Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, před 8 dny jsem porodila dvojcata. Jsou narození v 35+5tt. Porod byl vyvolavany. Ja nemám zatím skoro žádné mléko. A k tomu velmi velká prsa a špatnou bradavku. Zkrátka mi nejde tak lehko kojit. Dvojcata byla 2 dny v inkubátoru. Jeden už prodělal zloutenku. Jinak jsou absolutně v pořádku. Zítra jsme 37+0tt.. porad je ale krmí sondou. A já se snažím přikládat. Přijde mi, ze se odsud už nikdy nedostaneme. Kdybych byla doma, dám klukům flašky s umělým a bylo by. Ale tady to prý nejde. Prý je ještě čas.. přece už jsou donoseni, váhu mají oba taky hezkou. Tak proč nás nepustí? Kvůli kojeni? Jsem z toho na prášky a v totální depresi.. ještě k tomu silene daleko od domova.. jsem tu sama s prckama..jsou to první děti, takže spoustu věcí nám ještě trvá..ale doma bychom to zvládli.. nemáte někdo zkušenosti? Kdy vás s predcasne narozenymi pousteli domu? Přece nebudou čekat na termín porodu…
@Aneta69 píše:
Ahoj, před 8 dny jsem porodila dvojcata. Jsou narození v 35+5tt. Porod byl vyvolavany. Ja nemám zatím skoro žádné mléko. A k tomu velmi velká prsa a špatnou bradavku. Zkrátka mi nejde tak lehko kojit. Dvojcata byla 2 dny v inkubátoru. Jeden už prodělal zloutenku. Jinak jsou absolutně v pořádku. Zítra jsme 37+0tt.. porad je ale krmí sondou. A já se snažím přikládat. Přijde mi, ze se odsud už nikdy nedostaneme. Kdybych byla doma, dám klukům flašky s umělým a bylo by. Ale tady to prý nejde. Prý je ještě čas.. přece už jsou donoseni, váhu mají oba taky hezkou. Tak proč nás nepustí? Kvůli kojeni? Jsem z toho na prášky a v totální depresi.. ještě k tomu silene daleko od domova.. jsem tu sama s prckama..jsou to první děti, takže spoustu věcí nám ještě trvá..ale doma bychom to zvládli.. nemáte někdo zkušenosti? Kdy vás s predcasne narozenymi pousteli domu? Přece nebudou čekat na termín porodu…
No a proč prostě neřekneš, že kojit nechceš? To by měl doktor pochopit. A jinak vždycky záleží na váze, fakt bav se s pediatrem, co tam chodí na kontroly
se sestrami o tom nedebatuj ![]()
Chápu, že už chceš domů, taky jsem pobyty v porodnici akorát probrecela…
Ale nevim, jestli si to nepredstavujes moc jednoduše… Das doma flašku a hotovo? Taky se ti muze stat, ze budou flasku odmitat, um jim muze zpusobovat ruzne potize a muze byt tezke najit to, co bude vyhovovat. Jestli nechces kojit, tak to v porodnici rekni hned, abyste zkusili flasku jeste pod dozorem… Jak jsou na tom mimina s váhou? Přibývají? Maji dostatečně vyvinutý saci reflex, kdyz jsou narozená driv?
Jestli budeš kojit nebo krmit lahví, to je jedno. Prostě řekni, že kojit nechceš a že žádáš, aby děti dostaly UM. Porodnice odmítnout nesmí. Já jsem spíš pro kojení, ale ne za každou cenu. Viděla jsem, jak se holky v porodnici s dvojčaty trápily a ještě, když máš prsa jaký máš. To fakt nestojí za to…
@Maminanamatersky při narození oba cca 2800g.. teď 2700g.. saji mi z prsu. Cítím to, ale teče jim málo.. a k tomu než najdeme tu správnou polohu tak jsou akorát vztekli a unavení
@Aneta69 píše:
@Maminanamatersky při narození oba cca 2800g.. teď 2700g.. saji mi z prsu. Cítím to, ale teče jim málo.. a k tomu než najdeme tu správnou polohu tak jsou akorát vztekli a unavení
Kojeni nikdy nejde samo a hned. Pokud kojit nechces, nekoj, rekni to lekari a bezte domu. Pokud kojit chces, tak budes muset byt trpelivejsi.
Nejsi náhodou v Podolí? Jinak být tebou, tak ještě chvíli vydržím, protože kojit je prostě mnohem praktičtější a nejsi v UM s dvojčaty „za milión“. To máš osm krabic měsíčně krát čtyři sta plus kapky na prdíky a biogáiu, když je bude bolet břicho.. Tahat s sebou dávkovače mléka, termosku, kupovat balenou vodu, sterilizovat lahve, v noci vstávat do kuchyně místo vyndání prsa v posteli. Jo a to ti píšu jako někdo, kdo nekojil - nejsem žádná laktační propagátorka. Ale chápu, že ti to leze na mozek. Být déle v porodnici je děs. Říkej si, že máš kliku, že půjdeš domů společně s dětmi. Ne každý to štěstí má.
