Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj. Potřebovala bych poradit jak správně zkrátit dracenu. Dost mi vyrostla a její stonek je nevzhledně dlouhý a listy má až na samém konci.
Jde jí nějakým způsobem zkrátit aniž by zašla?
Díky za odpověď ![]()
já u draceny ustříhla konec…vše zelené a ještě tak 5-7 cm pod a píchla do květináče…
a roste ![]()
uříznout
nový výhonek vyroste na té části, co zůstane v květináči a ty vršky taky znova zakoření (mi normálně ve vodě) a můžeš ho znova zasadit. Ten holý kmínek mezitím jsem vyhodila.
Jak radí holky, normálně uříznout a ona na místě řezu znovu vyroste, i více výhonků najednou. A ty uřízlé vršky do vody, zakoření a ještě si ji tak rozmnožíš ![]()
A je tam nějaké pravidlo jak hodně dole můžu říznout?
Vím že u některých kytek se musí koukat aby tam byla živá očka aby kytka nezašla, tak jestli je u draceny něco podobného ![]()
Jsem to ale pěstitel co ![]()
no dole si nechej takový kus, aby se ti to líbilo, když to pak nahoře (úplně nahoře, okolo toho řezu) zas obrazí…
Uřízla jsem a píchla do stejného květináče. Je to teď kaskádovité a z uřízlého stonku roste nová. Je to hezčí a košatější.
Dracena vydrží hodně, řízni tak, aby se ti to líbilo. Já kdysi dostala třívýhonovou dracenu, tu jsem časem zastřihla na každém z těch výhonů, takže je pěkná 9-tivýhonová
A ty zbytky vždy zasadila buď rovnou do hlíny (pod igelit) nebo do vody. Další už jsem pak stříhala i do toho suchýcho a vždy to vyhodilo další tři výhony. Jen bacha, ty nové výhony jsou strašně křehké a já nebo kočka je kolikrát zničila…
Ahoj jak bych mohla seříznout dracénu která je celá obrostlá listama? Vypadá zhruba takhle
@Kaira93 píše:
Ahoj jak bych mohla seříznout dracénu která je celá obrostlá listama? Vypadá zhruba takhle
já bych jí řízla 15 až 20 cm od kořene, uřízlé bych píchla do jiného květináče a ten kmínek bych nechala být, dokud nevyraší nové výhony, až by byly, tak bych listy na kmínku odstranila
Ahoj všem, za jak dlouho začnou zase rašit listy po zastřižení? Udělala jsem to tak, aby se mi to líbilo ![]()