Dpc nebo hpp?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
60
6.10.22 16:02

Dpc nebo hpp?

Ahoj holky, rada bych znala aspoň vaše názory. Momentě pracuje „jen“ na dpc, kde si vydělám cca 22.000 Kč v hrubém, s možností volby směn, běžné si tím pádem můžu dovolit i tři dny v týdnu volne. Je to hezký placené, fyzicky absolutně nenáročné, ale je to fabrika, jedna z největších široko daleko.
Měnily byste a hledaly třeba něco na HPP? Mám možnost jít ještě pracovat do hračkářství nebo do delikates, obojí jako prodavačka.

V lednu se chceme snažit o Mimi, tak se třeba bojím i co mateřská, rodičovská, popřípadě měla bych nárok na podporu? Předtím to jsem pracovala souvislé cca 4 roky na HPP.

Jsem z toho celá blbá a nevím co dál :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6415
6.10.22 16:12

U DPČ je omezení max 20 hodin týdně (300 hodin za rok), takže bys měla mít o hodně méně hodin než na plný HPP, ale pokud i tak máš 22000,–, tak to není špatné. U HPP je výhoda placené dovolené, nemocenské, mateřské, někdy bývají i větší benefity než pro brigádníky. Taky u DPČ ti může zaměstnavatel ukončit smlouvu bez důvodu, to u HPP nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35531
6.10.22 16:27

Samozřejmě, že je nejlepší pracovat na HPP. Nejlíp na dobu neurčitou pokud chceš jít na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
6.10.22 16:29
@ZuzaM píše:
U DPČ je omezení max 20 hodin týdně (300 hodin za rok), takže bys měla mít o hodně méně hodin než na plný HPP, ale pokud i tak máš 22000,–, tak to není špatné. U HPP je výhoda placené dovolené, nemocenské, mateřské, někdy bývají i větší benefity než pro brigádníky. Taky u DPČ ti může zaměstnavatel ukončit smlouvu bez důvodu, to u HPP nejde.

Pleteš páté přes deváté.
U DPČ je pouze omezení na polovinu týdenní pracovní doby (těch 300 hod za rok je u DPP). Zakladatelko: pokud máte u DPČ příjem 22 tis./měsíc, tak je za Vás odváděno nemocenské pojištění a pokud splňujete další náležitosti ( splnění minimální doby nemocenského pojištění 270 kalendářních dní), tak nárok na mateřskou máte. Stejné je to s nemocenskou, rodičákem (ten na příjmu ani formě zaměstnání vůbec nezáleží). Nevím, jestli máte nárok na dovolenou - automaticky to není, záleží na zaměstnavateli. Mínusy - neplatí pro Vás zákaz výpovědi v době těhotenství - to by mohl být problém a při případném návratu z rodičáku nebudete mít žádnou smlouvu a tudíž, kam se vrátit. Takže je to na zvážení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22349
6.10.22 16:32

@KRISTYN78 Odvody se z toho odvadi, takze materska by byt mela. Rodicovskou maji vsichni. Akorat tam nebude ta ochrana, ze v tehotenstvi te nemohou vyhodit. Pred tehotenstvim bych radsi delala na HPP, kdyz je ta moznost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6415
6.10.22 16:37
@ida007 píše:
Pleteš páté přes deváté.
U DPČ je pouze omezení na polovinu týdenní pracovní doby (těch 300 hod za rok je u DPP). Zakladatelko: pokud máte u DPČ příjem 22 tis./měsíc, tak je za Vás odváděno nemocenské pojištění a pokud splňujete další náležitosti ( splnění minimální doby nemocenského pojištění 270 kalendářních dní), tak nárok na mateřskou máte. Stejné je to s nemocenskou, rodičákem (ten na příjmu ani formě zaměstnání vůbec nezáleží). Nevím, jestli máte nárok na dovolenou - automaticky to není, záleží na zaměstnavateli. Mínusy - neplatí pro Vás zákaz výpovědi v době těhotenství - to by mohl být problém a při případném návratu z rodičáku nebudete mít žádnou smlouvu a tudíž, kam se vrátit. Takže je to na zvážení.

