Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
jsem studentka Pedagogického Lycea. Jsem momentálně ve třetím ročníku. Moc ráda bych chtěla působit jako vychovatelka v školní družině. Bylo by to možné hned po maturitě? A nebo bych musela jít studovat vysokou školu? Děkuji předem za vaše rady a odpovědi! ![]()
@LiaMiaNaStromecku píše:
Dobrý den,
jsem studentka Pedagogického Lycea. Jsem momentálně ve třetím ročníku. Moc ráda bych chtěla působit jako vychovatelka v školní družině. Bylo by to možné hned po maturitě? A nebo bych musela jít studovat vysokou školu? Děkuji předem za vaše rady a odpovědi!
Nejlepší je zeptat se ve skole. Urcite i u prijimaciho rizeni mate na strankach obsah uciva a co s tim muzete delat.
Z pedagogického lycea jsi kvalifikovaná asistentka pedagoga. Lyceum je příprava na vysokou školu. Budeš tedy ještě muset studovat.
@LiaMiaNaStromecku píše:
Dobrý den,
jsem studentka Pedagogického Lycea. Jsem momentálně ve třetím ročníku. Moc ráda bych chtěla působit jako vychovatelka v školní družině. Bylo by to možné hned po maturitě? A nebo bych musela jít studovat vysokou školu? Děkuji předem za vaše rady a odpovědi!
S lyceem můžeš dle mého přesvědčení dělat jen asistenta pedagoga. Pro vychovatele ale nemusíš studovat VŠ, stačí kvalifikační studium pro vychovatele, „vychovatelský kurz“, vstupní vzdělání je maturita, hledej to v celoživotním vzdělávání pedagogických fakult. Někde je to ještě spojeno s kvalifikací pedagoga volného času.
Tohle je vždy fascinující, když student ani neví, jakou bude mít kvalifikaci. K čemu ho opravňuje
Každopádně studuj dál, dokud můžeš. Dokud máš energii. Když doplníš jen kurz. Je to platné. Ale je to pracovně o ničem. Separuješ se jen na omezený okruh práce. A stejně budeš vzdělání časem doplňovat.
@truelly píše:
Z pedagogického lycea jsi kvalifikovaná asistentka pedagoga. Lyceum je příprava na vysokou školu. Budeš tedy ještě muset studovat.
u nás k tomu ještě je kvalifikace pedagog volného času.
Na vychovatelku v druzine stačí mít absolvované pedagogické minimum. Třeba v rámci VOŠ.
@Semtex píše:
Na vychovatelku v druzine stačí mít absolvované pedagogické minimum. Třeba v rámci VOŠ.
tak ono stačí i celoživotko. Ale nejprve musí mít maturitu.
@vokishka píše:
tak ono stačí i celoživotko. Ale nejprve musí mít maturitu.
Ano ano, i CŽV. Trochu si rikam, k čemu je takove lyceum vlastně dobre, když s tím nemůže dělat defakto nic kromě vedení kroužku v DDM nebo asistentku pedagoga, na což stačí i jen nějaký kurz ![]()
@Semtex píše:
Ano ano, i CŽV. Trochu si rikam, k čemu je takove lyceum vlastně dobre, když s tím nemůže dělat defakto nic kromě vedení kroužku v DDM nebo asistentku pedagoga, na což stačí i jen nějaký kurz
jo, to už je lepší ten gympl a pak si můžeš vybrat klidně i výšku na učitele. Z toho lycea už bude mít větší problém třeba na školu, kde je biologie, ekonomika. Protože za ty čtyři roky může změnit zaměření.
@Semtex píše:
Ano ano, i CŽV. Trochu si rikam, k čemu je takove lyceum vlastně dobre, když s tím nemůže dělat defakto nic kromě vedení kroužku v DDM nebo asistentku pedagoga, na což stačí i jen nějaký kurz
To jsem dceři taky říkala. Ona se na ped. lyceum hlásí. To se rozhodla na podzim. Jinak měla vybrané jen odborné. Žádala jsem ji, ať si dobře rozmyslí, jestli chce po maturitě pracovat nebo studovat. Nebo pracovat a dálkově studovat. Napřed furt tvrdila, že udělá maturitu a vyrazí do světa. To jsem ji říkala, že tohle není úplně šťastná volba. Přestože bude chvilku v naší rodině. Zamilovala se nám do Anglie. Může tam jezdit každé léto, když bude chtít nebo od června, když ji škola pustí. Ale hned po maturitě úprk. Tím si akorát otevře dveře, aby tam uklízela. Jsem ji vysvětlovala, že je výhodnější dál studovat a pak teprve vyrazit do světa. Tam si udělat rozdílové zkoušky. Už konečně řekla, že plánuje vysokou a pak teprve vzít kramle. Tak si tam lyceum s kamarádkou na stejné pořadí dala, že se budou kopat spolu kupředu. Jestli to ovšem klapne.
@Semtex píše:
Je to prakticky humanitní větev gymplu, která na gymplech vymizela. Za nás ještě byla, teď už ne. Lyceum připraví na VŠ nejen pedagogického směru, ale i zdravotnictví, práva, sociální oblast. Je vhodné pro ty, kteří chtějí všeobecné vzdělávání, ale nechtějí se trápit těžkou fyzikou, matikou, chemií.. Dcera to má taky jednu z možností, známe tam lidi, je to náročné.
Dnes už průměrný student nepočítá, že skončí maturitou. A na přijímačky na VŠ lépe připraví škola se všeobecnou přípravou.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.