Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Hadí ocásek A taky nesmím zapomenout zmínit, že po druhým dítěti vypadám líp než kdykoli jindy… a to převážně proto, že publikuji ty nejpovedenější fotky s nejlepšími výrazy, bez laloků a se šťastným výrazem ![]()
13,5kg je úplně v normě. A 60 nebo 59 už mi přijde jedno celkem. ![]()
Já jsem teda u prvního přibrala 7,5kg (rok po porodu jsem měla o 3,5kg méně než před těhu) a u druhého 11kg (jedla jsem tak nastejno, pohybu za batoletem bylo až dost, málo jsem spala, pravidelně cvičila..), asi 3kg se mě držely prvních 6měsíců po porodu (7m jsem se od prcka kvůli kojení nehla, takže sport nula), no a rok po porodu jsem byla zas o 3kg pod předtěhotenskou váhou.
Podle mě se nárůst váhy moc ovlivnit nedá(někdy jde o zadržování vody spíše), pokud jíš rozumně, a trochu se hýbeš..
Mne sa zdá vtipný skorej ten štýl písania, kde človek nechápe ani polovicu príspevku. ďalej nerozumiem, prečo tá anonymita (ale to je fuk, tvoja vec) no najviac ma doráža to, že je toto dnes už druhá diskusia o kg v druhom „těhu“ ![]()
@serpent píše:Podle mě - co si tělo bude chtít nabrat, to si nabere… a pokud není člověk nějak nemocný, může se po nějaké době dostat tam, kam chce
To je šarlatánské tvrzení. V podstatě ale není divu, protože ve východní Evropě je tak na těhotenství nahlíženo.
Můj gynekolog tvrdí, že tělo nabere jen tolik, kolik mu dovolíme (plus teda zadržovaná voda může být až 3 kg a to neovlivníme).
Takže prostě ne jíst 2× tolik, ale 2× lépe
Zakladatelko, zkus následující jídelníček a uvidíš:
snídaně - žitný chléb s lučinou nebo jiným tvarohovým sýrem či cottage, jablko či jiné ovoce nebo zelenina
sváča - bílý jogurt s ovocem
oběd - 1/2 talíře zelenina, 1/4 libové maso či jiná bílkovina, 1/4 příloha - žádné jíšky, ovoce či bílý jogurt jako zákusek
sváča - bílý jogurt a ovoce
večeře - stejně jako oběd, takže například dušená brokolice se žampiony, grilovaný losos a bulgur
2. večeře - bílkovina - jogurt, tvaroh…
Podruhé jsem otěhotněla, když bylo synovi 8 měsíců a zrovna jsem se dostala na původní váhu před těhotenstvím, kdy jsem přibrala 8 kg. Ve druhém těhotenství jsem přibrala 18 kg, synovi jsou téměř tři měsíce, druhému 19 měsíců. Zatím jsem nenašla prostor pro cvičení, z porodnice jsem se vrátila se 74 kg z 85 kg. A teď mám pořád 72 kg, kojením taky moc nehubnu. Začala jsem tím, že jsem omezila příjem sladkostí, snažím se pravidelně jíst, tzn. jím vždy, když jí starší syn. Ale moc mi to nejde.
Není mi žádné oblečení, pořád nosím těhotenské rifle a jsem z toho nešťastná. Ale každou volnou minutku, využívám k odpočinku, protože kluci dají dost zabrat. ![]()
@Sidsel a já už se bála, že na mě nedojde
jak je možné, že jsem při dvou odlišných režimech (opravdu diametrálně odlišných) nabrala vpodstatě stejnou váhu? Samozřejmě každý případ je individuální, píšu z vlastní zkušenosti… Jen by mě zajímal význam slova „šarlatánský“ v tomto konkrétním případě…
Jo a ve druhém těhotenství jsem jedla zdravěji a měla víc pohybu než v prvním. Dvakrát denně jsem chodila se synem na procházky, naháněla ho po parku a hřišti a stejně jsem přibrala o 10 kg víc. ![]()
@serpent
tak ale minimálně po prvnim jsi vypadala líp i naživo… ![]()
@Sebinah prepina se mi klavesnice a nebavi me to porad opravovat. A pokavad nechapes, nereaguj ![]()
Holky, vim ze to asi moc resim, ale mam rada kdyz vypadam k svetu, nechci byt 70 ci vice kilova slonice, Ktera kdyz si an sebe Neco vezme, tak Ji pres to prekypuji speky.(nic proti silnejsim) Jen na sobe to proste nesnesu!,babicky a ani nikoho jinyho na hlidani tu nemam
Nevim do kolikatehotydne budu moc chodit behat, ale cim dele, Tim lepe. @Sidsel tolika toho nepojim. Zeleninu Jim porad. Jenze ted na ni pomyslim a je mi
ale I presto si Ji dam.
