Dvouleťák neukazuje prstem

2577
9.1.23 07:11

Dvouleťák neukazuje prstem

Ahoj :mavam:

Chci se zeptat, zda nekdo resil stejnou situaci. Dvouletak stale neukazuje na veci prstem. Cokoliv si dovede po svem ukazat (gesty nebo primo danou vec donese), ale ten prst nezvedne. A ted proc to resim?

Za chvili nas ceka dvouleta prohlidka, kde budeme vyplnovat takovy ten dotaznik. Vyplnovali jsme ho uz v roce a pul - vsechno vyslo dobre, az na dva body, ktere se tykaly prave ukazovani prstem. Sama doktorka rekla, ze pokud to tak vyjde i ve dvou letech, bude muset poslat ratolest na vysetreni, zda neni autista. I kdyz sama se tvarila tak, ze bohuzel to musi vypsat, i kdyz jasne vidi, ze jinak dite „funguje“.

Abych byla uprimna, vylozene se mi nechce na takove vysetreni dite tahat. Proc? Protoze nekdo urcil, ze autismus se muze projevovat tak, ze dite neukazuje prstem… To, ze umi milion jinych veci, tak nezajem. Proto to z meho pohledu pusobi uvalene. Navic nemame snad jeden mesic bez doktoru. Takze jeste pridavat „zbytecne“ dalsiho nechci.

Tak me budto vratte do reality, ze opravdu to ukazovani prstem neco muze naznacovat, nebo mi napiste Vase nazory a zkusenosti. Celkem me to trapi. Jasne, ze mam moznosti - zalhat doktorce, nepodstoupit vysetreni nebo ho i pres me jakekoliv nazory vzorne s ditetem absolvovat. Kazdopadne chci si pocist nazory jinych, protoze sama vidim, ze jsem zaujata.

Diky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3035
9.1.23 07:15

Pokud vím, ten dotazník má ještě rozšíření, po kterém se sáhne, pokud ta první verze nedopadne uplně ukázkově. A tam by snad syn „uspět“ měl, pokud je to ukazování opravdu jediná věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
9.1.23 07:24

@Kryptozoo Aha, tak to by potom davalo vetsi smysl. O rozsireni jsem dosud neslysela. Dekuji za info. 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22591
9.1.23 07:39

A jak mluvi? Pokud je to vazne jedina vec, tak mi to neprijde nic k reseni. Jeslize dobre komunikuje, rozumi, hraje si na neco, sdili pozornost, ma ocni kontakt, reaguje na jmeno atd. Malo kdo treba pozna problemy s porozumenim. Nevi, jak by melo dite rozumet v urcitem veku. Treba ve 2 letech dvouslozkove pokyny. Z doho dotazniku vychazeji casto hur i deti s jinymi problemy jako treba ADHD nebo dysfazie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
9.1.23 07:47

@Oriseka Rozmlouva se. Zatim slabikuje nebo dela citoslovce. Ale vylozene se snazi opakovat, co mu clovek rekne. A pokud jde o komunikaci, dovede vysvetlit vec svojsky, ale primo clovek pozna, o co jde (nepoznam to jen ja, ale i chlap nebo navstevy).
Ocni kontakt ma, na jmeno reaguje i v ruznych prezdivkach. Hrat si hraje furt s necim. Knizky rad prohlizi, rad kresli, sklada puzzle.
Kdyz reknu veci jako „vyhod do kose, dones boty, podej neco, na co ukazu prstem, kde mas piti, jdeme koupat“ to presne vi, co bude.
Prave, ze mi to prijde dost. Ale mozna, ze se pletu. Kdyz mu neco nejde, prijde s tim za mnou, nebo prijde sam, dovede me k tomu, co mu nejde, nikoli ze by na to ukazal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
9.1.23 07:47

Jak mluvi? Dite co komunikuje, uz ukazovat nebude.

• Citovat
  • Upravit
2577
9.1.23 07:53
@mackA159 píše:

Citoslovce, slabiky a pak dela takove mmmmmm v ruzne intonaci. Ale jak jsem psala vyse, dovede si to po svem vykomunikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5163
9.1.23 08:24
@mackA159 píše:

Přesně tak. Dcera ukazovala neustále a hooodně dlouho…i ve školce a začala mluvit mezi 3-4 rokem a to pouze ve větách o 2 slovech. Za to syn ve 2 letech mluvil plynule a to ukazování tam až tak nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
9.1.23 08:34

Každé dítě je jiné a jinak se učí… uvidíš co ti řekne Dr na „dvouletacké“prohlídce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
9.1.23 08:46

Popsala bych to takhle doktorce, ale prijde mi, ze komunikuje dobre. Syn ukazoval okolo roku. Pak zacal mit svoji rec a prestal ukazovat. Jak tu nekdo psal, uz komunikuje jinak, nema potrebu ukazovat.
Kdyz mu reknes at ukaze neco v knizce, tak to ukaze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
9.1.23 08:50

@MP Evik Ja prave uvazuji, jak ukazuje v knizce. :lol: Jestli prstem nebo spis ty obrazky hladi. Nemuzu si to za boha vybavit. :zed: Takze musim sednout ke knizce a pak napisu. :lol:
Ale ted mi doslo, ze na mobilu prstem posouva fotky a zkousel takhle prstem tukat na televizi :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
9.1.23 09:14
@Capricorn61 píše:
@MP Evik Ja prave uvazuji, jak ukazuje v knizce. :lol: Jestli prstem nebo spis ty obrazky hladi. Nemuzu si to za boha vybavit. :zed: Takze musim sednout ke knizce a pak napisu. :lol:
Ale ted mi doslo, ze na mobilu prstem posouva fotky a zkousel takhle prstem tukat na televizi :D

U nás děti v knížce ukazují, na televizi taky tukaji a když náhodou někde zapomenu mobil, tak jsou v ťukání prstem experti. Ale kluci celkem obstojně mluví, sice částečně svou řečí, ale ukazovat nebudou :lol: Doktorce v roce a půl stačilo, jetsli ukážou prstem na obrázek v knížce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
9.1.23 09:26

Můžete nelhat a případné vyšetření odmítnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
9.1.23 09:36

@Capricorn61 můj syn nikdy prstem na nic neukazoval. Už od malička říkal německy(vyrůstá v DE a manžel je Němec) da da a běžel pro to. Když to bylo vysoko, tak se natahovat a nebo si rovnou běžel pro židli. Nikdy jsem ho neviděla na něco natáhnout prst a ukázat to. Později, když už mluvil, tak ano. A je to normální, poněkud divoké pětileté dítě. Toť moje zkušenost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
9.1.23 09:51

Tak v knizce ukazuje. Sice nema primo ruku v pest a vztyceny ukazovacek, ale ukazuje ukazovackem. Tak uvidime. Ale z toho, co tu pisete verim, ze na zadne vysetreni nebudeme muset. Dekuji za reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí