Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Syn (2 roky) uz 3 tydny kasle, spis vlhky kasel, u dr. pred 2 tydny poslech v poradku. Ted 4.noc dlouhy zachvat kasle, natahovalo ho to na zvraceni, jednou blil. Tak jsme sli k dr. zase, poslech zas cisty. Ale napsala mu atb, protoze kasel trva dlouho. Je to bezny postup? Moc z toho nejsem nadsena. Taky se ptala, co na kasel davam, rikam Mucosolvan a ona „to je pak jasne, ze kasle, musite neco na utlumeni“. Cili nestacilo by zkusit davat jen tlumici leky a ne hned atb? Jake mate zkusenosti? Nejsem lesana, ale nechci hned bez zjisteni crp a rtg davat atb jen kvuli delce kasle.
Bez zjištění CRP antibiotika nikdy nenasazuji a naše doktorka na to má naštěstí stejný názor. Čili ne, svému dítěti bych v popsané situaci ATB nenasadila, dokud by pomocí CRP nebylo zjištěno opodstatnění.
Nicméně, jestli mu dáváš na noc Mucosolvan, tak je to samozřejmě špatně - ten se smí pouze přes den, na noc je třeba dávat antitusika (např. Tussin nebo něco podobného).
Rozhodla bych se stejně, pokud CRP je v pohodě, zkusila bych jen vyměnit to, co mu dávám na kašel. Je zvláštní, že je doktorka bez zvýšeného CRP výsledku napsala.
Dr ti něco napíše a ty se podle epipiny rozhodneš jestli jí poslechneš nebo ne.
Jako pacientce bych ti řekl, ať už za mnou nechodíš…
Já taky nejsem lesana a proto bych ty antibiotika bez keců dala. Doktorka k tomu asi měla důvod. Jinak by je nenapsala.
Antibiotika nejsou jed, jak si někteří myslí.
A příště k dr nechoď a můžeš si dítě léčit sama. Když jí stejně nevěříš a radši se o takové věci budeš radit na netu. ![]()
Tak ono se to v tobě často rozleží až když přijdeš domu. Vezmeš si předpis, spěcháš s dítětem do postele a pak si znovu přehraješ dialog z ordinace, při čemž ti dojde, že to možná nebude nejlepší postup, tak se zeptáš, jestli to někde někdo řešil podobně a třeba ti objasní, proč takhle doktorka postupovala. Zeptat se rovnou v ordinaci, proč atb když CRP je v pohodě, je ideální, jen ne vždy člověk reaguje hned.
Já bych si bývala už v té ordinaci vyžádala CRP test (naštěstí naše pediatra dělá automaticky před psaním ATB), nebo pokud bych nechtěla jít do sporu, koupím si alespoň domácí test. ATB na virové nemoci nezabírají a akorát chlapečkovi zničí mikrofloru, já se po nich dávám dohromady vždycky minimálně půl roku.
Ale jak píše @BohunkaP Mucosolvan na noc rozhodně ne! Poslední dávka se má dát tak kolem 16 hodiny a na noc pak tlumit Fenistilem, Sinecodem nebo Stoptussinem, jinak logicky bude ty hleny odkašlávat v noci, což není žádoucí.
@Andrea MP píše:
Tak ono se to v tobě často rozleží až když přijdeš domu. Vezmeš si předpis, spěcháš s dítětem do postele a pak si znovu přehraješ dialog z ordinace, při čemž ti dojde, že to možná nebude nejlepší postup, tak se zeptáš, jestli to někde někdo řešil podobně a třeba ti objasní, proč takhle doktorka postupovala. Zeptat se rovnou v ordinaci, proč atb když CRP je v pohodě, je ideální,jen ne vždy člověk reaguje hned.
Z příspěvku zakladatelky vyplývá, že doktorka CRP vůbec neudělala… což je trochu jiná situace než píšeš. A chyba zakladatelky - měla reagovat okamžitě a vyžádat si ho… ne to v ordinaci odkývat, přijmout recept na ATB, odkráčet a pak doma začít uvažovat, že je nenasadí.