Nato aby tě pustily z porodnice musíš umět děti nakrmit.
Vzhledem k tomu že mají stále sondu nevypadá že by vás pustily.
Zkoušíš odsávat? Mě pustily za situace že jedno kojení zvládl z prsa a druhé bylo z flašky ale moje mléko.
Na JIP byl přes týden, moc dobře vím co prožíváš ale drž se.
Máš jen je, buď tam pro ně a nepřemýšlej jak daleko si od domova atd.
@mokkk píše:
Nejsi náhodou v Podolí? Jinak být tebou, tak ještě chvíli vydržím, protože kojit je prostě mnohem praktičtější a nejsi v UM s dvojčaty „za milión“. To máš osm krabic měsíčně krát čtyři sta plus kapky na prdíky a biogáiu, když je bude bolet břicho.. Tahat s sebou dávkovače mléka, termosku, kupovat balenou vodu, sterilizovat lahve, v noci vstávat do kuchyně místo vyndání prsa v posteli. Jo a to ti píšu jako někdo, kdo nekojil - nejsem žádná laktační propagátorka. Ale chápu, že ti to leze na mozek. Být déle v porodnici je děs. Říkej si, že máš kliku, že půjdeš domů společně s dětmi. Ne každý to štěstí má.
V Podoli se snaží zbavit sondy co nejdřív, byla jsem tam s nedonosenymi dvojčaty loni.
Pokud nejde kojení levou zadní, tak v určitý moment je u dvojčat o dost snazší UM. Starší dítě jsem kojila přes dva roky, dvojčata devět měsíců a prostě to už nešlo dál. V noci spala a za to jsem byla vděčná, přes den už se to nedalo, když začala obe lézt. A i před tím to bylo hlavní tem dne a starší dite k tomu… Jsem ráda, že se povedlo alespoň takhle, ale snadné to nebylo a to už jsem měla s kojením zkušenost.
Zakladatelko, pokud nechceš kojit, tak jim to řekni a přejděte na flašku a UM, jestli to děti zvládnou. Problém je ta sonda.
@Aneta69 Taky mám dvojčata. Stejná porodní váha jako mají tvá dvojčata. S tím rozdílem, že se narodily děti 36+4tt. Šli jsme domů 5 den. Chtěli mě tam nechat ještě jeden den, ale to jsem řekla, že nedám.. Pediatr měl tedy nějaké připomínky, ale to jsem neposlouchala.
Kojení mi nešlo. A to jsem měla předtím už jedno dítě. ![]()
Prostě kojení je pro mě problém. Takže jsem odsávala a krmila stříkačkou.. Prvni věc, co jsem doma udělala byla ta, že jsem jim dala um z flašky. A jak jim to šlo.
Takže žádná stříkačka. Kojila, tedy odsavala jsem měsíc a pak to ukončila, kdy jsem chytla zánět prsa a měla 39 horečky a sotva jsem stala. Dostala jsem atb a už se na to vykašlala. Jelikož jsem nedělala nic jiného, než odsávala, sterilizovala, odsávala a sterilizovala a pořád dokola. Děsný.
Kazda sestra mi radila něco jiného. Jedná jak musíš kojit tandemove. Což ale u mě prostě nejde. Nemám prsa. Jakože mám prss
, ale malá, vlastně mini a fakt to nešlo. Další jak oboucek. Další mi ho vzala. Ty vogo doteď je pro mě kojení trauma. Jak má člověk kojit, když co sestra, tak to jiný názor. ![]()
No tvé zoufalství naprosto chápu. Já brečela pořád. Totálně. Jeden den jsem brecela hodiny v kuse. Jenze já to říkala předem. Nikdo mi nevěřil, že po porodu tohle mám.
Jak jsem byla zoufalá z toho kojení, tak to mě srazilo na kolena. Že při vizite jsem na otázku jak mi je? Odpovedela: Že mě mrzí, že ta porodnice je ve 2 patře. Že to je moc nízko. A že kdybych skočila z okna, tak se maximálně jen prizabiju a ne zabiju..
. Od té doby jsem byla sledována o dost víc.
Což chápu, ale řekla jsem to ze zoufalství a v posledním možném smyslu pro humor. Ale chápu že to řešili.
A popravdě mi doopravdy pomohlo jít domů. Kde byl manžel a pohlidal děti, abych se mohla alespoň umit a najíst.
Naprosto tw chápu a lituji. Pokud tě tak trápí kojení, tak to odmítni. Já ho taky odmítla a byla to tedy jízda. Ty se na mě sesypaly.
Ale teď vím, že jsem si měla stát víc za svým. Jenže já byla doopravdy na prášky a fskt jen brečela.
