Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky.Opět jdu žádat o radu
![]()
V lednu se poprvé chystáme na dovolenou i z našim chlapečkem.V té době mu bude skoro 6 mesícu.Letíme na Kanáry.
Zajímalo by mě jestli jste někdo cestoval z tak malím mimčem a jak to mimčo zvládlo
.Matyáš je hodný miminko a pořad jen spí,ale stejnak se bojim jak to zvládne.čeká nás 3 hodinova cesta na letiště do Mnichova a pak 4 a pul hodinovej let.
Jak vaše deti reagovaly na jinej tlak v letadle?
Co vsechno jste sebou na dovču brali?jako náký léky,opalovací krémy,hračky atd..
A jak je to s kojením v letadle?nevynadaj mi když tam budu kojit?
Na kanárech budeme bydlet v rodinem dome u našich,tak vim ze vse jako plenky atd tam koupím,tak to vozit nebudu a lékarna je tam samozřejmě taky,ale radši bych měla něco v zásobě kdyby něco ![]()
Moc předem děkuji za každou radu
Kamca a Matyášek
Ahoj, my mame zkusenosti jenom s letanim … druhou babicku a dedu mame totiz v Anglii, tak letame tam. Poprve jsme leteli ted v srpnu, to bylo Vojtovi necelych 7 mesicu. Do Prahy jsme jeli vlakem, protoze jsme rikali, ze preci jenom ve vlaku je vic mista nez v aute, clovek se muze s malym projit a tak. Pak jsme museli jeste metrem a autobusem na letiste a zvladli jsme to v pohode. Pred cestou jsme malymu koupili tri nove hracky, pro pripad ze mrnous zacne zlobit, tak abychom ho zabavili. Ale musim rict, ze to zvladl uplne v pohode, koukal co se deje kolem nebo si hral nebo spal.
V letadle jsme se stridali a zabavovali mrnouse, letusky taky hodne pomuzou, neboj … nejhorsi pro mimco je asi ten tlak .. ten jsem vyresila kojenim. Pokud nekojis, tak je dobre si vzit nejake piti (nezapomen to dat do sacku s takovym tim zipem, aby ti to kontrola nezabavila) a pri stoupani resp. klesani dej mimcu napit. Tim jak bude polykat, tak se mu ouska trochu povoli a kdyz ne, tak si holt chvilku pobreci. Na nasem letu brecely dve miminka a nikomu to nevadilo.
To je asi tak vsechno. K.
Ahoj Dalmi,
kdyz jsme leteli do Tunisu tak byl teda Standa starsi (cca 9 mesicu), pri vzletavani usnul a vzbudil se az cca po hodine a pul letu (my leteli jen 2.5h) a chvili si hral a pri sestupu plakal (ale byl to prudky sesup ja pak jeste pul hodiny neslysela) a letusky v pohode (sice jsem jim nerozumela ani slovo byli to Tunisanky a mluvili vic francouzsky nez anglicky)… a lidi v letadle taky, lidi pred nami se ho snazili rozesmat ![]()
dovca pak v pohode (mela jsem sebou panadol, a pak paralen cipky, rybi mastikcu a takove ty veci, kdyz teda pominu jidlo, lahvicky, kase atd., plenky) z hracek jsme meli par micku, hrastitek a kostek, a opalovaci krem pro Standu 60 a pro nas 40 a nakonec jsem ho mazala jen 40 ale je fakt ze mi byli v kvetnu a slunicko nepalilo a byl starsi ![]()
no a cestou zpatky naopak plakal nez se rozjelo letadlo (pri cekani) no a pak usnul a nevedel o zadnych turbulencich kterymi jsme prolitavali ![]()
pokud nebudes kojit (ale ty budes) tak jsem nemusela davat jidlo ani piti do zadnych pytlicku jen na letisti prohlidli batoh, zeptali se jestli je to pro Standu a zase to vratili zpatky (i kdyz mi odlitali z Prahy)…
My taky máme druhou babičku a dědu ve Skotsku, takže jsme s Davčou poprvé letěli, když mu byly 3 měsíce a pak v podstatě každých čtvrt roku.
Stejně jako říkají holky, při vzletu a sestupu kojit, aby polykal a nebolely ho ouška. Jinak mi většinou během letu usnul nebo koukal kolem, lezl nám po klíně, laškoval s letuškama. Zkus u check-inu požádat, jestli by nenechali sedadlo mezi tebou a manželem volné, aby tam mohl prcek vegetovat (mít ho 4 hodiny v tom stísněném prostoru na klíně není zrovna zábava). Pokud nebude letadlo plné, tak by to neměl být problém.
Skleničky s Davčovým pitím dávám normálně do kabelky, maximálně mě požádali, abych si toho před nima cucla … a chtěli to i v případě odstříkaného mateřského mléka ![]()
S dlouhou cestou autem taky zkušenosti máme, a vcelku dost dobré. Když byly prckovi 3 měsíce, jeli jsme autem do Kolína nad Rýnem, tj. asi 7 hodin cesty. Tehdy nám spal skoro celou cestu. Teď v létě jsme jeli do Francie, což taky bylo asi 14 hodin, občas byl trochu protivný, ale jinak v pohodě. Chce to mít spoustu zajímavých věcí na hraní a sušenek/rohlíků/jablek , abys mu v největším zoufalství něco šoupla do tlapek ![]()
ahojky.moc všem dekuji za uklidnění,proto že jsem z toho měla docela nervy a hned mam pocit,ze to taky zvladneme
.Samozrejme budu jeste kojit,takze s pitim si nemusime lamat hlavu
.
a jak ste to resily ze sluníckem?muze vubec tak male dítě na slunce?pres poledne snim samozrejme budem doma.
a čím mazat a jak casto?
Ahoj, my letěli, když bylo malé osm měsíců do Řecka. Chtěla bych jen dodat, pokud má tvůj chlapeček dudlík, nezapomeň ho do letadla. Naše malá nechtěla nic pít, takže dudlík dobře posloužil proti zalehnutí oušek.
Jinak kdybys chtěla, tak mám někde seznam, co jsem všechno brala s sebou, můžu ti ho poslat na SZ ![]()
Pěknou dovolenou.
Tak ještě - na sluníčko jsme Lucku nebrali, měli jsme plážový stan a můžu ho je doporučit Lucka v něm spala, hrála si v něm…do vody jsem jí oblékala tričko a klobouček a mazala jsem Daylongem 40.
takhle male dite na slunicko nesmi a co vim, tak opalovaci mleka s UV filtry se maji pouzivat snad az od roka, ale dceri uz jsou 4 tak si to tak nepamatuju. Kazdopadne s malym ditetem na slunicko ne…
Ahoj!
My jsme letěli s 3,5 měsíčním miminkem také na Kanáry (na Tenerife). Je to moc hodné miminko a v podstatě úplně stejně se choval i tam (dělala jsem si srandu, že někde zapomeneme kočár, protože to bylo skoro jako bysme ho tam neměli).
Let tam byl úplně v pohodě, malej mi hezky usnul u prsa při vzletu a pak jsem ho vzbudila, když jsme šli na přistání, abych ho mohla kojit. Měli jsme úplně suprová místa - 9. řada, ale byla to vlastně první řada v našem oddílu, před sebou jsme měli spoustu místa na nohy a takový velký vyklápěcí stolek. Nejdříve jsme se na něm najedli a pak jsme tamobjevili pásy, takže jsme tam dali pící mimi a připásali ho tam. Cesta zpět byla horší v tom, že jsme seděli na konci letadla, místo na nohy prakticky žádné (s manželem jsme dlouháni) a obsazené všechny 3sedačky (máme ještě staršího syna).
S sebou jsem vezla běžné věci na oblečení + daylong 40 (mazali jsme, i když malý na sluníčko nepřišel), paralenové a nurofenové čípky pro miminko, ophtalmoseptonex. Z léků jsme nepotřebovali nic, ale nechtěla bych zčít noční schánění antipyretik.
Nikdy bych nevěřila, že si lze krásně užít dovolenou u moře s malým miminkem (jeli jsme tam kvůli staršímu synovi, který je často nemocný).
Přeju krásnou dovolenou!!!
ekita
Jsem ráda ze jsem nasla tuto diskuzi, uklidnilo me to. Mam ale jeste jeden dotaz. Jak pak na Kanarech v aute? Ondik bude mit v te dobe pul roku, sam neusedi, a urcite si budeme pujcovat auto. Brat autosedacku sebou?
Ahojky, chystáme se 20.9.na Fuerteventuru. V té době malé bude 7 měsíců, je to zvědavka a jen aby jí něco neuniklo, tak dokáže i nespat. V noci se budívá, možná ze zvyku…mám strach s ní letět, ale zase vynahrazujeme synovi prázdniny, který je proležel v nemocnici. Máte někdo zkušenost, jak zvládli mimísci let a pobyt tam?