Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, vím že je taky na toto téma několik diskuzí, ale byla bych ráda, kdyby mi někdo kdo rodil v ČB odpověděl. V roce 2011 jsem rodila v ČB po 6 hodinách vyvolávaného porodu jsem šla na císaře. Miminko se mi seklo v pánvi. Bylo to hrozný měla jsem hroznej strach o miminko, ale naštěstí vše dopadlo v pořádku. Teď čekáme druhý miminko a já mám jít příští týden do nemocnice na kontrolu. Ráda bych rodila plánovanou sekcí, jelikož ten strach, že to opět takhle dopadne je veliký. Celý těhotenství mám v pořádku až na občasný bolesti jizvy a podbřišku. Můj pan doktor si myslí že to dopadne stejně jako u prvního porodu.No a toho se děsím. Proto jsem se chtěla zeptat jak se k druhými sekcím staví v ČB? Děkuju všem za odpověď.
@maminecka1983 nechci tě moc strašit, ale snaží se prostě o přirozený porod i u druhorodiček podle toho, co sem tam viděla (a já ležela na oddělení šestinedělí skoro dva měsíce)…Taky doufám, že tam budu jednou rodit podruhé (do menší nemocnice bych si netroufla, taky sem měla při prvním porodu komplikace), přirozeně už se bojím rodit kvůli jizvě, tak bych taky doufala na císaře, ale jak říkám hlásají přirozený porod…
Děkuju, nestrašíš mě…on mě i doktor na to upozorňoval, že záleží na koho narazím.
@maminecka1983 v ČB Ti s druhou sekcí naprosto problém dělat nebudou. Já první rodila (taky 2011) sekcí protože selhala i preindukce, vůbec mi hrdlo nereagovalo na tablety, teď (v prosinci 2013) jsem tam přišla, primář na mě kouknul, zkonstatoval, že opět žula beton, optal se, jestli chci znovu zkusit vyvolat nebo rovnou sekci, řekla jsem že sekci, napsal mě na druhý den a bylo.
můžeš si i lehce postěžovat na jizvu (pokud by se Ti zdálo, že se jim do sekce moc nechce). Oni ji v ČB neměří uzv (mě teda nikdy nikdo její tloušťku neřekl), jen to pohmatem zhodnotí.
Příspěvek upraven 05.09.14 v 09:01
Nejsem z ČB tak nevím jak to chodí tam, jsem po SC, teď čekáme druhé a gynekoložce jsem řekla, že chci plánovanou SC (nehodlám riskovat život, zdraví dítěte, stačil ten průšvih co máme s prvním). Doktorka mi tvrdila, že pokud má žena jizvu na děloze (což po SC má) má dostat dle doporučených postupů na vybranou (resp. měli by vyžadovat souhlas s vaginálním porodem, který pokud nedáš???). V porodnici kam nejspíš půjdu s tím prý nemají problém, ale jsou porodnice, kde tlačí na vag. porod za každou cenu. Přiznám se ale, že doporučené postupy pro gynekology jsem si nehladala. Jinak bych se zeptala přímo v porodnici a pokud by se bránili tak hledat jinou.
Moje zkušenost (čb) nic moc, ale strašit tě nebudu. Nakonec to dobře dopadlo, a to je hlavní.
Pokud by porod probíhal přirozeně a všechno bylo v pořádku, nechali by tě rodit „spodem“. Pokud by došlo k malým komplikacím, třeba že by se porod začal protahovat, myslím si, že by vyčkávali, ale dali na tvé přání, pokud bys sekci chtěla.
@maminecka1983 uvidíš. Jinak jak se říká, že „záleží, na koho narazíš“, tak to je samozřejmě pravda, nicméně já mám zato, že v ČB může indikovat císaře pouze primář Sák a doktorka Hrotková a oba se celkem k nim staví kladně, tj. samozřejmě oni musí preferovat přirozený porod (tudíž nabídnout např. tu indukci), ale když vidí, že matka o sekci stojí, tak jsem se nikdy nesetkala (u sebe ani z vyprávění) s tím, že by zrovna tito dva lékaři ji nějak přemlouvali.
Hrotková mě rodila při prvním porodu…no tak snad na mě nebudou tlačit, ještě jednou děkuju za povzbuzující zprávy ![]()
Mě taky navrhovali, že to zkusíme spodem, ale když do mě šáhli, tak primář řekl, že jsem jak z betonu, že to spodem nepůjde ![]()
@MarkyM a je tam furt? jsem ho nějak nepotkala teď (což nic neznamená, mohl mít kolem svátků dovolenou). Každopádně indikujících lékařů tam moc nebude, mě teď taky prohlížela nejdřív Kožnarová, řekla že asi jo, ale že až jak rozhodne primář.
Mě u toho prvního porodu řekl primář, že to zkusíme porodit normálně, ale že to sekcí může skončit no a po těch 6 hod. rozhodla Hrotková o císaři, protože miminku padaly ozvy.No když si na to ještě dneska vzpomenu tak mi leze mráz po zádech, proto to nechci už zažít. Ono je to krásný přirození porod vidět miminko hned, slyšet jak pláče, ale nestojí to za to abych ohrozila zdraví svého miminka. Tenkrát jsem rodila poprvé a byla jsem akorát vyjukaná pro rodička, který si neumí dupnout. Tentokrát se nedám.
My vlastně rodily chvíli po sobě viď? No máš pravdu, že já ho tam teď taky neviděla ![]()
@MarkyM právě…
ale koukala jsem teď na stránky nemocnice a normálně tam je vypsaný v ambulancích, tak buď se prostě už jen tolik nemotá kolem těch porodních sálů a 6N…nebo jsme na něj neměly štěstí ![]()