ono to tak docela jak ty píšeš není. Pracovala jsem na DPČ a i když je podmínka 20 hodin týdně, tak se to nedodržovalo I když je to proti zákoníku práce, jediné co se dodrželo bylo max 300 hodin za rok, což tak nějak vychází. Placenou dovolenou jsme neměli a nemocenskou pouze první den, pak nám zrušili naplánované směny a tím pádem nic nezaplatili, stejně jako by nezaplatili mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35531
6.10.22 16:42
@ZuzaM píše:
ono to tak docela jak ty píšeš není. Pracovala jsem na DPČ a i když je podmínka 20 hodin týdně, tak se to nedodržovalo I když je to proti zákoníku práce, jediné co se dodrželo bylo max 300 hodin za rok, což tak nějak vychází. Placenou dovolenou jsme neměli a nemocenskou pouze první den, pak nám zrušili naplánované směny a tím pádem nic nezaplatili, stejně jako by nezaplatili mateřskou.

Ne, omezení 300 hodin za rok je jen u DPP. A mateřskou platí stát, ne zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
6.10.22 16:42
@ZuzaM píše:

Píšu, jak je to ze zákona a tudíž správně. 20 hodin se dodržovat musí, nicméně rozhodné období je 52 týdnů. Žádná podmínka 300 hod za rok není, to je u DPP. Mateřskou platí stát a pod. Jestli se u Vás dělala nějaké černota, to už není můj problém, ale neraď jiným, co není pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20848
6.10.22 17:13
@KRISTYN78 píše:
Ahoj holky, rada bych znala aspoň vaše názory. Momentě pracuje „jen“ na dpc, kde si vydělám cca 22.000 Kč v hrubém, s možností volby směn, běžné si tím pádem můžu dovolit i tři dny v týdnu volne. Je to hezký placené, fyzicky absolutně nenáročné, ale je to fabrika, jedna z největších široko daleko.
Měnily byste a hledaly třeba něco na HPP? Mám možnost jít ještě pracovat do hračkářství nebo do delikates, obojí jako prodavačka.

V lednu se chceme snažit o Mimi, tak se třeba bojím i co mateřská, rodičovská, popřípadě měla bych nárok na podporu? Předtím to jsem pracovala souvislé cca 4 roky na HPP.

Jsem z toho celá blbá a nevím co dál :roll: :roll:

Vždycky je lepší HPP a ideálně smlouva na dobu neurčitou. DPČ je „brigádnická“ smlouva a nejsou tam žádné záruky a jistoty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35531
6.10.22 22:02

Ještě u toho DPC - můžeš z ní mít mateřskou, ale není tam žádná ochrana lhůta, takže musí pracovat až do nástupu na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
7.10.22 15:52

@JancaS84
A to třeba někde „skončit“ dpc v 6.mesici a jít na podporu a potom hned na mateřskou? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35531
7.10.22 16:12
@KRISTYN78 píše:
@JancaS84
A to třeba někde „skončit“ dpc v 6.mesici a jít na podporu a potom hned na mateřskou? 8o

Ne. To pak nebudeš mít na mateřskou nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
8.10.22 19:21

@JancaS84 aha, takže teoreticky můžu mít třeba od 5.mesice těhotenství podporu až do porodu a potom se normálně platí rodičovský příspěvek? V jaké to je prosím vyšší? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35531
8.10.22 23:40
@KRISTYN78 píše:
@JancaS84 aha, takže teoreticky můžu mít třeba od 5.mesice těhotenství podporu až do porodu a potom se normálně platí rodičovský příspěvek? V jaké to je prosím vyšší? :?

Nejlepší, i když je to trochu podvod je aby si šla na neschopenku do konce šestinedělí, ale jsi omezena vycházkami a ne každý doktor je ochotný ji napsat. A pak rodičovský příspěvek který je aktuálně 300 tis na dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat