Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
pomádko, uvidíš kolik budeš mít mateřskou, jestli budeš mít těch 380kč a víc na den, tak dvouletou dostaneš, já to tak měla, jenže se to zrovna na přelomu roku měnilo, takže se mi z nějakých 406,– stáhla na 313kč a tak jsem ji málem nedostala, ale počítalo se to zezačátku, takže platila ta první částka - naštěstí pro mě.
Pro přiznávání dvouleté varianty se tuším nic nemění, jen dostanou všechny varianty (do 2,3 a 4 let) stejně peněz v součtu. Mám dvouletou variantu, ale přesně nevím. Jen jsem si zjistila, kolik musí být denní vyměřovací základ, abych na dvouletou dosáhla a převyšovala jsem ho o hodně, takže jsem to pustila z hlavy.
petka.konecna píše:To si nemyslím, protože tím že je ta dvouletá nastavena až od určitého příjmu tak naší tmavší spoluobčané na ní určitě nedosáhnou a tudíž nebudou sypat jedno dítě za druhým.
Když se zvedlo porodné a bylo pro všechny, tak to sypali jedno dítě za druhým, ale u RD určitě ne.
Ale to je to co rikam… ze musi byt nastaveny urcity prijem pro narok na dvouletou, jinak se to da zneuzit ![]()
Háta_x píše:
Pro přiznávání dvouleté varianty se tuším nic nemění, jen dostanou všechny varianty (do 2,3 a 4 let) stejně peněz v součtu. Mám dvouletou variantu, ale přesně nevím. Jen jsem si zjistila, kolik musí být denní vyměřovací základ, abych na dvouletou dosáhla a převyšovala jsem ho o hodně, takže jsem to pustila z hlavy.
Nedostanou všechny tři varianty stejnou sumu peněz, tohle neprošlo.
2 roky - nějakých 216 tisíc
3 roky - 236 tisíc
4 roky přesně nevím, tuším že pod 200 tisíc
pro zakladatelku, Vechno se pocita z denniho vymerovaciho zakladu, takze se staci podivat na vyplatni pasku, z te castky si spocitej 70% a mas to ![]()
Aha, tak to nakonec skončilo jen u návrhu.
petka.konecna píše:
Nedostanou všechny tři varianty stejnou sumu peněz, tohle neprošlo.
3 roky - 236 tisíc
petka.konecna píše:Háta_x píše:Nedostanou všechny tři varianty stejnou sumu peněz, tohle neprošlo.
3 roky - 236 tisíc
U 4 leté je to taky 216 tisíc, pokud není nárok na PPM a rodičák se bere od porodu, pokud člověk před tím bral mateřskou, tak je to cca 180 tisíc. Ale 4 letou si bere dobrovolně málokdo.
Uvedu na pravou míru co vlastně prošlo:
Zatím to schválila jen poslanecká sněmovna, ale spěchali s tím právě proto, že to bude schvalovat ještě starý senát, kde má koalice většinu.
Na podmínkách rodičovské by se nic měnit nemělo. Na výši příjmu záleží, ale prý se do toho započítávají i bonusy, odměny atp. Nevím, za jak dlouhou dobu zpětně, ale předpokládám, že za kalendářní rok, tak možná bys na to mohla dosáhnout.
jani do ukončenýho 9.týho měsíce, takže v den, kdy dítěti bude 10 měsíců spadá matka do 4leté varianty.
čaver píše:
Na podmínkách rodičovské by se nic měnit nemělo. Na výši příjmu záleží, ale prý se do toho započítávají i bonusy, odměny atp. Nevím, za jak dlouhou dobu zpětně, ale předpokládám, že za kalendářní rok, tak možná bys na to mohla dosáhnout.
Myslím že za rok, a nemocenská (pokud je někdo na rizikovém) se do toho nepočítá. A určitě se počítají i doměny a bonusy i 13 plat, protože kdyby se nepočítali tady ty bonusy tak bych já na to třeba nedošáhla, ale takto došáhnu.
j.a.n.i.1 - děkuji za upřesnění té částky pro 4leté - to jsem fakt netušila, páč jak píšeš, dobrovolně si to zvolí málokdo a tudíž jsem se o tuto možnost ani nezajímala.
Příspěvek upraven 04.11.10 v 18:49
j.a.n.i1 píše:
Uvedu na pravou míru co vlastně prošlo:Zatím to schválila jen poslanecká sněmovna, ale spěchali s tím právě proto, že to bude schvalovat ještě starý senát, kde má koalice většinu.
- 2 letá - beze změn, podmínka PPM 380,– na den zůstává
- 3 letá - beze změn co se financí týká, nutno volit variantu myslím do 10 měsíců věku
- 4 letá - 7600,– do 9 měsíců věku, pak 3800,–
PPM 380,– to musíš mít hrubého minimálně 18 tis
Já měla víc než rok okolo 17, pak i víc hrubého a takový nemám
![]()
Pettulle píše:
jani do ukončenýho 9.týho měsíce, takže v den, kdy dítěti bude 10 měsíců spadá matka do 4leté varianty.
Jo, tak nějak… prostě stejně jako to bylo, jen se číslovka 21 mění na 9…
čaver píše:
Je to pravda, mě osobně roční prémie dopomohly k tomu, že budu mít mateřskou asi jen o 500 korun míň než jsem měla plat.
trace píše:čaver píše:Je to pravda, mě osobně roční prémie dopomohly k tomu, že budu mít mateřskou asi jen o 500 korun míň než jsem měla plat.
Jojo, počítá se všechno z čeho jde odvod sociálního, tj. prémie, přesčasy, bonusy…