Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý večer, nemáte někdo řešení našeho problémů?
V březnu jsme si pořídili králíčka - Bambi, je narozen v lednu, my si ho přinesli domů v březnu, je to samec. Teď v druhé polovině května jsme si pořídili dalšího králíka, také samce, Dupeta. Ten je narozen v únoru. Králíky jsme pomalu seznamovali, byli kamarádi, dokonce vedle sebe leželi tak blízko, že bychom mezi ně nedali ani papír.
Klec má každý svou, jeden je v obýváku a druhý v pokoji. Běhají spolu v obýváku jen pod dohledem, když jsme s nimi. Vše bylo bez problémů, minulý týden v pondělí (27.5.) oba podstoupili kastraci. Dva dny na zpátek se ale začali prát, vždycky to začal ten menší, mladší. Vím, že samci se hodně perou, ale ze zkušeností z mého okolí nikdy kastrovaní samci problém nedělali. Trochu se bojím, aby se to neopakovalo…myslíte, že šlo jen o nějaký „zkrat“ a až jim „spadnou“ hormony, tak se zklidní? ![]()
Trvá klidně i 3 týdny nebo měsíc, než hladina hormonů po kastraci klesne. Jinak králíci jsou hodně teritoriální, kor samci, ti se snaží být dominantní. Je možné, ze kastrace to nezmění,
@ToriK2 píše: Více
Sice mám doma kastrovanou ramlici, ale všude se píše, že samci jsou méně teritoriální než ramlice. Tohle mi řekl i veterinář, že čím dřív tu naši kraličici vykastrujeme, tím líp. Dej jim čas, hormony začnou klesat později. Nase kralinda je kastrovaná už skoro 4roky, ale teritoriální zůstala naprosto stejně. Jedine, k čemu ta kastrace u ní pomohla, že přestala být takové prasátko a chodí na záchodek jak v kleci, tak i venku.Ale když nad tím tak přemýšlím, tak tu svou teritoriální povahu
projevuje jen manželovi, asi jo nemá rada ![]()
Děkuji za odpovědi. To, že jsou dominantní vím, ale právě mě zarazilo, že se k sobě tak měli a najednou začali. Ještě víc mě zarazilo to, že prát se vždycky začal ten mladší, ne ten co je tu déle a je to „jeho“ a dokazoval by to tomu mladšímu. ![]()