@Ťarbík01 úplně přesné… dokonale si to vystihla.. rvou silou dítěti prso do pusy.. ještě ti nacpou obě naraz, ani o jednom nemám dostatečný přehled.. katastrofa proste.. uplne mě to sere.. a že nechci kojit jsem jim taky už říkala.. my jsme dneska 8 den.. a za týden už jsme donoseni.. to vezmu děti a jdeme a nezájem.. už toho mám dost.. když už to dítě chci nakrmit, tak se musím jít ještě doprosovat sestry o mléko a než ona s tím mlékem doleze, jsou oba vztekly, nasrani a hladoví.. doma bych jim dala flasky a bylo by..
@Aneta69 úplně tě chápu. Já jim s předstihem říkala o mléko. A to samé. Čekám čekám a čekám. Dítě řve, já na prášky. Spánek žádný.
Děsný. Hele o to nekojemi si musí člověk říct jasně a rázně. Já o to šla skemrat a sestry se na mě sesypaly a ještě mi řekli, že budu o to dyl v nemocnici. Alespoň o 2 dny.
Takže jsem s brekem odešla na pokoj volat manželovi.
Ach jo. Naprosto že chápu, jak ti je, jaké je to zoufalství atd. Vidíš ty matky s jedním dítětem a říkáš si, že z čeho jsou zoufale, když mají jen jedno… ![]()
U na pitomý záchod se bojíš jít. A o sprchování očistku…ha ha ha jsi ráda, že se do sprchy dostaneš tak 3×. A to přeháním. A nahrávání prsou 30 minut. Ha ha ha.
Když si chceš zapnout svoji ohřívačů mléka. Neexistuje. Předpisy bozp. Ok chápu no. Sice nevidím rozdíl v ohřívačce a fenu na vlasy, ale ok. Takže čekáš desítky minut na mléko se rvoucima dvojčatama. A pak je krm. Krmis jedno a druhé řve a ty jsi na nervy.
Rada bych ti pomohla. Ale radu nemám. Jen asi. Pozvi si návštěvy co nejdéle přes den a nacpu jim děcka.
A jdi se najíst, WC a umýt. Jinak to totiž nejde. Je to na zblazneni.
Doma je to fakt pak lepší.
Nejhorší jsou prostě ty hormony a kojení a každá sestra jiný přístup ke kojení. A jak pak už ty sestry znáš, tak víš, která je fajn a která ne. A to pak jsou další nervy. Myslím na tebe a přežiji to. ![]()
Sice se jedna o jedno dítě.. ale zkusim napsat svou zkušenost ![]()
Dcera 35+5 1990g - akutní císař
V inkubátoru byla den a půl. Rodila jsem ve čtvrtek, dceru jsem poprvé měla na rukou až v neděli a až v úterý mi ji dali na pokoj.
Celkem jsme byly 12 dní v nemocnici. Měla i novorozeneckou žloutenku.
Na začátku nechtěla sama papat a měla sondu. Trvalo to několik dni a pořad se to nezlepšovalo.. přes stříkačku nechtěla papat…
Já se snažila odstříkávat.. takže jsem dávala MM i UM (když jsem neodstříkala plnou dávku)
Kojení nám v nemocnici nešlo vůbec ![]()
Rozhodla jsem se dat lahvičku a do ni jsem zas dávala mm a nebo um… po par dnech jsme šly domu.. lahvička se ji líbila a krásně začala papat
Takže váha splněna, samostatné papani bez sondy taky splněno
takže jsme šly domu…
Asi po týdnu doma jsem se plně rozkojila a kojila 16 měsíců (v nemocnici to nešlo vůbec… jen to odstříkat)
Takže moje zkušenost:
Po snaze kojit a nebo dávat stříkačkou jsem dala láhev a doma přešla na kojení
Ale pokud třeba nechceš kojit.. tak se netrap a udělej to jak cítíš
držím palce a snad budete brzo doma ![]()
Jinak.. my měly od sester uměle mléko nachystané v lednici a na pokoji si ho mohly ohřát v ohřívačce co tam na pokoji byla..
pak vše zapsaly a dobrý
Samozřejmě se můžeš sebrat a jít domů. Nahrávej si to třeba na telefon. Nikdo tě nemůže držet v nemocnici a ani tvé děti. Pokud nejsou v ohrožení života, jakože nejsou. Jsi jejich zákonný zástupce a bude to tak, jak řekneš. Chceš dát lahev s UM, normálně si připrav mléko a běž je nakrmit. Nechápu, že se ještě někdo bojí doktorů a pak je jak uzlíček nervů. Sama víš nejlépe, jak to budou děti zvládat doma a hlavně ty. Samozřejmě je na to můžeš připravit a říct, že chceš zítra odejít, ať to uděláte tedy takto a takto. Oni si musí připravit papíry a ty můžeš jít domů.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.