Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky, jdu si k vám pro radu. Třeba mate některá taky takovou zkušenost. Mám syna, teď mu jsou 3 měsíce. První dva měsíce jsem kojila a trpěl na prdiky, teď už má prso jen na zizu nebo na hraní. Když mu byl měsíc a kousek dostal rymu. Od malička hrozné tlačí, hlavně v noci, kdy nejspis nemá tolik pohybu a prdany nevykope. No a jak takhle v noci tlačil ( známka toho, ze se pomalu probouzí) tak se začal hrozné davit. V podstatě ani nekricel. Šlo mu to z nosanku, zpeneny hleny u pusinky a nemohl dýchat. Byl cely v křeči. Hned jsem ho odsala, pak hrozné dlouho polykal a asi po půl hodce polykat přestal a usnul jak byl strašně unavený. Občas se mu stává, ze jak tlačí vytlačí si mliko do nosu, ale u toho většinou řve. Odsaju ho a dobrý. U tadytoho nebreci. A teď mu jsou tři měsíce a stalo se mi to znova. Doktorka mi řekla, ať používám mořskou vodu a odsavam. Ale on tu rymu ma někde v zadu. Úplně jde slyšet jak mu to tam v tom krcku preskakuje. V loznici máme zvlcovac vzduchu, mám ho u sebe v posteli ( ze strachu, ze se mi začne dusit a ja to neuslysim ), spi semnou na polštáři, takže hlavu má vyvýšenou. 2-3× za den nos prostriknu a odsaju. Zítra jdu znova k doktorce. Kluka ze strachu nezpustim z oči, ani do kočárku ho nikomu nepujcuju. Po jidle mi někdy trochu ublinkne někdy vůbec. Jsem už z toho zoufalá, mám neskutečný strach, ze mi jednou nedokážu pomoct. Stalo se to některé z vás?
Bohužel takovou zkušenost nemám. Ale třeba má reflux a vytlačí si to mlíčko ze žaludku. Lehké vyvýšení se mi zdá jako dobré řešení. Lze podložit postýlku knihami nebo koupit klínek do postýlky, který si můžeš dát i k sobě do postele. Taky bych polohovala na bok a kdybych viděla, že tlačí, tak bych si jej hodila na rameno. Můj kluk měl silný reflux, blil mlíko veleobloukem i v leže, často se mlíkem zakašlal, bublal, takže jsem byla taky nonstop na pozoru. Oni se zdají zranitelní, ale s lecčím si poradí, držím palce!
Máme to samé s tříměsíční holčičkou. Dneska jsem vzhůru od půl páté, taky hrozně chrochtá a přidušuje se. Ale sotva něco odsaju
U nás to opravdu způsobuje reflux, jak píše @Pandemie. Naše malá tedy spí v postýlce a máme monitor dechu. Ale nejlépe jí je přes den, když je nadzvedlá v polohovacím křesílku. V autosedačce se nám jednou už začala dusit na dálnici, bylo mi strašně ![]()
Možná reflux…ale dětem není moc dobře s rýmou, když stale leží. Zkusila bych zvýšit polohu na spaní..
Malej spi skoro v polosedu a jen na bocích. Proste jak začne tlačit tak si to vytlačí. Mám ho vyvysenyho i v kočáru a přes den je v houpatku nebo na ruce.