Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, prosím o radu. V srpnu jsem otěhotněla, první kontrola byla v pořádku, na druhé kontrole zjištěné zamlklé těhotenství. Musela jsem jít na revizi dělohy. Po 14 dnech na kontrole mi řekl gynekolog, že možnost potratu byla moje děloha, která je do tvaru srdce, mezera je 9 mm a že se to mohlo špatně uchytit. Další těhotenství se to ale prý může uchytit jinde a být vše v pořádku a že se máme začít po druhé menstruaci začít snažit. Tak jsem se uklidnila, neboť jsem o takové vadě nikdy neslyšela a věřila, co řekl doktor. Doma jsem si ale začala hledat články, zjistila jsem, že asi mám dvourodou dělohu (můj dr. to nazval jen deloha do tvaru srdce) a že s touto delohou dochází často k potratum, rizikovym tehotenstvim, vyvojovym vadam, porod cisarskym řezem atd. samé nehezké informace. Mozna je vada menší, našla jsem, že dvouroda deloha je od mezery 1cm, ale to zase píši články. Dr. zase neřekl nic. Teď jsem z toho vyděšená, nevím co si myslet, proc mi o tom dr. normálně neřekl? Je to jak píši články nebo ne? Jste na tom některá stejně? Podařilo se nebo nepodařilo donosit zdravé miminko? Mely jste dalsi potraty? Má šanci se snažit? Nechci zbytečně ohrožovat sebe ani miminko. Mám strach.
Nechala bych se vysetrit na vyssim pracovisti - expertni ultrazvuk s 3D (centrum fetalni mediciny nebo UZ ve fakultni nemocnici… ) k posouzeni vady te delohy a prodiskutovani moznosti lecby
Já mam přirozenou cestou dvě dcery s dg. Uterus subseptus. U mně tedy není vysloveně v děloze mezera, pouze srůst, ale zasahující přes třetinu dělohy.
A ano, obecně při této vadě platí, že problémový je zejména začátek těhotenství (právě hrozně záleží, ve kterých místech se přesně embryo uchytí), a potom samotný závěr (často dochází k předčasnýmu porodu z důvodu nedostatečné kapacity dělohy - ten srůst prostě neumožní děloze se dostatečně zvětšit).
První těhotenství jsem měla opravdu rizikové, prvními 14i týdny jsem se doslova prokrvácela, prostředek těhu dobrý a cca od 32.týdne až do konce hrozící předčasný porod právě kvůli zvýšené děložní činnosti. Brala jsem spousty léků, pohyb omezovala na nutné minimum a nakonec jsem donosila do termínu porodu.
Druhé těhotenství o poznání klidnější, i když úplně fyziologický stav to samozřejmě taky nebyl.
Oba porody plánovaným CS, normální cestou bych neporodila, protože ta děloha pracovala protichůdně -když jedna půlka byla v kontrakci, druhá vklidu a opačně, takže by neměla sílu, plod vypudit. A navíc obě byly koncem pánevnim…jedna od 28.týdne, druhá od 30.týdne už neměly místo, se otočit, takže obě zůstaly sedět „na zadečku“ ![]()
Příspěvek upraven 20.10.23 v 15:38
Znám ženu, která má dělohu ve tvaru srdce a má již dospělou dceru. Tedy donosila jí v době, kdy byly ultrazvuky apod. ještě v plenkách.
Mám tento problém a dozvěděla jsem se o něm doslova až po porodu Císařem.
V polovině těhotenství jsem byla hospitalizována s krvácením, nikdo nevěděl důvod, ale jinak vše bylo v pořádku až do porodu. Dcera vůbec nesestupovala dolů, takže nakonec CS.
Mám podobnou diagnózu, uterus bicorporeus. Dozvěděla jsem se o tom vlastně až ve třetím těhotenství. První těhotenství probíhalo ne moc ideálně, dcera se narodila s vrozenou vadou - menší polovinou těla, možná docházelo k nějakým útlakům, dcera byla v té jedné půlce dost nasáčkovaná, tvrdlo mi břicho, 3× jsem byla hospitalizovaná, nakonec se narodila vyvolávaně v 38. tt s váhou 2,5 kila, měla jsem málo plodivky. Teď je jí 19 let, je dávno po operaci vady a žije normální život.
Pak jsem otěhotněla ještě 3× a těhotenství i porody byly více méně fyziologické, resp. nic hrozného. Takže jo, dá se otěhotnět, donosit i porodit dítě. Ono je lepší si nic nepřipouštět a brát to jak to je a uvidíš. Hlavně se neděsit, že můžeš potratit, já jsem nepotratila ani jednou a všechna těhotenství jsem donosila prakticky do termínu. Stejně s tím nic nenaděláš. Hodně štěstí!
Take mam tuto diagnozu. Prvni 2 tehotenstvi skoncila potratem, z toho tretiho mam zdrave dite. Tehotenstvi nebylo vedeno jako rizikove, nemela jsem az do konce vubec zadne problemy. Rodila jsem prirozene ve 39tt, ale porod hure postupoval, to byla jedina komplikace spojena s touto diagnozou. Miminko melo normalni vahu i delku, byl jen trosku zkrouceny vlivem nedostatku mista, ale to jsme behem 14 dni za pomoci fyzio rozcvicili. Prestan cist clanky na internetu a hod se do klidu, bode to dobre, uvidis ![]()