Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chci se zeptat, jestli mátě někdo zkušenosti s cestováním(autem) s prckem do dvou let, myslím tím větší dálky, jako 20 hodin a více… Máme jet na dovolenou a cesta nám má trvat 24 hodin a doufám že ne více. Ještě jednou: Mé dotazy jsou: Jestli máte zkušenosti s výše psaným cestováním, jak vaše děti cestu snášely. A TI, co tady chtějí dávat jen chytré rady a urážky, ať to ani nečtou, na vaše komplexy nejsem zvědavá
Ostatním děkuji za vaše odpovědi ![]()
Mám zkušenosti jen s kratšími trasami (8 hodin), a buď přes noc /naprosto v pohodě/, nebo přes den a časté přestávky. Zvládnout se to dalo v pohodě, ale občas jsme museli zastavit, nechat proběhnout, prolézt..
Jen se zeptám, kam až to jedete? 24 hodin je fakt hodně. Bude po cestě odpočinek (spánek a pod?). Známí teď jeli z Anglie, holčině je necelý rok, cesta cca 12 hodin a úplně v pohodě, vzali to přes noc.
Taky bch jela pokud možno co nejvíce přes noc
hlavně si vem sebou hodně hraček, možno i nějaký přehrávač na pohádky(pokud máš možnost) prostě cokoli co dítě zabaví na delší dobu a střídat aktivity, zpívat si, prohlížet knížky(já při jedné cestě naučila kluka jak dělají zvířátka z knížky o zvířátkách
) a co nejvíce zastávek
Jela jsem 27h bez ditete autem a pokud nepujde o zivot, tak uz nikdy to nehodlam zkouset znovu ![]()
Děkuji i za takovou odpověď
No my do Bulharska, Cesta má trvat těch celých 24 hodin a to doufám že se dobře pojede, že nebudou zácpy atd..aby to nebylo víc…Máme vyjíždět dopoledne a druhý den dopoledne tam máme být. Mám z toho docela dost strach, protože malej nerad jezdí, a to jezdíme od malička ale nejvíce tak 5 hodin..Ale nerad sedí v sedačce, chce se hýbat a řádit a nikdy mi ani v autě neusnul.Ani ty delší cesty…Jenže i když jsem zvažovala možnost letu s ním tam, prodražilo by se to už teď tak minimálně jednou tolik co celá dovolená. A jedem pohodlným autem, více rodin, zastavovat budeme, hlavně i kvůli dětem. Ale asi na spánek nikde ne, budem mít střídající se řidiče. Ale doufám že přes noc snad bude spinkat v pohodě..
cizova Jj, budeme mít flashky a na nich všechny možné pohádky a písničky co má rád a obrazovku bude mít svou před sebou, ale na jak dlouho ho to zabaví, uvidíme ![]()
Jeli jsme s dcerou, když jí byly dva měsíce. Polovina rodiny žije v Rumunsku, tak jezdíme tam, cesta trvá cca 30 - 36 hodin. Chce to časté zastávky, takhle v horku dávati častěji napít, dávat pozor na přehřátí ( dobré je koupit autosedačku, ve které se dítě nebude příliš potit). Dcera snáší cestování v pohodě, většinu cesty prospala. Na konci července jedeme znovu a zabalím si pro jistotu na cestu pár hraček, přece jen už je trochu větší a začíná se v autě nudit
Podle mě je lepší dlouhá cesta autem s takhle malým prckem než pak se starším ![]()
@Thomasita hlavně vzít dost hraček, natrénovat básničky, říkadla a tak ![]()
Co se mi osvědčilo, tak některé hračky a knížky jsem před cestou třeba na měsíc schovala a pak je vzala s sebou. A pro prcka to bylo něco „nového“, tak si s nimi vystačil hrát déle. ![]()
@Thomasita píše:
Děkuji i za takovou odpověďNo my do Bulharska, Cesta má trvat těch celých 24 hodin a to doufám že se dobře pojede, že nebudou zácpy atd..aby to nebylo víc…Máme vyjíždět dopoledne a druhý den dopoledne tam máme být. Mám z toho docela dost strach, protože malej nerad jezdí, a to jezdíme od malička ale nejvíce tak 5 hodin..Ale nerad sedí v sedačce, chce se hýbat a řádit a nikdy mi ani v autě neusnul.Ani ty delší cesty…Jenže i když jsem zvažovala možnost letu s ním tam, prodražilo by se to už teď tak minimálně jednou tolik co celá dovolená. A jedem pohodlným autem, více rodin, zastavovat budeme, hlavně i kvůli dětem. Ale asi na spánek nikde ne, budem mít střídající se řidiče. Ale doufám že přes noc snad bude spinkat v pohodě..
v takovém případě bych se akorát bála toho, že neusne
pokud cestování nemá zrovna rád, tak nezbyde nic jiného, než ty časté zastávky.
Moooc děkuji za rady, já věřím že to zvládneme, no budeme muset ![]()
@pikola píše:
Jela jsem 27h bez ditete autem a pokud nepujde o zivot, tak uz nikdy to nehodlam zkouset znovu
@Martina.se No právě, ale zase si říkám, že až se opravdu hooodně unaví, stejně usne, zvlášť večer, to doufám že tu noc by mohl tak nějak snad prospat.
No, já mám dítě podobné nátury, jak tvé. Cestování autem nesnáší. Jediná spása je dvd s krtkem. Ale i tak bych nejela dýl jak 8 hodin, jednu takovou cestu mám v živé paměti z nedávné doby
. Byli jsme na větvi i já a manžel. My jezdíme k jeho rodině, tak to musí být, ale mužovu dovolenou strávíme letos v zájmu zachování našeho psychického zdraví v klidu domova
.
@Thomasita Nevím, naše malá čím víc je utahaná, tím víc řve. Hodně štěstí přeju
(myšleno upřímně
).
No když budete vyjíždět takhle taky bych se taky bála toho že na noc neusne
nejlepší by bylo vyjet večer před tím než máte naplánované aby vám napřed usl na noc
ale pokud vás jede vícero rodin tak bude problém se asi domluvit…ono jedno rozmrzelé děcko co mu nejde usnout v autě když je přetažené dokáže člověku dost cupovat nervy…kor když tam těch dětí bude více