Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Když se mi u běžného pečiva drobí těsto, je to vodou, nebo olejem? Dělal jsem rohlíky a jako by se mi v mísicim stroji drobilo droždí a pak se, se mi zdálo, rozdrobilo těsto. Anebo je to něčím jiným? Já podezřívám ten olej, když se mi nezdálo dostatečně spojené a pevné? Ani nelepilo, jak to obvykle bývá. Dělal jsem v mísícím stroji se spírolým mísidlem.
Chápu to správně, že se drolilo při hnětení? Vždycky je lepší nejprve vypracovat těsto bez tuku. Potom teprve přidat tuk a vypracovat finálně „na okýnko“ (pokud je těsto z hladké mouky). Olej se do těsta zapracovává těžko, snazší je sádlo. Ono i sádlo právě do rohliků patří. Pokud je těsto suché, přidej vodu. Pokud máš problém s droždím, vyzkoušej omládek. Koneckonců rohlíky s omládkem budou chuťově lepší a trvanlivější.
Obecně k dotazům ohledně kynutého doporučuji facebookovou skupinu PečemPecen. cz - sladké a další OT.
Pečení zdar!
Ano, hnětení, mísení. Doufám, že jsou to shodné termíny. Vše děláno na omládek, jenom když jsem doléval vodu (která patřila do omládku, nedával jsem všechnu, aby to vyloženě neplavalo, a až vykynul omládek, přidal jsem do něj všechny ostatní suroviny, kromě tuku), nějak se mi zdálo, že se to drolí, tak jsem přidával vodu, a když to nešlo, přidal jsem olej. Takže když je těsto suché, nepřidávat olej ani žádný tuk kvůli zpevnění, ale vodu. Děkuji - a děkuji za odkaz na pečení, moc mi to pomohlo.