Drobné opravy v bytě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
64952
12.1.16 16:31

Drobné opravy v bytě

Aho, vím, že platí nová vyhláška o placení drobných oprav v bytě. Můžou mi podle té vyhlášky napočítat opravu z prosince? Dnes mi přišla faktura za výměnu plynového ventilu, bylo to vyměněno začátkem prosince. Díky všem za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7974
12.1.16 16:49

Staré opravy se budou počítat podle tehdy platících vyhlášek. Podle nové vyhlášky až opravy od 1.1.2016

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64952
12.1.16 17:24

@kotyk to je zajímavé. Máme byt městský a faktura už přišla. Jak se můžu bránit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
12.1.16 17:30

A u čeho ten plynový ventil byl? Protože výměnu ventilů třeba u karmy a tak hradil nájemník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64952
12.1.16 17:39

@kotyk je to normálně u sporáku. Už nám ho vyměňovali několikrát, nikdy jsme neplatili. Je mi jasný, že využili tu novou vyhlášku. Jen mě rozčílilo, že to použili zpětně, tak jestli se můžu bránit. Je to „jen“ 500, ale jde mi o princip. Máme doma zimu, když mrzlo, tak jsme měli sotva 19 a ještě nám hned napálí ten plyn. Navíc změnili firmu, která to dělá. Takže chlap tu byl v tom prosinci bez ohlášení (asi 2 měsíce předtím tu byl na kontrole a řekl, že je špatný a že ho někdy přijde spravit), byla tu jen dcera. Nenechal tu k tomu ani žádný papír.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
12.1.16 17:55

@vokishka Nevyužili. Ventil u sporáku patřil mezi věci, co se platily i před tím. Jenom s tou vyhláškou přišli na to, že to nemuseli platit oni. Plynový ventil platil pronajímatel jenom u topidel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64952
12.1.16 18:03

@kotyk Takže máme smůlu. A nevíš náhodou jak to je s tím teplem? Nám tvrdí, že stát určil, že se byty smí vytápět na 21 st. Takže nám prostě „nepřitopí“. Většina bytů, které patří městu, má vyměněná okna a zatepleno. Takže tam mají víc než 21. My ne, takže doma prostě mrzneme. Když byly ty velké mrazy, tak jsme doma měli 19, v ložnici 18. Už jsme psali loni i petici, ale prý si máme počkat na výměnu oken. Do té doby klidně můžeme mrznout (ne jen my, celý vchod).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
12.1.16 18:22

@vokishka Stát říká, že mají vytápět od 6 do 22 na denní průměr výpočtové teploty. Pokud není k dispozici, tak platí, že je 21 stupňů pro nerohovou místnost. Napsala bych žádost o slevu na nájmu, na kterou podle mě máte nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64952
12.1.16 20:26

@kotyk Díky za rady. Máme slevu asi 300 Kč. Původně to byla sleva za lokalitu (odstrčená část města, všude autobusem, nikdo tu nechce bydlet, dost se tu změnilo etnikum) a pak ji přejmenovali jako slevu za to, že nemáme vyměněná okna. Víc asi čekat nemůžeme. Asi nám nezbude než to přetrpět a vyhlížet nová okna :mrgreen: (brzo se snad bude schvalovat půjčka na další byty). Takovou menší komplikací je, že manžel pracuje pro firmu, která patří městu a ty byty spravuje. Takže si nemůžeme až tak moc vyskakovat. Už asi stačilo, že jsem vloni organizovala petici za výměnu oken.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
30.11.17 10:12

Zdravím,
najde se tu někdo, kdo by mi nařízení mohl hodně laicky vysvětlit?

Podle výše nákladů se za drobné opravy považují další opravy bytu a jeho vybavení a výměny jednotlivých předmětů nebo jejich součástí, které nejsou uvedeny v § 4, jestliže náklad na jednu opravu nepřesáhne částku 1000 Kč. Provádí-li se na téže věci několik oprav, které spolu souvisejí a časově na sebe navazují, je rozhodující součet nákladů na související opravy. Náklady na dopravu a jiné náklady spojené s opravou se do nákladů na tuto opravu nezapočítávají a hradí je nájemce.

Přesáhne-li součet nákladů za drobné opravy uvedené v § 4 a 5 v kalendářním roce částku rovnající se 100 Kč/m2 podlahové plochy bytu, další opravy v daném kalendářním roce se nepovažují za drobné opravy.

Hlavně nechápu ten druhý odstavec. V mém případě by se jednalo o limit necelých 7 tisíc. Když mám v plánu položit nové lino, tak jenom nákup lina mě vyjde na těch 7 tisíc a co teprve zaplacení řemeslníka? To jako si nemůžu opravit nic víc a musím čekat rok?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
30.11.17 10:42

Tak ona pokládka lina ale není oprava? Nebo se s původní podlahou něco stalo? Pokud ne, je to tvoje akce, kterou sis vymyslela, pokud jste se s pronajímatelem nějak nedomluvili, a ty si ji zaplatíš :nevim:

• Citovat
  • Upravit
743
30.11.17 10:46

@ritterca

Můžeš. Ale už to není drobná oprava a pokud byt není tvůj, musíš mít souhlas pronajímatele (vlastníka bytu). Vložit do toho můžeš kolik chceš, ale nečekej, že ti to zaplatí.

Mimochodem, ale pokládka lina není žádná oprava, pokud tedy v tom předchozím nebyly nějaké echt díry, které by třeba byly nebezpečné tím, že jste o ně zakopávali. A i v tom případě máš povinnost to nahlásit majiteli bytu a požadovat souhlas, že můžeš položit lino nové a rovněž se domluvit, zda ti to proplatí nebo to hradíš sama, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3079
30.11.17 10:48

Položení nového lina fakt není drobná oprava. Taky jsme si do pronajatého bytu koupili nový koberec za 6 tis. a nic jsme po majiteli nechtěli, ikdyž tu už zůstane. Pokud po tobě majitel nechtěl to lino koupit a položit, nic ti platit nebude. Nám třeba začal plesnivět celý byt, 3 místnosti. To jsme si opravili na majitele náklady, protože to bylo nezbytně nutné. Bez toho by se tam nedalo bydlet. Ale drobné opravy, teď naposled kliku od dveří, vodovodní baterii a i nové prahy jsme si hradili sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
30.11.17 10:54

No v bytě je staré linoleum, které na pár místech už ani nedrží (jsou to slepované kostky), takže si chci dát nové, ale nejspíš bych musela i podlahu pod tím nějak zrekonstruovat.
Takže, když jsem počítala už předtím, že všechny „opravy“ budu platit sama, tak ten limit nemusím teda nijak řešit, jo?

Ani nevím, zda se jedná přímo o opravy, zdědila jsem byt po dědovi a teoreticky je všechno funknčí, ale staré, takže chci i vyměnit záchod, vanu, umyvadla, baterie. Takže toto jakoby opravy ani nejsou, ano?

EDIT: Nebo tedy jsem zdědila družstevní podíl.

Příspěvek upraven 30.11.17 v 10:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
30.11.17 10:56
@ritterca píše:
No v bytě je staré linoleum, které na pár místech už ani nedrží (jsou to slepované kostky), takže si chci dát nové, ale nejspíš bych musela i podlahu pod tím nějak zrekonstruovat.
Takže, když jsem počítala už předtím, že všechny „opravy“ budu platit sama, tak ten limit nemusím teda nijak řešit, jo?Ani nevím, zda se jedná přímo o opravy, zdědila jsem byt po dědovi a teoreticky je všechno funknčí, ale staré, takže chci i vyměnit záchod, vanu, umyvadla, baterie. Takže tot jakoby opravy ani nejsou, ano?

Tak teď tě nechápu. Ten byt je tvůj? To si tam můžeš dělat, co chceš.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný