Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, prosím o radu jak byste se zachovaly vy. Ve čtvrtek máme odlétat na dovolenou do Řecka, je to jen eurovíkend, takže v neděli jsem zase doma. Problém je ten, že dcera (1 rok) onemocněla angínou. Už máme atb. snad brzy zaberou. Dcera s námi neletí, bude jí hlídat babička. Ale já ted řeším syna, co když to od dcery chytne a projeví se mu to na dovolené. Já mám schované jedny atb. které mi zbyly po zánětu dutin. Jenže nevím, jestli ho mohou i 5 leté děti, je to Fromilid 500 a ani nevím, jestli jsou na angínu vhodné. Takže mám dilema, jestli pro jistotu nikam neletět, což je mi upřímně zase líto. Nebo odletět a když tam syn onemocní zkusit mu dát ty atb.? Cestovní pojištění samozřejmě máme, ale jedeme do nějaké malinké vesničky, nevím, jak tam případně lékaře schánět. Moc díky za rady. Petra
A co zkusit zavolat doktorce a poptat se ji?? Tak malemu diteti bych atb bez konzultace s dr fakt nedala.
Ja bych mu urcite atb bez lekarskeho vysetreni rozhodne nedavala ![]()
mozna bych se ridila tim, jak casto je nemocny a jestli se od segry rychle nakazi, pokud ne, tak bych to neresila a jela. Nejedete na dlouho, jen bych se na to pripravila. S sebou bych vzala jen leky na bolest v krku, a podobne (+ penize na pripadneho doktora). Na lekare bych se jukla do googlu a taky by vam pojistovna mela sdelit, ktery je v okoli a ktery ma s nimi spolupracuje.
No já za ní byla, řekla mi, že to chytit nemusí a tím to zhaslo ![]()
No dávat atb bez receptu je ošemetný ale pro všechny případy… Syn právě angínu prodělal a měl fromilid 250 v tabletách (je mu 7 váží 25kg) po 12ti hodinách. Na příbalovém letáku psali, že se musí polykat vcelku, ale doktorka říkala ať mu to klidně přepůlím, kdyby to nezvládl upolykat. Tak v případě nouze největší mu dát půlku.
Jo a angína není tak nakažlivá jako třeba chřipajzna a inkubační doba je většinou 4 dny. Kdy začala dcerka brát atb? Někde jsem četla že do 24 hodnin už by neměla být infekční.
No začala je brát dnes, já jsem syna hned vyexpedovala ke svým rodičům. Ale včera přes den dceři ještě vůbec nic nebylo a pili několikrát ze stejného hrnku, tak to vidím bledě
Ale doufám, že už je třeba nějaký odolnější ze školky. No musím čekat, jak se to do čtvrtka vyvine. Moje noční můra je, že odletíme a on tam lehne.
No dávat ATB bez indikace lékařem… radši nic nebudu říkat.
Vzhledem k tomu, že o tom evidentně vážně uvažuješ, tak jen doufám, že angínu bezpečně poznáš. Jinak Fromilid na angínu lze podat, pokud dítě není alergické na makrolidy(Klacid..), ale kolik - záleží na věku a hmotnosti…500mg je pro 5ti leté moc.
Hlavně nezapomeň na teploměr a léky od horečky, mimojiné…
Snad jen pro uklidnění…mám dítě se sníženou imunitou, které chytne snad fakt vše, co proletí kolem, a druhé, které na tom není o moc líp. Ale když jsem měla angínu, nechytil ji ode mě nikdo (a to jsem ji asi týden přecházela, netušila, že ji mám a s dětmi spala v posteli atd.)…Dr. mi tehdy říkala, že 24 hodin po braní atb už by ode mě angínu nikdo chytit neměl.
Takže přeju, ať je to u Vás stejné a dovču si užijete ve zdraví ![]()
Ta atb bych s sebou vzala pro nejhorší případ, kdy už bych si byla angínou dost jistá a taky na netu nastudovala, jak vypadá krk při angíně, jde to poznat docela dobře…abys pak zbytečně nenasadila při běžném nachlazení (před pár dny jsme se z dovči vrátili a nachlazení jsme tam byli všichni, manžel bolest v krku, takže tak).
A s atb případně pozor na sluníčko..