Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den. Mám dotaz. Syn chodí do druhé třídy a také docházíme na logopedii. Je tady někdo z vás kdo by nám poradil? Má velký problém když píše diktáty tak zaměňuje písmeno e za a a opačně. A už si nevíme rady jak mu to vysvětlit. Jinak vše ostatní ve škole mu jde na výbornou.
@pajulineneska kartičky s těmito písmeny a neustále opakovat a opakovat. Já jsem to měla s daleko větším množstvím písmen a takto mě to mamka učila. Měli jsme s písmeny i vyrobené pexeso. Takže bych udělala velké A malé A, psací, stejně s E… Třeba i různé barvy a hrát s těmito písmeny třeba to pexeso…
@pajulineneska Úplně neporadím, ale pokud docházíte na logo, měli by poradit tam, protože to spadá do jejich oboru. Záměna písmen je dysortografie, ale pokud to má pouze u těchto dvou, viděla bych to spíš na to, že mu prostě přijdou podobná a taky možná při diktatech je slyší jinak - záleží, jak paní učitelka dobře a jasně vyslovuje. Jak bylo napsano výš, zkusit kartičky a třeba číst text a zvedni to písmenko, které jsi tam slyšel. Pokud se splete, zkusit vysvětlit, proč je to jinak. Snažit se z toho udělat hru. ![]()
Udělej mu třeba záložku do slabikáře, nakresli auto, k tomu dopiš všechny tvary písmene A, potom třeba eskymáka a k tomu to samé. A ať ji ze začátku používá, pomůže mu to. Pokud má nějakou skrytou vadu, bude se mu to plést, ale naučí se to časem kompenzovat.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.