Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky, rada bych se zeptala, ktera z vas byla tehu a rodila v pozdejsim veku, kolem 40 let. Jak probihalo tehotenstvi a porod? Je to znat, ze je telo uz starsi a hur se to zvlada nez ve 20? dekuji
Ahoj, já rodila loni o vánocích třetí dítě. Bylo mi 37 a mám ještě skoro 17 letou dceru a 14 letého syna. Těhu bylo skvělé, byla jsem doma celou dobu - mám chronický zánět slinivky-ale bez problémů. Jen nevolnost do 16 týdne(což je normal) a trochu bolest kyčlí. Porod byl v pohodě, epidural a bez problému. Mohla jsem jít ihned domů, nic mi nebylo. Mimi je klidné, pohodové a bezproblémové. Zatím je to mateřství které si moc užívám a je nejlepší které jsem měla. Asi proto, že jsem starší, méně zbrklá a rozhodně vyrovnanější.
Takže, pokud se rozhoduješ, já ze své zkušenosti ti mohu jen doporučit. Je to skvělé a starší děti jsou pomocníci a vychovatelé zároveň.
Ahoj, já rodila loni o vánocích třetí dítě. Bylo mi 37 a mám ještě skoro 17 letou dceru a 14 letého syna. Těhu bylo skvělé, byla jsem doma celou dobu - mám chronický zánět slinivky-ale bez problémů. Jen nevolnost do 16 týdne(což je normal) a trochu bolest kyčlí. Porod byl v pohodě, epidural a bez problému. Mohla jsem jít ihned domů, nic mi nebylo. Mimi je klidné, pohodové a bezproblémové. Zatím je to mateřství které si moc užívám a je nejlepší které jsem měla. Asi proto, že jsem starší, méně zbrklá a rozhodně vyrovnanější.
Takže, pokud se rozhoduješ, já ze své zkušenosti ti mohu jen doporučit. Je to skvělé a starší děti jsou pomocníci a vychovatelé zároveň.
Kolegyně z práce - třetí díte ve 37 letech. Těh. na neschopence, na porod si nestěžovala (druhý prý byl horší).
Největší problém jí dělalo hrát si s malým na zemi a lézt za ním, hrozně ji bolela kolena.
Teď je tomu dítěti 13, jí už přes 50 a např. uvítala prodloužení odchodu do důchodu - poteuje být zaměstnaná, dokud se neosamostatní…
Občas měla i trochu obavy, kdyby o práci přišla, měla zdravotní prolémy - nebo manžel - jak by to dítě uživili a doufala, že by pomohli dva dospělí sourozenci.
Chválila si dovolené - že ti starší už s nimi nikam nechtějí a tak jezdí jen s tím mladším a cítí se jako mladí manželé.
Dost mě to zarazilo, vždycky jsem si myslela, že není nad to mít ve 40ti mimi.
Tak jsem Ti odpověděla na něco úplně jiného
ale když ty jsi nenapsala, jestli už máš děti … samozřejmě že věk je znát a to hlavně, pokud jsi nerodila, pokud už děti máš, asi to není až tak drastická změna, i když ta pružnost tkání a schopnost regenerace není taková jako ve 20ti.