Dům na půl s partnerem

Anonymní
6.6.25 23:06

Dům na půl s partnerem

Dobrý den. Potřebuji radu, pomoct. Je to spíš na právníka, ale třeba někdo má podobnou zkušenost. :( Se sestrou jsme sdělili rodinný dům. Já v něm žila sama, starala se o barák. Našla jsem si přítele. Sestra chtěla vyplatit. Přítel navrhl, že si vezmeme půjčku a bude mít tu její půlku. Ok, souhlasila jsem. Hypotéka je psána na něj, ale figuruji v ní aj já. Ale platí ji jen on. On peníze odemne nechce.Co přítel získal půlku, změnil se, a ja uvažuju nad rozchodem. Jenže jak to řešit??? :think: Nevím jak to funguje, kdyz je půjčka. Je možné, že dostanu nějaké peníze? Nebo to půjde na hypotéku? Dostane peníze přítel z mojí půlky? Přítel barák o prodeji nechce ani slyšet. Zeory mě vyplatí… Ale vím, že nevyplatí, nemá z čeho. Jak se tohle pak řeší, když se neshodnem na prodeji…? Já už to dlouho nevydržím:( :,( je to teror. :,( moc děkuju :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35805
6.6.25 23:27

Takže máš i půlku jeho půlky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2497
6.6.25 23:31

Zástava od banky je na celý dům a nebo jen jeho půlku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20904
7.6.25 06:26
@pikola píše: Více

Podle mě ne. Ona má svou půlku. On má tu druhou na kterou on platí hypotéku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
7.6.25 08:38

Poraď se s právníkem, z popisu vyplývá, že vůbec nevíš, která bije. Nebude to zadarmo, ale nevyjdeš z toho oškubaná.

• Citovat
  • Upravit
4154
7.6.25 08:39

Co znamena hypoteka je psala na nej, ale figurujes v ni ty? Ses rucitel nebo co? Musis si ujasnit pojmy. Ze to byla pekna blbost nema cenu uz rikat. Takze varianty jsou takove, ze bud jeden druheho vyplatite a nebo to prodate. Kdyz se nedohodnete, podate zalobu na soud, ten udela to same, zjisti, ze nemate prachy a naridi prodej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
7.6.25 09:02

To hypotéka je na něj a figuruješ v tom ty co to znamená? Že bance ručíš za jeho hypotéku svojí polovinou domu? Jestli ano, tak…
Co poradit? Vem všechny podklady, domluv schůzku s právníkem, nebo aspoň finančním poradcem a reš u nichž a ne na emiminu. Bude to stát pár tisíc ale dostaneš relevantní informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
392
7.6.25 09:31

Takže jde o spoluvlastnictví domu s partnerem, se kterým se chceš rozejít. Společnou hypotéku, kterou on platí, ale ty za ni zřejmě ručíš. A na prodeji domu se neshodnete. Tak tady asi nezbývá nic jiného, než dobrý právník - mít všechny podklady, důkazy. Spoluvlastnictví zruší většinou jen soud a to je docela běh na dlouhou trať. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5141
7.6.25 09:33

Tak neni z toho popisu moc jasne jak to vlastne je. Ale pokud mas ty pulku a on druhou, tak nezbyde nez jeden druheho vyplatit, nebo dum prodat. Ale urcite to chce pravnika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
7.6.25 12:33

Jste dva cizí lidé, kteří vlastní každý polovinu nemovitosti. To, že jeden má na své polovině dluh a druhý mu za něj ručí bance, je druhořadé. Máte čtyři možnosti. První vyplatí druhého, druhý vyplatí prvního, nemovitost prodáte a peníze si rozdělíte rovným dílem nebo se budete o nemovitost dál starat jako podíloví vlastníci. Pátou možností je obrátit se na právníka, jít do nekonečných sporů a nemovitost prosoudit. Dovolím si před právníkem varovat, protože ve sporu lidé ztrácejí soudnost a když se dva perou, tak se třetí směje. Volba řešení je výhradně vaše soukromá věc, kterou za vás nikdo neudělá. Tohle chce chladnou hlavu s kalkulačkou v ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
7.6.25 16:50

Pokud se neshodnete, nemáte na vyplacení, tak jiná možnost než prodat není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16967
7.6.25 17:12
@Anonymní píše: Více

Ahoj,

je přítel zanesený v katastru?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.6.25 19:45

Přítel je v katastru. Ano půlka je jeho, ale bance ručím aj svoji půlkou. Jde o ten prodej. Jak může mít nárok na peníze??? Ano já netušila, že mu jde o to lehce dostat půlku a vydělat na tom. :( ale já myslela, že za moji půlku nedostane peníze. Že se barak prodá, a doplatí se hypotéka, a peníze za moji půlku jsou moje..on tady nic neinvestoval. Bydlí tu rok..jeho půlka je půl roku. :,( já vůbec nevím, zda to zvládnu, on si bere právníka. Slyším o tom každý den. Že já nic nedostanu. :,(

• Citovat
  • Upravit
16341
9.6.25 21:00
@Anonymní píše: Více

Když je v katastru, tak máte nějakou smlouvu, ne? Diky ktere mohl být proveden zápis :nevim: Známá se taky nastěhovala k příteli do RD. Prodala svůj byt, za peníze proběhla v domě rekonstrukce s tím, že si jakože tu půlku tím zaplatí a tak jsou na katastru oba, každý má půl domu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí