Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Zdravím. Pořídila jsem si prvně domácí pekárnu. Eta dellica 2 nebo tak nějak.
Mám jí asi týden a zkoušela jsem asi šest receptů. Některé z ofiko Eta kuchařky, jiné z internetu. Zkusila jsem dvě různá sušená droždí a jednou i droždí v kostce. A pokaždé mi těsto vykyne tak v půlce poslední fáze odpočinku a pak spadne. Takže chleba vždycky hnusnej a tuhej. A už fakt nevim co s tim. ![]()
Máte nějaký nápad?
Zkušenosti s pekárnou nemam. Když peču kynuté těsto v tomhle horku a dusnu, tak je to ficak. Je potřeba počítat a mnohem kratším časem kynutí. Nebo používat kynutí v lednici.
@Marmarram píše:
Zkušenosti s pekárnou nemam. Když peču kynuté těsto v tomhle horku a dusnu, tak je to ficak. Je potřeba počítat a mnohem kratším časem kynutí. Nebo používat kynutí v lednici.
Její těsto kyne zrovna v té pekárně. Na to nemá žádný vliv aktuální teplo.
Mě napadá jestli rychle nevykyne, to pak vždycky spadne. Třeba je tam moc teplo, kynutí je pomalý proces ![]()
Mám úplně tu stejnou pekárnu. My ji teda nejvíc využíváme na výrobu těst. Hodím suroviny a vytáhnu nádherné těsto k dalšímu zpracování. Odmítám se sr. t ručním patláním těst. Chleba jsem tam pekla, celozrnný. A nebyl špatný. Ale jedla jsem ho sama. Což byla velká kostka pro jednoho. Proto si raději nechám vyrobit různá těsta. A zpracuji dál. Ještě jsem nezkusila ty misky na bagety a bulky.
Já teda pekla kynuté často a bez pekárny, ale se sušenym drozdim mi to nevzeslo snad nikdy
Nevím proč. Přitom s normálním kvaskem no problém a povedlo se vzdy, tedy pokud jsem neudělala chybu já ![]()
@Ruxas mam taky Etu a kdysi jsme ji koupili hlavne na peceni chleba. Kupovala jsem uz hotove chlebove smesi. Problem nebyl, ani s kynutim.
Dnes uz ji pouzivam ciste na zadelani, prip. vykynuti test. Chleba obcas pece muz, ale ten pritom pekarnu nepouziva.
Také se mi to občas stane, mám pekárnu. Za mě je to moc droždí - pokud dělám z menší dávky - tj. asi těch 700 gr, jak je na pekárně, tak to chce dávat jen třetinku toho pytlíčku s droždím. A tězto více hutnější, přidat trošku tuku, aby bylo „těžší“ a tolik nevyletělo.
Díky. Zkusim dávat méně droždí.
Je problém, že třeba v těch ofiko Eta receptech to počítají na balíčky. Přitom každá značka co doma mám má jinou gramáž. Nikdy dřív jsem sušené droždí nepoužívala, tak jsem koupila od každého co jsem potkala. ![]()
Pak jsem zkoušela normální droždí a dala jsem jak jsem zvyklá. Což asi nemůžu, když to kyne v teple. ![]()
Nikdy před pekárnou se mi nestalo, že by mi těsto spadlo. Až u posledního chleba jsem to sledovala. Radovala se jak to krásně kyne a vypadá a kouknu za pár minut a splasklá ponožka. Tak takový wtf moment.
Normálně ručně mi kynuté těsto nikdy nedělalo problém. Ale to si to člověk rozhodne, kdy se mu líbí, že už je nakynuto. Ale chleba neumím.
Pekárna to zahřívá a ještě si o tom rozhoduje sama.
Směs jsem nezkoušela, to už mi přišlo moc líné. Ale po nějaké kouknu. ![]()
Jsem hrozná na uchovávání receptů. Prostě si vždycky najdu recept na netu na toustový celozrnný chleba. Není to recept vyloženě pro pekárnu. Ale funguje to. Ale častěji si udělám v pekárně pouze to těsto a pak normálně na plechu dělám pletýnky. Musím vyzkoušet ty formičky k pekárně na bagety a housky.
@Ruxas píše:
pokaždé mi těsto vykyne tak v půlce poslední fáze odpočinku a pak spadne.
Použij studenou vodu z chladničky.
Hlásím řešení mého problému. Po několika testech je nejlepší chleba když dám třetinu množství droždí než co je napsáno v ofiko eta kuchařce. Takže větší půlku 7g sáčku na 1250g chleba (v receptu je 1,5 sáčku).
Třeba to pomůže někomu dalšímu. ![]()