Mě teda přijde, že 13,5 kg za těhu je normální, co by jsi dělala, kdyby to bylo 20 - 30 kg? Já s první přibrala 10 kg a 5 měsíců po porodu jsem měla 17 kg dole díky kojení ( to už bylo moc, ale nešlo to bohužel ovlivnit
), tak jsem si říkala, kolik asi přiberu při druhém těhu, tak teď jsem 32 tt a mám nahoře 6 kg, jedu si stejnou linii jako u prvního těhu. Jestli chceš poradit, tak jak už tu bylo řečeno, nejíst za 2, ale jíst častěji menší porce ( až 6-7× denně ), ale myslím si, že to moc ovlivnit nejde, teda pokud nebudeš jíst sklenici nutely každý večer jako moje známá ( a pak se divila, proč tolik přibrala ).
Nechci být za rýpalku, ale proboha přibrat v těhu 13kg je nádhera!!!Já za celé těhu nabrala 34kg a to jsem rodila o 3týdny dřív (původní vaha 60/170,rodit jsem šla s 94kg!
!!TOHLE JE MASAKR!!!a ne nějakých blbych 13kg),no nicméně dnes jsem přesně 4měsíce po porodu a dole mám 26kg a 8 chybí, nesportuju, nekojim, dietu nedržím, jen se trochu hlídám
@Sidsel Nesouhlasím. Jsem potřetí těhotná (resp. počtvrté s jedním samovolným potratem), každé těhotenství jím zhruba stejně, pohybuju se zhruba stejně a přibírám v každém jinak. Podle mého dr. to zase tak moc ovlivnit nelze, pokud jím pořád stejně - rel. zdravě, nepřejídám se a mám dost pohybu. Tentokrát mám už 11kg v 27.tt, před těhotenstvím jsem pár kilo zhubla, takže tělo si zřejmě teď dělá zásoby. Předchozí dvě těhotenství - + 15kg a + 12,5kg. Zhubla jsem po obou těhotenstvích, takže doufám, že i teď to půjde.
Ještě by mě zajímalo, jestli takto jíš normálně nebo jen po dobu těhotenství, protože v tom druhém případě by mi to přišlo jako hodně zcestná myšlenka.
@Jancaqa Mi se paradoxně shazovalo hůř těch 12,5kg podruhé než 15kg poprvé. Švagrová přibrala za celé těhotenství jen 7kg poprvé a 5kg podruhé a oba přírůstky jí už zůstaly navždy, nikdy to nedala dolů. Takže podle mě o ta kila zase tak nejde, někomu to jde zhubnout jednoduše, někdo musí makat. Pokud jíš zdravě a hýbeš se, tak to tak moc neřeš nebo ti to půjde nahoru ještě ze stresu
.
Ja u prvniho zacinala na 53, skoncila na 67, takze 14kg nahore. Snazila jsem se moc nedlabat, hlidala jsem se. U druheho jsem se pekne rozezraka, byla jsem schopna snist celou pizzu…zacinala jsem na 56 a skoncila na 76. Vubec jsem se necitila dobre, telo tezke, nemotorna jsem byla, no hruza…ale i kdyz jsem se na konci uz snaziladrzet, stejne jsem pribirala dal. Tak nevim no. Kazdopadne ted jsem 8 mesicu po porodu a uz mam zas 53kg;)
Já vás holky chápu, když píšete, že přibrat 12 nebo 13 kg je v pohodě, ale já bych zase nepřipustila přibrat 30 kg. Je to každého věc, je jasné, že hodně dělá voda, ale přibrat 30 kilo je prostě nezdravé a pro organismus pecka jako hrom, takže chápu zakladatelku, že přibrat nechce a chce to udržet v rámci svých možností v normě ![]()