DPČ, DPP - Brigáda pro studenta
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
DPČ, DPP - Brigáda pro studenta
Ahoj, chystám se na svou první brigádu, ve středu mám pohovor. Mám doplňovat zboží v tescu. Paní, co mi volala říkala, že se jedná o brigádu na DPČ. Potřebovala bych vysvětlit o co se přesně jedná a jak je to s daněmi. Teď jsem úspěšně odmaturovala a jsem už přijatá na VŠ. Bylo mi akorát řečeno, že můžu odpracovat 80h za měsíc, ale že samozřejmě můžu i míň, tak jsem z toho zmatená. Všichni kolem mě dělají na DPP, takže je to asi lepší. Mám na tom trvat? Nechci taky, aby když by mi nabídli třeba 90kč/h abych na konci dostala 75 čistého…To bych se pak asi šla podívat jinam. Kamarádka mi říkala něco o „růžovém papírku“ že pak je to s těmi daněmi zase jinak. Vysvětlí mi to někdo prosím?
Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Omlouvám se, myslela jsem, že se mi to poprvé neposlalo. Požádám admina o smazání
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
https://www.penize.cz/…a-kalkulacka
tady základní vysvětlení a na konci i tabulka, kam si zadáš částky a ona to spočítá. DPP se jeví malinko výhodnější, jde hlavně o neplacení sociálního a zdravotního.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A nemůžeš dělat na DPP? to je pro tebe jako studenta výhodnější, a zaměstnavateli to může být fuk. u DPP můžeš odpracovat za 10 000 Kč měsíčně a dostaneš přesně to, kolik si vyděláš (nic se ti nestrhává, pojištění za tebe platí stát). u DPČ je to jen do 2500,– myslím, což asi lehce překročíš
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě chtěj DPP. Do výdělku 10000 korun měsíčně se neplatí odvody, takže to je výhodnější jak pro tebe, tak pro zaměstnavatele. Růžový papír je tak zvané prohlášení poplatníka o dani. Můžeš ho u zaměstnavatele podepsat a tím pádem ti bude rovnou uplatňovat základní slevu na poplatníka takže při menším výdělku ti nebude stržena žádná srážková daň. Rozhodně doporučuji podepsat. Taky záleží odkud jsi, ale určitě bych obešel více míst. Brigádníky chtějí všude a tesco zrovna není známé tím, že by tam platili nějak suprově.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Důležité je aby jsi měla potvrzení o studiu. Myslím si ze ze střední ještě budeš mít do konce srpna statut studenta, ale raději si to over. A jak zmiňují holky lepší je DPP která je dana na 300hod/rok, potom můžeš na DPC. Hodně společnosti když nabídnou dpp a ví ze u nich budeš pracovat cele léto než začne škola a hrozí ze bys měla přesáhnout za měsíc 10.000kc ti to udělá tak, aby jsi třeba za červenec a srpen měla lehce pod 10.000 a pak ti daji za polední měsíc o tu částku víc o kterou ti to snižovali, protože ani firmy za tebe nechcou odvádět daně ????
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@n_hehe píše:
Důležité je aby jsi měla potvrzení o studiu. Myslím si ze ze střední ještě budeš mít do konce srpna statut studenta, ale raději si to over. A jak zmiňují holky lepší je DPP která je dana na 300hod/rok, potom můžeš na DPC. Hodně společnosti když nabídnou dpp a ví ze u nich budeš pracovat cele léto než začne škola a hrozí ze bys měla přesáhnout za měsíc 10.000kc ti to udělá tak, aby jsi třeba za červenec a srpen měla lehce pod 10.000 a pak ti daji za polední měsíc o tu částku víc o kterou ti to snižovali, protože ani firmy za tebe nechcou odvádět daně ????
Na co potvrzení o studiu??? To do práce nepotřebuje. Pokud je přijata nám VŠ, tak má statut studenta kontinuálně a nemusí nic řešit. To že se to tak dělá, že oficiálně se odpracuje lehce pod těch 10 a pak se to nějak udělá, je pravda. Tomu se říká daňová optimalizace ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sorin píše:
Na co potvrzení o studiu??? To do práce nepotřebuje. Pokud je přijata nám VŠ, tak má statut studenta kontinuálně a nemusí nic řešit. To že se to tak dělá, že oficiálně se odpracuje lehce pod těch 10 a pak se to nějak udělá, je pravda. Tomu se říká daňová optimalizace
Ale v každém zaměstnání to vyžadují. To ze je přijata neznamená, ze je zapsána.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@n_hehe píše:
Ale v každém zaměstnání to vyžadují. To ze je přijata neznamená, ze je zapsána.
Tak to slyším poprvé, že by to někde vyžadovali. Ale je to možné, nebudu se hádat… Tak zápis je v září ne? Pokud je přijatá, tak předpokládám, že se půjde zapsat. Po střední máš status studenta do konce srpna a pokud se v září zapíše, tak je to ok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PupuP píše:
A nemůžeš dělat na DPP? to je pro tebe jako studenta výhodnější, a zaměstnavateli to může být fuk. u DPP můžeš odpracovat za 10 000 Kč měsíčně a dostaneš přesně to, kolik si vyděláš (nic se ti nestrhává, pojištění za tebe platí stát). u DPČ je to jen do 2500,– myslím, což asi lehce překročíš
Pokud tam jde přes agenturu tak nemůže. Jiank nechť se na DPP zeptá.
Jinak doporučuju si ty smlouvy nastudovat (DPP, DPČ) jaké jsou náležitosti, co jsou daně, co je pojištění, jak to ne a ne jen spoléhat na řeči „studenti daně neplatí“ (není pravda), „studenti pojištění neplatí“ (taky není pravda).
A potvzení o studiu potřebuje, pokud chce využívat výhod studenta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zvidavajanca : potvrzení o studiu nepotřebuje, to jen pokud by si na konci roku podávala daňové přiznání, tak tam se přikládá… ale zaměstnavatele to nezajímá, pokud je to DPP/DPČ
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zvidavajanca píše:
Pokud tam jde přes agenturu tak nemůže. Jiank nechť se na DPP zeptá.Jinak doporučuju si ty smlouvy nastudovat (DPP, DPČ) jaké jsou náležitosti, co jsou daně, co je pojištění, jak to ne a ne jen spoléhat na řeči „studenti daně neplatí“ (není pravda), „studenti pojištění neplatí“ (taky není pravda).
A potvzení o studiu potřebuje, pokud chce využívat výhod studenta.
Žádné potvrzení o studiu nepotřebuje, alespoň ne přímo k práci. Maximálně k tomu daňovému přiznání a úžasné daňové slevě 335 Kč měsíčně. To, jestli studenti daně a pojištění platí, záleží na tom, kde pracují a jak to mají zařízené
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sorin píše:
Tak to slyším poprvé, že by to někde vyžadovali. Ale je to možné, nebudu se hádat… Tak zápis je v září ne? Pokud je přijatá, tak předpokládám, že se půjde zapsat. Po střední máš status studenta do konce srpna a pokud se v září zapíše, tak je to ok.
dcera dokládala do práce každý rok, že je student.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit