s daleko větším množstvím písmen a takto mě to mamka učila. Měli jsme s písmeny i vyrobené pexeso. Takže bych udělala velké A malé A, psací, stejně s E… Třeba i různé barvy a hrát s těmito písmeny třeba to pexeso…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
10.1.23 14:31

@pajulineneska Úplně neporadím, ale pokud docházíte na logo, měli by poradit tam, protože to spadá do jejich oboru. Záměna písmen je dysortografie, ale pokud to má pouze u těchto dvou, viděla bych to spíš na to, že mu prostě přijdou podobná a taky možná při diktatech je slyší jinak - záleží, jak paní učitelka dobře a jasně vyslovuje. Jak bylo napsano výš, zkusit kartičky a třeba číst text a zvedni to písmenko, které jsi tam slyšel. Pokud se splete, zkusit vysvětlit, proč je to jinak. Snažit se z toho udělat hru. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15413
10.1.23 21:08

Udělej mu třeba záložku do slabikáře, nakresli auto, k tomu dopiš všechny tvary písmene A, potom třeba eskymáka a k tomu to samé. A ať ji ze začátku používá, pomůže mu to. Pokud má nějakou skrytou vadu, bude se mu to plést, ale naučí se to časem kompenzovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin