Druhé dítě - jsem bez práce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
3.4.13 13:40

Druhé dítě - jsem bez práce

Ahojky. Vím, že toto téma už zde je několikrát, ale potřebovala bych popsat svou situaci. Máme s manželem dvouletého syna (nar. v lednu 2011). Manžel je zaměstnaný, bere cca 15 000 Kč čistého + odměny. A ještě si přivydělává. Já jsem na mateřské dovolené, která mi končí v lednu 2014. Jelikož jsem byla před narozením synka zaměstnaná na dobu určitou, nemám se kam vrátit a musela bych si hledat nové místo. Nemáme žádnou hypotéku, ani půjčky. Bydlíme v dvougeneračním domečku s mými rodiči, se kterými máme super vztah. Teď k věci. Určitě bychom chtěli druhé mimčo, jen nevím kdy. Rádi bychom na něm s manželem začli pracovat třeba po prázdninách. Jenže bych nedostala mateřskou, až pak rodičák ode dne narození dítěte. Kdybych si nějakou práci našla, tak stejně jedině proto, abych měla nárok na mateřskou, protože zase tak velký rozdíl mezi dětmi nechceme. Vím, že se musíme s manželem rozhodnout sami, ale co byste na mém místě dělali vy? Zkusit otěhotnět teď (i když nebudu mít nárok na mateřskou) a pak to nějak zvládneme. Nebo si najít na práci a otěhotnět až pak, až budu mít na mateřskou nárok? Díky :-)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24320
3.4.13 13:43

Na MD mas narok po 270dnech odpracovanych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3733
3.4.13 13:46

Zaleží kde žijete? jaký máš obor? Je šance, že najdeš práci rychle, nebo budeš muset dlouho hledat? kolik je Ti let…to vše hraje roli - pokud jsi mladá - zkus práci, pokud je ti víc, tak raděj mimi, které by se později nemuselo podařit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.13 13:48

@kattkka Vím, nárok je po cca 9 měsících. Nejdřív jsme mysleli, že půjdu na rok do práce a pak zkusíme mimčo. Ale teď nevím…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.4.13 13:51

@Vermion Mám vystudovanou Obchodní akademii a za měsíc mi bude 28. Bydlíme ve velkém městě. Je to těžký. Druhý mimčo bych hrozně moc chtěla, ale abychom to pak zvládli…

• Citovat
  • Upravit
989
3.4.13 13:52

Najít práci, přečkat zkušební lhůtu, otěhotnět a jít na rizikové. 270 odpracovaných dní pro nárok je včetně dní pracovní neschopnosti, takže bohatě stačí, když otěhotníš, cca. 2.měsíc zkušebky a jen co Ti skončí třetí, šla bych marodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1409
3.4.13 13:52

Byla jsem ve stejné situaci a rozhodla jsem se pro druhé dítě (ehm, nakonec jsou rovnou dvě) - kvůli tomu, že nejsme nejmladší, chtěli jsme spíš menší věkový rozdíl a připadalo by mi nefér vůči novému zaměstnavateli nastoupit na chvilku a jít na mateřskou. Můj muž vydělává více než tvůj, ale jsme zatíženi hypotékou (na dnešní dobu poměrně malou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
3.4.13 13:53

Ja bych teda sla rovnou do druhyho, touzis po tom a nemusis pak resit, ze z prace, kteoru pracne sezenes zase pujdes na materskou. Mne by to asi bylo i blby jit do nove prace jen na chvilku vlastne proto, abych mela narok na materskou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3733
3.4.13 13:54

Mno 28…to je tak na hraně, chápu, že se rozhoduješ…nevím, asi bych zkoušela začít hledat a kdybych viděla, že se nedaří, tak bych šla do těhotenství…záleží, jestli bys brala jakoukoli práci, nebo hledala něco v oboru. Dneska je to s hledáním těžké, když na středoškolských místech sedí mnoho vysokoškoláků :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
3.4.13 14:10

Zakladatelko, promiň že ti lezu do tématu, jen by mě zajímalo, jestli teda na mateřskou stačí mít odpracováno těch 270 dní během posledních dvou let, nebo musím být v den nástupu zaměstnaná, abych dostala mateřskou? četla jsem to i to a nevím který je to pravý… :nevim: díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
3.4.13 14:13
@mookiee píše:
Zakladatelko, promiň že ti lezu do tématu, jen by mě zajímalo, jestli teda na mateřskou stačí mít odpracováno těch 270 dní během posledních dvou let, nebo musím být v den nástupu zaměstnaná, abych dostala mateřskou? četla jsem to i to a nevím který je to pravý… :nevim: díky :kytka:

Myslím, že stačí mít 270dní v posledních 2 letech, ale když není zaměstnaná nemůže si následně snad volit délku rodičáku a dostane automaticky tu 4letou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
3.4.13 14:19

@kuti já právě nevím, četla jsem vícekrát obě varianty a na netu to píšeš tak divně, že se v tom nevyznám :nevim: ta rodičovská se dá pak dát jakoby na přítele, né? teda aspoň myslím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
3.4.13 14:21
@baramal píše:
Ja bych teda sla rovnou do druhyho, touzis po tom a nemusis pak resit, ze z prace, kteoru pracne sezenes zase pujdes na materskou. Mne by to asi bylo i blby jit do nove prace jen na chvilku vlastne proto, abych mela narok na materskou…

To mě by to blbé nebylo! Příjde mi ten systém, tak jak je nastaven, hrozně nespravedlivý. Já sama pracovala od 18 let na plný úvazek pořád i během denního studia VŠ až do nástupu na mateřskou v 35 letech. Poslední smlouvu jsem ovšem měla také na dobu určitou, protože vláda zaměstnavatele nijak nemotivuje k tomu, aby zaměstnávali na neurčito. Smlouva mi skončila v 8. měsíci těhotenství a tak mi ji logicky nikdo neprodloužil. Nechápu, proč by mi teď stát, když se v 37 letech rozhodnu mít 2. dítě, nemohl dát mateřskou…když jsem si odpracovala 17 let a přitom jí dostane někdo, kdo zatím pracoval třeba jen 4 roky, ale má to štěstí, že se u nich ještě dá sehnat práce na neurčito???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4833
3.4.13 14:26

V tehotenstvi jsem nepracovala, na materskou narok nemela, rodicak dostala po porodu a dalo se to zvladnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
3.4.13 14:27
@mookiee píše:
@kuti já právě nevím, četla jsem vícekrát obě varianty a na netu to píšeš tak divně, že se v tom nevyznám :nevim: ta rodičovská se dá pak dát jakoby na přítele, né? teda aspoň myslím…

tak zaměstnankyně musí být v prac. poměru i ke dni nástupu na mateřskou nebo alespoň v ochranné lhůtě:
V obou případech (čili u matek zaměstnankyň i matek samostatně výdělečně činných) platí pravidlo, že účast na nemocenském pojištění musela trvat v součtu aspoň 270 dnů za uplynulé dva roky. Pro matky zaměstnankyně navíc platí podmínka, že byly na nemocenském pojištění účastny v den nástupu na mateřskou: zjednodušeně řečeno tedy byly toho času zaměstnané. Tuto podmínku ovšem podle zákona splňuje i žena, které pracovní poměr již skončil – pokud na mateřskou nastoupí v ochranné lhůtě, která trvá 180 dní od ukončení pracovního poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin