Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nejste jediní.. a část lidí zas nepoletí na all-in, ale pojede do těch kempů…
taky snížíme počet dovolených/výletů…
věř, že lidi mají dnes daleko větší problémy! a to fakt i existenční kvůli energiím..
dovča se dá nahradit aspoň chozením po lese nebo low-cost výlety, ALE mrznout doma a nacházet upomínky ve schránce je mnohem vyšší level ![]()
Ano, nebude, letos jsem mohla někam na čtyři dny, protože mě kamarádka pozvala na chalupu. Nechci sedět na jednom místě, takže na více než 4 dny jsem od ledna úspory neměla.
Loni jsme byli na naší rodinné chatě, ale tam jsem to brala jinak, ten rok byly větší výdaje(nová kuchyň).
Nevím, co budu dělat dál, předtím běžně úspory tak 7000 měsíčně. Teď jsem ráda za 1000. Podotýkám, že při velmi skormném životním stylu. Kadeřník žádný, kosmetika jednou za 600-vraceli mi za elektřinu a ten zbytek šel na tu dovolenou.
Něco jako restaurace a podobně naprosté sci-fi.
Už nakupuji jen základní hygienické potřeby(mýdlo, velmi levný šampon litr 40 Kč, čistící prostředky). Mám tarifní plat ve státním.
Snažím se po té 100 šetřit na rekvalifikační kurzy, protože ačkoli mě práce baví a je potřebná a soukromým sektorem nezastupitelná, nemůžu pracovat v něčem, kde mi hrozí hlad.
Výdaje za bydlení stahovat reálně nemůžu, bydlím v 1+1 o značnou část výhodnějším, než je v této chvíli tržní nájem.
My byli letos poprvé s dětma v Chorvatsku… ale tuším že příští rok to nevyjde, a budeme rádi aspon za kemp u nás. Nebo nějaká levná chatička.. a výlety low cost… Hele hlavně že jsme zdraví a máme na placení energí, provozu domácnosti, jídla a všeho… zase nebudu jíst celý rok rohlíky a polévky ze sáčku abych mohla v létě k moři… prostě dovolená bude to poslední.. jsou jiné důležité věci.
Já doufám, že budeme mít na energie a jídlo. V žádnou dovolenou ani nedoufal minimálně než se vrátím do práce.
My jsme nebyli letos. Ne z financnich duvodu. Ale 6leta dcera se po dubnovem velmi vaznem urazu ucila znovu chodit a rehabilitovala do pulky srpna, pak dalsi dcera brala ATB. Jsme hlavne stastni, ze se z toho dcera dostala temer bez nasledku, nejakou dovcu snad dame pristi rok. A jak pise @Lucy75, muze byt hur ![]()
Já když viděla ceny těch chatiček v kempu, docela se mi protočily panenky, už to není úplně lowcost dovolená a cenový rozdíl mezi chatkou a apartmánem, když člověk dobře hledá, se dost stírá. Plus v kempu mi na děti pořád bafaj překvápka typu zmrzlinky, to radši někam totálně na samotu, vařit si sám… Zatím tohle naštěstí řešit nemusíme, ale letos šly ceny nahoru šíleně, všude. I nocleh pod stanem pro čtyřčlennou rodinu s autem jsme letos neplatili pod pětikilo.
Já letos měla dovolené tři a příští rok rozhodne plánuju další plus mini vylety o vikendu. Třeba se u vás něco udeje a nakonec se dovci taky dockas, nikdy nevíš. Já dva roky zpátky byla díky covidu bez práce, třela skoro bídu s nouzi a dnes se mám lip než před covid restrikcema, takže nikdy nevíš. Musela jsem teda pro to mnoho udělat a obětovat a pockala si dva a půl roku, ale stalo to za to…Takže to jen takové povzbuzení…
A to já zas doufám, že dovolená bude. Nepotřebuju žádnou all někde v tropech, ono i ta chatka v kempu je celkem pálka někdy. Ale když člověk jede po vlastní ose a sežene si třeba nějaký levný hotel, tak se to celkem dá.
Nebyli jsme ani předloni ani loni a i letos…byly jiné výdaje…svatba, koupě a rekonstrukce bytu, narodila se dcera, letos bysme možná i někam jeli..třeba právě do kempu, ale manžel si komplikovaně zlomil nohu..teprve teď po 4 měsících začíná pomalu chodit…vzhledem k výpadku financí ktery bude trvat ještě 2 měsíce (než bude práce schopen) nepojedeme rozhodně ani příští rok vyloženě na dovolenou… Nicméně určitě si uděláme nejaky výlet, nebo postavíme stan na zahradě u mých rodičů a budem chodit koupat se do rybníka a do lesa na houby
moje mamka nám uvaří a budem jak na dovolené taky ![]()
Naposledy jsem byla na dovoleny v roce 2016
Když na to není, tak na to není. Nenaděláš nic.
No a? My jsme byli letos po trech letech na dovci. Predtim jsem nebyla ani nepamatuji, ale vždy jsem si to volno nějak zpříjemnila i tak.
Je mi to líto hlavně kvůli dětem. Na energie a jídlo raději ani nemyslet. anonym
Máme dvě dovolené normálně rezervované. Proč proboha ne. Jednu ještě řešit budeme.
My nikde nebyli už tři roky. Buď bysme jeli na dovolenou a zbytek prázdnin seděli doma nebo si užijeme celé prázdniny (výlety, zábavní parky,…) ale bez dovolené. Volíme číslo dvě
Ještě bysme mohli přestat platit v průběhu roku drahé kroužky a další věci, ale rozhodli jsme se raději obětovat dovolené. Jsou na tom lidi líp, ale kolem nás většina spíš hůř, takže si nestěžuju.
Ahoj nějak to na mě padlo. V srpnu jsme byli na dovolené. Týden na chatě v kempu.
Uteklo to strašně rychle. No a já přemýšlím nad tím že příští rok už asi nebude žádná dovolená. Jeli bychom rádi ale finance to asi nedovolí. Jste na tom někdo stejně?
Je mi to prostě líto. anonym