Druhá VŠ - prezenční studium

226
16.11.16 08:24

Druhá VŠ - prezenční studium

Nevíte prosím, jak je to se soc.+zdrav. pojištěním, chci-li studovat druhou VŠ prezenčně (pochopitelně mi již bylo 26 let), první VŠ úspěšně zakončena.
Jak je to případně se školným, to hradí stát, nebo se to bere jako překročení standard délky studia a platím sama?

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Terisos
16.11.16 08:47

U státní VŠ se platí poplatek za „další studium“. Socku a zdravku nevím, já jsem u toho pracovala.

• Citovat
  • Upravit
1703
16.11.16 08:54

Po 26 letech věku ti stát zdravotní platit nebude, co vím (ani soc.). Pokud studuješ druhou státní VŠ, tak si ji budeš platit. „Zdarma“ jsou 4 roky bakaláře a 3 roky magistra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
16.11.16 09:02

Jo, takže vše, jak jsem si myslela, bohužel. Díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
16.11.16 09:15

Radši zavolej na studijní nebo se podívej do regulí dané fakulty, ale překvapilo by mě, kdyby to bylo jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2455
16.11.16 09:23

@gwennie Nevím, zda se tohle nezměnilo, ale dříve to bylo tak, že pokud student první školu úspěšně zakončil, tak pak platil pouze polatek za „další“ studium a ne za „delší“ studium. Platba za „další“ studium byla výrazně menší. Každopádně zajdi nebo zavolej na studijní, popiš situaci a zeptej se, jaké platby se na Tebe budou vztahovat. Byla by velká škoda, abys nestudovala, protože máš zavádějící informace o platbách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
16.11.16 11:02

Sociální za tebe nikdo platit nebude a ani ty ho platit nemusíš. Zdravotní si musíš platit sama. Nebo pokud máš brigádu a vyděláš nad 10 tis. u DPP nebo nad 2,5 tis. u DPČ, tak zdravotní a sociální odvede zaměstnavatel.

Pokud studuješ další VŠ (jedno, jestli prezenčně nebo kombinovaně), tak se tě týká poplatek za „další“ studium. Ten mají dokonce některé školy nulový. Já platím třeba 3000 za rok, takže nic hrozného, ale každá škola to může mít jinak - liší se to i na jednotlivých fakultách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
16.11.16 13:10
@Lendeš píše:
Sociální za tebe nikdo platit nebude a ani ty ho platit nemusíš. Zdravotní si musíš platit sama. Nebo pokud máš brigádu a vyděláš nad 10 tis. u DPP nebo nad 2,5 tis. u DPČ, tak zdravotní a sociální odvede zaměstnavatel.Pokud studuješ další VŠ (jedno, jestli prezenčně nebo kombinovaně), tak se tě týká poplatek za „další“ studium. Ten mají dokonce některé školy nulový. Já platím třeba 3000 za rok, takže nic hrozného, ale každá škola to může mít jinak - liší se to i na jednotlivých fakultách.

Děkuji za info
To soc+zdrav. mě napadlo, že by se dalo řešit tak, že jsem pečující o dítě od 6let, nebo do kolika to je, a platil by to stát - nebo se pletu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
16.11.16 13:53

Zdravotní pojištění by za tebe platit stát, kdybys byla osobou pečující o dítě do 7 let a splňovala podmínky uvedené v zákoně:

Stát je plátcem pojistného za (§ 7, písm. k)):
osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, nejde-li o osoby uvedené v písmenu c) nebo d). Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takové osoby se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů, pokud nemají příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti

Sociální by stát za tebe neplatil, ale nemusíš ho platit ani ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze