DPP k HPP - je to možné?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Můžeš, pokud nemáš ve smlouvě na HPP doložku o tom, že nesmíš současně pracovat pro jiného zaměstnavatele ve stejném oboru. Jinak počítej, že si budeš muset udělat roční zůčtování daně
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, oživuji diskuzi.
Pracuji normálně na HPP a teď začínám s dohodou o provedení práce. Jak to bude s daní? Včera jsem podepisovala kromě dohody i další papíry, mimo jiné růžový, že nebudu uplatňovat odpočet z daně. Může mi někdo vysvětlit, co to z pohledu daní teď pro mě znamená? Bude mi moct účetní normálně udělat roční zúčtování, budu jí muset donést nějaké potvrzení, že mám DPP?
Já se asi ptám jak tatar, ale této oblasti absolutně nerozumím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cipisek79 Jo, to je vidět (nic ve zlém, nikdo nevíme všechno), protože ten růžový papír můžeš mít současně podepsaný jen u jednoho zaměstnavatele, takže to u toho druhého nahlaš účetní, že už to máš podepsané jinde, a že tedy u nich to nejde (i když to ti tedy k podpisu taky mohla říct).
A jinak do 10 tis. budeš mít daň srážkovou, takže ti v první práci normálně mohou udělat zúčtování daní, akorát se tam ta DPP nebude zahrnovat, pokud bys tam chtěla zahrnou i příjmy z DPP, tak si budeš muset podat daňové přiznání sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@Cipisek79 Jo, to je vidět (nic ve zlém, nikdo nevíme všechno), protože ten růžový papír můžeš mít současně podepsaný jen u jednoho zaměstnavatele, takže to u toho druhého nahlaš účetní, že už to máš podepsané jinde, a že tedy u nich to nejde (i když to ti tedy k podpisu taky mohla říct).
A jinak do 10 tis. budeš mít daň srážkovou, takže ti v první práci normálně mohou udělat zúčtování daní, akorát se tam ta DPP nebude zahrnovat, pokud bys tam chtěla zahrnou i příjmy z DPP, tak si budeš muset podat daňové přiznání sama.
Včera jsem personalistce říkala, že normálně pracuji a růžový papír podepisuji v práci, ona prý, že to nevadí, že akorát u nich v tomto lejstru zaškrtnu NEUPLATŇUJI. Tak jsem z toho právě jelen
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahá, já to mam podobně, HPP a DPP, každopádně co jsem tak četla, tak snad pokud uvedu v HPP do daňového přiznání že mám ještě vedlejší+ vypíšu částky (který se mi zdaňuje 15 %), tak ta účetní to „normálně“ zaúčtuje a pak mi tu srážkovou daň ještě vrátí. Ale přiznám se že tomu nerozumím, tak možná plácam blbosti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cipisek79 tak potom se ti bude zdaňovat výplata jako zálohová daň bez odečtu slevy na poplatníka, ne srážková - částka bude stejné, rozdíl je jen v tom, že přiznání si podat musíš
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SarinkaSar1 neplácáš, akorát je to o dobré vůli zaměstnavatele. Roční zúčtování ti v tomto případě nemusí dělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mati píše:
@Cipisek79 tak potom se ti bude zdaňovat výplata jako zálohová daň bez odečtu slevy na poplatníka, ne srážková - částka bude stejné, rozdíl je jen v tom, že přiznání si podat musíš
Nelze mít podepsáno u dvou zaměstnavatelů současně! Nejde jen o to zaškrtnout neuplatňuji!
@Cipisek79 máš to špatně! Zajdi za mzdovkou a ten podpis zruš!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mati píše:
@SarinkaSar1 neplácáš, akorát je to o dobré vůli zaměstnavatele. Roční zúčtování ti v tomto případě nemusí dělat.
Mzdovka srážkovou daň NESMÍ zúčtovat! Lze pouze v daňovém přiznání. Vůbec nejde o dobrou vůli zaměstnavatele! Co takhle kouknout do zákona o daních z příjmů!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 jak by to mohla zúčtovat
, psala jsem o ročním vyúčtování - že je to jen dobrá vůle mzdovky jí udělat. A jo vlastně já myslím dp a ono to vyzní stejně jako by se jí to vrátilo jen tím, že podá žádost o roční zúčtování u zaměstnavatele ![]()
Podepsat neuplaťnování daňového zvýhodnění na poplatníka byla v dobách, kdy jsem se tomu věnovala běžné… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mati no já se v této oblasti pohybuju cca 20let a odst. 6 v § 38k zákona o daních z příjmů tam byl vždycky.
(6) Poplatník může podepsat prohlášení podle odstavce 4 na stejné období kalendářního roku pouze u jednoho plátce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to myslela tak, že v rámci toho jednoho daňovýho přiznání, co podepíšu v té své hlavní práci, zohledním všechny ty částky co jsem měla na DPP v jiné práci. Úplně přesně neznám účetnický žargon, tak možná že jsem se špatně vyjádřila s tim zaúčtováním.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Krásný večer
Chtěla bych se zeptat, zda je možné mít ke klasické HPP u jednoho zaměstnavatele ještě DPP u jiného zaměstnavatele? Neměl by pak dotyčný s dohodou o provedení práce nějaké problémy nebo komplikace?
Děkuji za odpověď