Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, jsem cca rok rozvedena a teprve ted v prosinci jsme se s ex dohodli že bude mit syna co 14 dní sobota od 10 do nedele 18hood. Synovi bude 3 a půl roku. Ted za mnou ex prisel jestli syn ma pas a že jeho otec (synuv děda)by ho chtel o prazdninach vzit na dovolenou. Dali by jste dědovi dítě??? Moc se s ním nevída max nejaka navstěva v dobe kdy ho ma otec. Treba na hlidani bych mu ho dala, ale na dovolenou nebo na prazdniny NE… jak to vidíte vy??? děkuji
Záleží na mnoha okolnostech, jestli tam budou sami nebo ještě s rodinou? Kam chtějí vyrazit?
Kdyby s nim měl jet děda s kterym se moc nevídá tak ne nedala..pokud by jel i otec tak jo ![]()
@petrulinka píše:
Dobrý den, jsem cca rok rozvedena a teprve ted v prosinci jsme se s ex dohodli že bude mit syna co 14 dní sobota od 10 do nedele 18hood. Synovi bude 3 a půl roku. Ted za mnou ex prisel jestli syn ma pas a že jeho otec (synuv děda)by ho chtel o prazdninach vzit na dovolenou. Dali by jste dědovi dítě??? Moc se s ním nevída max nejaka navstěva v dobe kdy ho ma otec. Treba na hlidani bych mu ho dala, ale na dovolenou nebo na prazdniny NE… jak to vidíte vy??? děkuji
no sama píšeš že NE, tak jsi asi rozhodnutá…
Sama sis odpověděla. Tak asi není co řešit. My to můžeme vidět, jak chceme, ale je to Tvoje dítě a Tvoje zodpovědnost.
Jak píše @eneerka, záleží na mnoha okolnostech..
@petrulinka mně byly sotva 3 roky když mě babi s dědou vzali na dovču a zvládla jsem to v pohodě. Záleží na tom jak moc je dědeček zoodpovědný, pokud je na něj syn zvyklý, chová se k němu hezky, dědeček to zvládne se o něj postarat? Jde o to že je jiné dítě hlídat 2 dny a celý týden, zvládne dědeček čelit situaci že malý celou noc probrečí že chce maminku? Nebo je na to zvyklý, děda i prcek…Je od něj ale moc hezké že ho chce vzít na dovolenou, kam? To myslím také hraje roli…těžko to tady my vyřešíme, když neznáme dědu ani tvého syna, každý to má jinak. ![]()
Tak do prázdnin je dlouhá doba, když by se teď víc začali vídat, tak proč ne. Ale taky záleží kam by jeli.
Já jsem posera, takže pokud by se nezačal s vnukem vídat o dost častěji, aby viděl, jak nevyzpytatelně se chová a tak podobně, tak ho na dovču nedala.
Tak v zásadě nemám nic proti dovolené vnoučat s prarodiči, nicméně bych chtěla, aby na sebe byli zvyklí a začala bych něčím „mírnějším“ jako třeba víkend někde v ČR.. Rozhodně bych ho za těhle podmínek a takhle malého do zahraničí nepustila.. Ale pokud začnou trénovat a budou se víc vídat a půjde to, tak ano, asi bych byla pro. Kecám, spíš až tak za rok, za dva
Já byla s prarodiči v Bulharsku když mi bylo pět a byla jsem nadšená. Ale to bylo za komunistů a byla tam spousta českých dětí a starali se nám o zábavu. Kolektivně
Na tohle to bylo dobrý - myslím ROH zájezdy ![]()
Děda syna do 2 let videl max 10×, nikdy ho nehlidal, nikdy s nim nebyl sam. Abych pravdu rekla ja zastavam nazor ze kdyz si otec bere dite tak s mím ma jit k jeho rodicum na navstevu a pak se o nej stara otec (exuv bratr ma stridavou peci od 2 let a dite kdyz mel mit on mela bud babicka nebo deda s prababickou.) ani zacit trenovat nemohou protože ten deda je dost casto mimo nasi vesnici. az synovi bude treba 6let tak o tom zacnu uvazovat. Jsem asi hnusna ale ani otci ho nechci davat nad ramec duvody: hulí travu!!! se synem jsem si rok po porodu pěkně užili - predcasny porod, kojenak, cviceni vojty, stres ze straty mlika, ted problemy se zoubky, atd…
Vim ze jsem asi už rozhodnuta že nedam dite nekomu kdo onem nic nevi ikdyz je to jeho deda. Oni hlavne jezdi nejam na kolech - vubec nevim kam.