@Šmoulice píše:
Já taky nejsem lesana a proto bych ty antibiotika bez keců dala. Doktorka k tomu asi měla důvod. Jinak by je nenapsala.
Antibiotika nejsou jed, jak si někteří myslí.A příště k dr nechoď a můžeš si dítě léčit sama. Když jí stejně nevěříš a radši se o takové věci budeš radit na netu.
Antibiotika nejsou jed, nicméně jejich nadužívání je věc veřejně známá a rozhodně ne žádoucí. Pokud není zvýšené CRP, antibiotika prostě nezaberou a akorát pak na ně vzniká resistence. Co to udělá s přirozeným osídlením organismu, to asi všichni víme.
Naše doktorka by mu bez vyšetření CRP nejspíš antibiotika nenasadila. Kdyby ano, důvěřovala bych jí. Syn měl antibiotika za 8 let jen jednou.
My máme super doktorku, takže bych věřila jí… ale ona dává antibiotika dle CRP a i kdyby to nebylo dle CPR, ale bylo to třeba, tak mi i vysvětlí, proč to tak je. Ale o ní vím, že antibiotika dává, když je to potřeba, ne jak ji napadne.
Tak záleží, jak své doktorce věříš.
Možná bych antibiotika vyzvedla, ale než bych je nasadila, tak bych zkusila dát místo toho Mucosolvanu jiné kapky, co kašel tlumí, pokud ani tak by se nelepšil, tak bych ty antibiotika dala ![]()
A hele, jak zase někteří nechtějí ATB bez CRP. Říkají vám něco atypické bakterie? Tedy chlamydie a mykoplasmata? Ty dokonce ani u tak závažných infekcí jako zápal plic nezpůsobí signifikantní elevaci CRP.
Jinak mám pro vás dobrou zprávu. Respirační infekce jsou na 99,9 % samolimitující. Pokud nemá dítě těžký zápal plic, následky jsou stejné s léčbou i bez ní.
@Doctus píše:
A hele, jak zase někteří nechtějí ATB bez CRP. Říkají vám něco atypické bakterie? Tedy chlamydie a mykoplasmata? Ty dokonce ani u tak závažných infekcí jako zápal plic nezpůsobí signifikantní elevaci CRP.
Při vší úctě - pokud by doktorka měla na některou z těchto diagnóz podezření, pak je tu od toho, aby mi to sdělila a vysvětlila, proč chce nasadit ATB i přes nízkou hodnotu CRP. Na to konto já jí samozřejmě budu důvěřovat a postupovat, jak rozhodne.
Ne mi jen tak vrazit do ruky recept s hláškou „tři týdny je na kašel dlouho, dáme ATB“ (a ještě s dovětkem, že vlastně celou dobu dávám špatný sirup, takže kdoví jestli to nebude tím)… takhle fakt ne.
@Doctus píše:Jinak mám pro vás dobrou zprávu. Respirační infekce jsou na 99,9 % samolimitující. Pokud nemá dítě těžký zápal plic, následky jsou stejné s léčbou i bez ní.
Tzn.ze bys atb nenasadil, ze se uzdravi tak jako tak?
Syn (2 roky) uz 3 tydny kasle, spis vlhky kasel, u dr. pred 2 tydny poslech v poradku. Ted 4.noc dlouhy zachvat kasle, natahovalo ho to na zvraceni, jednou blil. Tak jsme sli k dr. zase, poslech zas cisty. Ale napsala mu atb, protoze kasel trva dlouho. Je to bezny postup? Moc z toho nejsem nadsena. Taky se ptala, co na kasel davam, rikam Mucosolvan a ona „to je pak jasne, ze kasle, musite neco na utlumeni“. Cili nestacilo by zkusit davat jen tlumici leky a ne hned atb? Jake mate zkusenosti? Nejsem lesana, ale nechci hned bez zjisteni crp a rtg davat atb jen kvuli delce kasle.