Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
A nenapadlo vas, ze rekonstruovala, takze potřebovala vyklidit byt, par mesicu tam kopat a pak nabízet za výrazně vyšší nájem?
Přišlo by mi jednodušší, dělat tohle cvičení s prázdným bytem, kdy na me netlačí nájemníci, kdy uz to bude hotové..
@Anonymní píše: Více
A jak by to asi měla předělávat, když tam budete bydlet?
prostě konec nájmu, rekonstrukce, nový nájem za víc. Úplně normální věc.
Aha, ok, jsem blbá, no
Byla jsem fakt asi naivní, zvlášť podle toho co povídala jsem žádné podezření, že nás chce prostě vykopnout neměla.
Tak děkuji za objasnění.
Ze zakonu dostanes nájemníky nejjednoduššeji pryc tak, ze reknes, ze byt potrebujes pro pokryti vlastni bytove situace (nebo rodiny).
Pokud by vam rekla na ferovku ze chce zvysit najem třeba na dvojnasobek, muzete se tomu pomerne jednoduse bránit. To same myslim ze je i s rekonstrukcí.
No a já bych třeba i zvážila tam zůstat i po zvýšení. Protože jsme zrovna i řešili zápis pro dítě a bylo by to jednodušší.
Nehledě na to, že často čtu jak je těžké sehnat někoho slušného a tedy zbavit se někoho po pár letech jen kvůli několika týdnům rekonstrukce
…Ale tak to už je jedno, no, opravdu jsem to snědla i s navijákem…
Téma tímto předávám k uzamčení.
Ale to nevíš..
Vem si, rekonstrukce. To muze byt od tydne po mesice. S firmami je tezka domluva, jako vlastnik chces resit co nejmin. Takze rodine reknes, aby se odstehovala na jak dlouho? Kdyz reko firma nedodrzi terminy a najemnici uz se chtějí stehovat, co budes dělat?
Navíc ze zakona myslim nemuzes zvednout najem o víc jak 20%. Je to napadnutelné.
Pokud tam chces bydlet, zkus majitelce napsat naprimo. Mate podle me slusnou sanci, ze si vas vybere, kdyz vas zna.
@andrasteia Tak já to beru podle toho, kdy jsme se odstěhovali a kdy se objevil inzerát. Navíc jsme se dokonce chtěli pak odstěhovat dříve a to zase nechtěla, resp. chtěla ještě nájem na další měsíc takže asi to zas tak nespěchalo…Psát už jí nebudu, ono je to stejně už teď přes realitku tak to ani náhodou, ale už chápu, no ![]()
A kdyby vám majitelka řekla o záměru rekonstrukce = nutnosti vašeho přechodného vystěhování po tu dobu + následně vyšších poplatků, souhlasili byste?
Chápu, že je ti líto bydlení v lepší lokalitě, ale byt je její a výpověď jste dostali s dostatečným předstihem dle pravidel.
Pokud po tom bytě toužíš i za vyšší cenu, můžeš odepsat znovu na ten její inzerát.
@Cirrus fibratus Inzerát už je přes realitku, za nás ještě nebyl. Mně je to spíš líto po těch letech místo pohádek, protože jsme si o tom i povídaly a opravdu mluvila tak, že tam plánuje být ona. Taky se jen mohla změnit rodinná situace, ale jak píšete, asi teda šlo o to, že jinak by tu smlouvu nemohla ukončit.
Tak se na ten inzerát znovu přihlaš. A proč ti vadí, že je to přes realitku, že budeš platit jeden nájem realitce?
@Da12 My už bydlíme jinde a přes známé. Neřeším, že chci zpátky do toho bytu, jen jsem se dívala na inzeráty a když se tam objevil tak mě to zarazilo.
Chápu, že tě to mrzí, ale nenadelas uz nic, tak proč to řešit? ![]()
A nebo se jen a prostě stalo, že zrekonstruovala byt, chtěla se tam vrátit a situace se nakonec vyvinula jinak. To je život. Nebo taky chtěla rekonstruovat a zvýšit nájem. Ono těch slušných nájemníků jsou mraky, to si zas nedělej iluze, že jsi jediná v okrese, a uvolnit byt na rekonstrukci úplně je prostě to nejjednodušší. Navíc máte dítě a to nemusela v nově zrekonstruovaným bytě chtít.
@Janli Jj, úplně jsem čekala kdo zas tady přijde s tímhle.
Už v prvním příspěvku jsem napsala, že to je snad jasné, že se svým bytem si může dělat co chce. Ale že se snad klidně mohla zeptat po těch letech. Já jsem v takových věcech prostě celoživotně naivní. A ano, samozřejmě se akorát mohla změnit situace v rodině.
Příspěvek upraven 23.08.25 v 19:38
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ahoj, píšu, že mě zarazila taková věc teď…Několik let jsme bydleli v jednom pronájmu. Vždy bylo vše oboustranně v pořádku, ale před pár měsíci majitelka zavolala, že se tam chce vrátit. Dala nám i dostatek času najít si něco jiného atd., o to nejde, vše proběhlo v pořádku, i jsme se několikrát bavily spolu a ze všeho vyplývalo, že je důvodem opravdu to, že se tam chce vrátit. Nakonec jsme našli byt přes známé, ale jinde, kde není tak dobrá lokalita (ale může jít o zvyk jenom) takže sem tam se jen tak koukám na nabídku bytů v té lokalitě předtím a najednou jsem úplně náhodou narazila na ten předchozí byt, jen teda přes realitku a podstatně vyšším nájmem.
(jsme slušní, celé roky jsme platili včas, i po několikerém zvýšení kvůli inflaci, žádné párty…). Jakože celkem mě to mrzí, protože jsme tam byli spokojení. Chápu, že si majitelé mohou nakládat s bytem jak chtějí, třeba k tomu byly osobní důvody, že nakonec pokračuje s pronájmem, ale přijde mi to teď zvláštní, no. Manžel mi na to řekl, že to asi bylo v plánu hned, tak nevím, jestli to takto majitelé dělávají? Na druhou stranu teď můžeme být asi rádi, že nakonec máme pronájem přes ty známé a ne zas úplně přes cizí lidi takže i když lokalita nám tolik nevyhovuje tak máme aspoň trošku větší jistotu (i když to samozřejmě taky vždy není stoprocentně).
To je jako běžný postup? Mohla přece říct nejprve nám, že to tam chce předělat a zvýšit nájem, co my na to…Nebo jestli tam už nechtěla konkrétně nás
Zajímalo by mě, zda se s tím někdo setkal taky.