Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den, muzu se zeptat jak ted mam resit, sem v situaci, kdy jsem mimo republiku u pritele, v Uk a mame prvniho syna co ma rok a pul, cekame dalsi miminko, planovali sme ho pozdeji, ale podarilo se ted.Mam vse hlasene v Cr, zamestanana jsem, mam tu pojisteni cestovni preplacene na rok a chci se zeptat, co delat.je mi jasne, ze v uk, pokud sem tu nepracovala nemam narok na nic krom child benefitu a jak si to zaridit v Cr a popripade jdu automaticky na 4 lety rodicak, pokud se druhe narodi, pokud sem na rodicovsk dovolene jeste, ze. Dekuju za odpoved. Nejak mi kazdy rika neco jineho a rodit budu v Uk.
@Gapaja no, na další rodičák podle mého nejdeš. Ty i tvůj přítel žijete v jiné zemi, tudíž na nic z ČR nárok nemáš. Jestli zjistí, že jsi mimo, budeš vracet i ten rodičák, co teď bereš
Hm, to jsem si myslela. dekuju za odpoved. Pritel tu zije dlouho, ja jsem tu pul roku jako na dovolene, takze skrz to se ptam. V praci to vi i na uraech, ze sem mimo republiku na dovolene, jen druhe mimi nebylo v planu tak brzo, tak spis sem nevedela jak se mam zachovat. Jestli rovnou dat i vypoved ted v praci a vse uz nahlasit tady.
@Gapaja zaměstana jsi na dobu určitou? neurčitou? to je velmi dulezite. Pokud na dobu neurcitou, tak by ti mel rodicak zustat a mas narok na materskou. Resp. u rodicaku vyberes to co nabizi UK jako formu rod. prispevku pokud je a zbytek doplati ceska strana. To je jedina vyjimka, kdy to jde. Pojistena zustavas taky v cr, z toho se nejde vyvazt, ale dostanes formular E106. Pokud ale nemas smlouvu na dobu určitou, bude to horší.
@Gapaja píše:
Hm, to jsem si myslela. dekuju za odpoved. Pritel tu zije dlouho, ja jsem tu pul roku jako na dovolene, takze skrz to se ptam. V praci to vi i na uraech, ze sem mimo republiku na dovolene, jen druhe mimi nebylo v planu tak brzo, tak spis sem nevedela jak se mam zachovat. Jestli rovnou dat i vypoved ted v praci a vse uz nahlasit tady.
výpověď rozhodně nedávej!!! Ano, jsi vázaná na čr, ale to neznamená, že nemůžeš žít v jiné zemi, naopak tato situace je velmi výhodná.
měla jsem to podobně, v pátém měsíci jsme se stehovali do nemecka, ja byla na neschopence a smlouvu na dobu neurčitou. Mam ceske pojisteni, ale na ten formular me pojistili i tady a mohla jsem tu normalne rodit. Nejdriv jsem brala ceskou materskou, pak nemecky rodicak a ceska strana bude doplacet zbytek.
Takze mam presne ted delat co, nahlasit v praci, ze cekame druhe mimi, no a skrz rodicak to nahlasit, abych stihla dobrat a musim do Cr? Byla sem tam ted u sve gynekolozky a ta mi musi napsat nastup na materskou? Nebo mam az po porodu dodat rodny list malinke a zazadat hned o rodicak? Kazdej mi rika neco jinyho a sami v praci mi i totiz rekli at nedavam vypoved a mam vse dal v Cr.Jen chci mit vse v poradku, tak se ptam. Rodit chci tady, protoze prvni porod tatka nestihl, odletel a ja rodila tyden po tom ![]()
Mateřská se dá vyřídit i online, mě stačil v podstatě cár papíru od nemeckého lékaře, kde byl datum, datum porodu, razítko, já to přeložila, vyplnila formulář, který je pro tyto případy - dá se stáhnout na stránkách české správy a to jsem poslala zaměstnavateli a on zařídil zbytek. To se asi domluv s vaší personální. Rodičák pak zavoláš na sociálku, nahlásíš mateřskou a oni to to stopnou, ale budou pak chcít od české správy papír o výši mateřské, mě to snad přišlo rovnou do německa, tak jsem jim to pak poslala.
až dobereš mateřskou, tak by jsi měla brát to co mají v UK jako rodičák což nevím, jak to tam mají, pokud nic, tak by ti měli platit rovnou češi.
mateřskou musíš řešit 6-8 týdnů před porodem.
rodný list bude docela dlouho trvat než z UK vyřídíš a na rodičák potřebuješ rodný list.
určitě se teda zkontaktuj se sociálním odborem ÚP práce, nahlaš jim situaci a poraď se, ideálně chtěl mluvit s nějakým metodikem, běžné ženské třeba nemusí mít takový přehled. Trochu se obrň trpělivostí, páč budou ti tvrdit že pokud jsi v UK, musíš vrátit co teď bereš. tak hned vyrukuj tím zaměstnavatelem.
s pojištěním taky nic neuděláš, česká pojištovna tě nepustí, musela by jsi dát výpověd, ale na ten formulář E106 máš nárok na pojištnění i v jiné zemi EU. Takže kontaktovat i ji.
výpoved nedávej, nikdy nevíš, jestli se nebudes treba vracet a to místo se ti nebude hodit. Já si myslela, že je silně nepravděpodobné, že se do práce vrátí, a možná za to budu ještě ráda ![]()
Ahoj holky, jsem v podobně situaci. Manžel pracuje v UK, já jsem zaměstnaná v ČR, v současné době na rodičáku a v brzké době, bych měla vycestovat za manželem. Myslíte, že nemám dávat výpověď a odhašovat sebe a dítě z pojišťovny v ČR? A, že mám odjet s tím, že si nechám vystavit formulář E106 tady v ČR nebo až v UK? Moc děkuji za rady ![]()