Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky, myslíte, že je možné, když se kamarádka přestěhovala do družstevního bytu v září, vystavilo družstvo vyúčtování služeb za celý rok, a po ní chtělo doplatek za ten celý rok, i když tam bydlí 4 měsíce v daném roce???
Je to družstvo v malém měste, nemají ani www stránky, tak nemůžu najít stanovy.
Díky
my to tak taky měli, byt jsme kupovali v červenci a při zúčtování na nás šel celý rok, naštěstí vraceli ![]()
Ahoj. A ten družstevní byt jste „kupovali“ jako nový nebo jste tam šli po někom jiném? Pokud jo, tak máte podepsanou
Ahoj. A ten družstevní byt jste „kupovali“ jako nový nebo jste tam šli po někom jiném? Pokud jo, tak máte podepsanou smlouvu o převodu PRÁV a POVINNOSTÍ, ne?
My takhle kupovali členství v družstvu na konci září a pak nám taky přišlo vyúčtování za celý rok - taky nám dopláceli. Obrátili jsme se na ty lidi, od kterých jsme to kupovali, a s nimi jsme se domluvili, že jim vrátíme poměrnou část podle toho, jakou část roku tu bydleli oni a jakou my. Přijde mi to tak fér. Já jsem i psala na správní firmu (která vyúčtování prováděla) a dostala jsem od nich odpověď, že je to nezajímá, že teď to jsou naše povinnosti a že si to máme vyřešit my (šlo mi o to, že když jsme byt přebírali, tak jsme zapisovali stav vody, elektroměru, na topení) a tak jsem si myslela, že se to na správní firmu nedostalo. To prý bylo jen pro nás, abychom se podle toho dohodli. My jsme to nechtěli pitvat, přišlo nám jednodušší se podělit takto
.
Takže já radím domluvit se s těmi, kteří tam bydleli před nimi. ![]()
valkil píše:katek78 píše:To se docela divím, že předchozí uživatel bytu se po tom nesháněl
my to tak taky měli, byt jsme kupovali v červenci a při zúčtování na nás šel celý rok, naštěstí vraceli
Co oči nevidí, to srdce nebolí
.
Je to tak správně, protože družstvo nemá s původním majitelem nic společného. Nedoplatek bude vymáhat vždy po současném majiteli bytu a ten si to může ošetřit ve smlouvě, kterou uzavírá s původním majitelem družstevního bytu. Družstvo běhěm roku neodečítá teplo ani vodu, takže se to dá leda rozpočítat po měsících, ale jak jsem již psala, družstvo to bude vyhámat po majiteli bytu.
My se stěhovali v prosinci do družstevního bytu a platili jsme nedoplatek za celý rok 4,5 tisíce. Byli jsme se ptát na byťáku a nepochodili jsme, protože jsme si to ve smlouvě neošetřili.
Já jsem se stěhovala do družstevního bytu před rokem a půl, začátkem listopadu 2009. A vyúčtování za rok 2009 mi přišlo jen za ty 2 měsíce a těch 10 měsíců přišlo původním majitelům. Stav studené a teplé vody jsem zapsali při předávání bytu + to přišel zkontrolvat někdo z družstva a ostatní věci se rozpočítali v poměru k měsícům.
Určitě bych zašla osobně na družstvo a reklamovala to.
elchirk píše:
Já bych šla rovnou na toho, kdo je pod tím vyúčtováním podepsaný - měl by tam být kontakt. Pokud ne, šla bych na družstvo.
My jsme družstevní byt prodávali taky v září a vyúčtování celé,jsme platili my.Prý to jinak nejde. ![]()
ahoj
je to mozne,ja kupovala byt v cervenci a pak doslo vyuctovani v dubnu za cely rok a nastesti se vracelo..Mozna by tam mela zajit a zeptat se na to..
Bohužel přebíráš byt se vším,pokud máš nedoplatek nebo přeplatek.To si bohužel musíš dořešit s předešlým majitelem.My vyúčtování ještě nemáme a předchozího majitele jen zajímá to,aby jsme mu něco dali s přeplatku,jestli to bude nedoplatek jsem zvědavá,jestli se bude taky zajímat.Přeju kamarádce pevné nervy s předešlým majitelem
elchirk píše:
Já jsem se stěhovala do družstevního bytu před rokem a půl, začátkem listopadu 2009. A vyúčtování za rok 2009 mi přišlo jen za ty 2 měsíce a těch 10 měsíců přišlo původním majitelům. Stav studené a teplé vody jsem zapsali při předávání bytu + to přišel zkontrolvat někdo z družstva a ostatní věci se rozpočítali v poměru k měsícům.
My jsme taky všechno zapisovali
a měli to vzájemně podepsané. Ovšem předem mě kamarádka právnička upozorňovala na to, že pak na nás stejně všechny povinnosti padnou. Takže jsme i zjišťovali, jestli předchozí nájemci nedlužili už minula, to by taky padlo na nás. Je to ale o lidech (na obou stranách) a jak se domluví.
hkac píše:elchirk píše:My jsme taky všechno zapisovali
Určitě bych zašla osobně na družstvo a reklamovala to.a měli to vzájemně podepsané. Ovšem předem mě kamarádka právnička upozorňovala na to, že pak na nás stejně všechny povinnosti padnou. Takže jsme i zjišťovali, jestli předchozí nájemci nedlužili už minula, to by taky padlo na nás. Je to ale o lidech (na obou stranách) a jak se domluví.
Souhlasím ![]()
Díky vám všem za odpovědi, jste hodné
.
Takže podle všeho to záleží na smlouvě, co podepsali mezi sebou. No to jsem zvědavá, zítra se na to s ní podívám. Jestli v té smršti podpisů tohle nepodepsala, tak to bude asi průser, protože on byl hrozný manták
, z něj nic nevyrazí.
Prosim o radu.Na zacatku mesice, chodilo v nasem panelaku vyuctovani (plynu a elektriny), jen mne nic neprislo. V kvetnu jsem byt pronajimala, stavy se dorovnaly a energie prepsaly na nove uzivatele, ale ani jim vyuctovani neprislo.Co s tim, netusite?