Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
dostala jsem dnes z důvodů bolestivého styku + krvácení po něm ( údajně zánět čípku )..atb. Doxybene + Entizol na 10 dní a na 12 dní čípky Polygynax. Zároveň mi dělal i cytologii.
Máte nějaká z vás zkušenosti a touto kombinací? Popřípadě bylo vše v pořádku, pomohlo vám to?
Příspěvek upraven 04.05.22 v 14:50
A vzaly se stěry, aby se vědělo co tam je za potvoru a mohl se případně přeléčit i partner? (Cytologie s tím nesouvisí.)
@Okta nene, už dřív jsem měla streptokoka, takže se to zapřičiňuje tomu.. stálého partnera nemám
Toto jsem našla na Webu " u lékaře" a dost s tím souhlasím.
„Pokud se jedná skutečně o streptokokovou infekci, zvolil Váš lékař Doxybene patrně až jako třetí možnost - základním lékem je penicilin, na který jste však alergická. (Vždy je vhodné zjistit, zda se skutečně jednalo o alergii - např. dechové obtíže, otok, kožní projevy - nebo jen o zvracení či jinou nesnášenlivost. V druhém případě je někdy lepší léčbu penicilínem absolvovat, protože streptokok je na penicilín dobře citlivý). Další možností je léčba klaritromycinem (Klacid), až jako další možnost se podávají jiná antibiotika. Jiná než antibiotická léčba není na streptokokovou infekci účinná. Doxybene se však častěji podává (zvláště jsou-li léčeni oba partneři) při některých infekcích močového ústrojí, často např. na chlamydiové infekce. Tam se nejčastěji volí mezi doxycyklinem (Doxybene) a klaritromycinem (Klacid). Doporučuji antibiotikum však v každém případě užívat, a to bez obav z nevolnosti, její pravděpodobnost snížíte tím, pokud lék budete užívat s jídlem. Zvláště pokud by šlo o chlamydiovou infekci, lze účinnost antibiotické léčby zvýšit enzymovými preparáty, např. Wobenzymem - poraďte se v lékárně.“
Takže tak. Entizol se podává na různé pohlavně přenosné potvory nebo helikobactera a je to dost dryják. Úplně na streptokoka není cílený. Mně to přijde, že lékařka preventivně zvolila těžší kalibr, aby tě zbavila kde čeho, na co nedělala kultivaci. Bacha, bude ti asi blbě z obou těch léků. Entizol je skoro jako antabus.
@Okta takže je vlastně možná dobře, že mi předepsal tohle a né klasický penicilin.
Beru 3 dny a zatím mi špatně není (klepu) tak uvidíme za těch 10 dní