Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše: Více
Ne.
Jak jsem psala tam, 160 metru cca, nevyskakujeme si, normalni veci mame. Rozpocet na dum 5,5 micu. Aktualne dokoncujeme, bez veskerych venkovnich uprav jsme na 11 milionech. Na 7 micu jsme brali hypoteku… ze budeme mit milion rezervu. Kazdej nam rikal, ze presahneme, neverili jsme. Tak uz verime. Vsechno je strasne drahy… z uctu treba od elektrikare se mi protacej vzdycky oci…
Pokud to bude na klíč, tak těch 7 míčů přesáhnete jako nic.
Ty ceny v inzerátech berte hodně s rezervou. Kdyby vám někdo napsal, že vysněný dům bude za 13 milionů, tak až se proberete z mdloby, tak ho šlahnete po hlavě.
Položkový rozpočet je napočítán nějak, ale pak zjistíte, že okna nestojí 300 tisíc, ale 550 tisíc. WC seženete za 20 tisíc, ale i za 200 tisíc (např. Geberit Mera Comfort s keramikou, SoftClosing, lesklý chrom; takovým já říkám elektrické křeslo
).
Když stavíte na klíč, hrubě orientačně vynásobte původní položkový rozpočet 2 a jste na finální ceně.
@DandátkoP tak nám to teda s položkovým rozpočtem sedělo a něco jsme měli levněji, rozpočet byl 8mil na 200m zastavěné plochy, půjčovali jsme si 4mil…něco ještě doděláváme…máme vše rekuperaci, tepelné čerpadlo, 2 koupelny, tři záchody, prádelnu, 5 kk, 5m hs portál a 5× balkonové dveře…nemáme hotový krb se zadním přikládáním uvnitř a venku teď budeme dělat terasu, chodníky, stavět garáž…
Tak si treba vyskakuju vic nez je bezny.
![]()
@DandátkoP nevím no, taky jsme nebrali nejlevnější, asi nám pomohly slevy přes známé a platby na ruku, nákupy v Polsku…:mavam:
Jaky jste kraj? To je jediny, co me napada. Nestavet stylem, co pises, tak je cena uplne jinde jeste no…
Ahoj, inspirovala mě diskuze vedle tak se chci zeptat na nazor těch co teď staví/stavěli.
Momentálně jsme vyřešili pozemek a doufejme že příští rok začneme stavět v MS kraji.
Chceme bungalov 4+kk ( asi 130 metrů). Nějaká klasická střední třída, ale rozhodně chceme rekuperaci, dva záchody ( možná i druhou malinkou koupelnu, podle financí), hs portál a nejspíš krb.
Myslíte že je reálné se vejít do 7 mil? Čistě za dům, nepočítám tam plot, terasu a věci kolem.. to se bude dodělávat časem podle financí.
Já doufám že jo a že nemám jen růžové brýle, co myslíte? 🤔