Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jsem taky všechny tyhle dys, a zpětně si myslim, že nejefektivnější a nejdůležitější z toho, co pro mě rodiče udělali ke kompenzováni těhle potíží bylo, že mi četli spoustu knih, které mě bavily, až do té doby než jsem začala číst dobrovolně sama. Což bylo asi až ve dvanácti. Tim můžeš udržovat svoje dítě sečtělé přiměřeně věku, navzdory tomu, že mu dělá nebo bude dělat čtení potíže. A taky ho tím snáz přesvědčíš, že čtení má smysl. Celkem užitečné byly asi i sešity s pomocnými řádky na velikost písmen. Treba u b a d mi pomohlo si je personifikovat, věřím, že i tvůj syn si najde hodně pomůcek sám. Násobilka je strašná, tam asi fakt nepomůže než furt jen opakovat dokola a dokola, ideálně bez stresu, aby se to mělo šanci vubec v hlavě uložit. Preju hodně sil, zkus mu to učení nezosklivit, i když je to asi obtížný úkol. ![]()
Můj syn si pamatoval mluvené slovo. Takže jsem mu vše nahrávala na kazety. S tím čtšním souhlasím s Anonymní dys, hodně jsem mu četla. Tyto děti mají většinou výbornou paměť, co slyší si zapamatují. Na základce měl hodně problémy díky některým učitelům. Na učilišti se rapidně zlepšil a nakonec má dvě maturity. H
No já jsem také majitel dysgrafie, problém je v tom, že jsou to neurologické poruchy, kdy mozek vlastně nedokázal správně spustit svůj hlavní program v této oblasti. Když se na svoje dítě podíváte patrně na něm uvidíte i anatomické změny, většinou jde o vadné držení krční páteře, špatné posazení pánve nohy do x atd. Já jsem měl problém s diktáty, nedokázal jsem psát rychle a myslet na gramatiku, protože díky nefunkčnosti příslušného mozkového centra jsem musel veškerou kapacitu mozku obětovat rychlému psaní. Nemyslím si, že existuje nějaký tréning, který by toto dokázal odstranit. Pokud ty centra nefungují nemůžete očekávat nic jiného než zlepšení tím, že mozek bude používat náhradní programy. Když jsem byl malý nic na to nebylo cvičil jsem na záda denně 5 let a stejně jsem se neubránil skolióze. Pokud chcete Vašemu synovi pomoci, pak je jediná možnost a to přinutit mozek k tomu, aby spustil opravný program a postupně tuto poruchu odstranil. Musíte se synem cvičit každý den vojtovu metodu, která odstraňuje ne jen anatomické anomálie, ale i výše uvedené problémy. Jinými slovy neřešte následky, ale příčinu problému. Samozřejmě není to na měsíc nebo na 2. Celkově počítejte s denním cvičením cca 20 minut po dobu cca 3 let i více. První efekt asi po 5 měsících cvičení. Cvičení funguje velmi dobře i v dospělosti, ale odstranění poruch držení těla i praxií je pomalejší než u dětí.
Kdo z vás má doma děti s dysporuchami, vnímali jste už nějaké problémy před začátkem školy? Byl vývoj dětí v něčem jiný? Třeba při srovnání se sourozenci bez problémů? Nebo jste vůbec nic netušili a nastal problém až v první třídě? Upozornila vás školka nebo PPP, že to může nastat?
Velice děkuji za odpovědi.
u nás jsem to věděla dopředu - už ve školce měl nějaký problémy, špatnou grafomotoriku, jemnou motoriku, patologický leváctví, špatná výslovnost…
Má těžkou dysgrafii, dysortografii, dyspraxii. Lehkou dyslexii.
Musel dost makat, některý věci mu dělaj problémy doteď (např. velký písmena a píše jako prase)
Teď nastupuje na 6 letej gympl, dostal se v pohodě.
anonymní se synem
@Anonymní píše:
Kdo z vás má doma děti s dysporuchami, vnímali jste už nějaké problémy před začátkem školy? Byl vývoj dětí v něčem jiný? Třeba při srovnání se sourozenci bez problémů? Nebo jste vůbec nic netušili a nastal problém až v první třídě? Upozornila vás školka nebo PPP, že to může nastat?
já nemám dítě doma i když to může do budoucna nastat
ale já sama mám dys. A rodiče na to přišli při zápisu do školy, prostě všecko fajn až na zkoušení z češtiny jako napsaní jména mi dělalo problémy, řici nějakou basničku, ( neměla jsem pamět se nějakou naučit a nezkomolit ji ) Poté tedy odklad s tím že se mi nepočítali chyby v češtině, ale i tak stejně jsem se 2 na výzo v první třídě nevyhla…což v dnešní době jak se dětí těší na jedničky může být problém, když má špatné známky hned od první třídy..jen měli rodiče problém u mě s češtinou vše mi trvalo dýl se naučít ale zase jsem na matiku a logické myšlení. Takže jsem si musela najít svůj způsob učení jak si zapamat
Jo se psaním mám problém doteď, když tedy mám psát psacím, přijmení psacím je hnus..píšu tedy tiskací a nedivím se těm co vymysleli že se psát bude jen tiskacím, sice je divné že polovina škol v čr umí i psací a polovina se učí jen tiskacím, ale pro ty dys je to velká pomoc. U maturity psát psacím bylo pro mě peklo
Příspěvek upraven 30.07.18 v 14:28
Já to věděla už v době okolo 2 let,protože dcera byla pozadu díky své nemoci.Dysporuchy má a mít bude,takže ve škole má individuální vzdělávací plán a asistentku pedagoga.Už ve školce se to řešilo s PPP,ted i s SPC.Chodíme na různá cvičení,pomáhá to,ale chce to trpělivost a čas.Ta cvičení máme přímo od PPP.
Jsem asistentka pedagoga a mám na starosti několik dětí s různými poruchami. Krom jiného také dítě, které má LMR, dyslexii, dysgrafii a ADD. O toto dítě se starám od třetí třídy, nyní jde do sedmé. Pracujeme usilovně, ve škole má úlevy - zkrácené nebo doplňovací diktáty, zápisy do sešitů jsem dlouho zpracovávala já, v šesté třídě si je již zpracovávalo dítě samo - chtělo, snažím se hodně motivovat, chválím, docházím také k dítěti domů pomáhat s výukou. To se velmi osvědčilo, v klidu a pohodě domácího prostředí pracuje velmi dobře a snáze si upevňuje učivo. Také mohu rodičům vysvětlit látku a způsoby, jakými se učit, co je důležité, co méně. S učiteli velmi dobrá spolupráce, každý den je jiný - někdy pracujeme ve třídě, v případě že vidím, že dítě není v pohodě, je unavené, rozmrzelé, pracujeme v jiné místnosti. Ale co je nejdůležitější (alespoň z mého pohledu) je, aby se dítě ve škole cítilo šťastné a přijímané. To znamená velkou práci s kolektivem - ostatní děti je musí přijmout mezi sebe, neposmívat se mu, chápat jeho handicapy a v rámci možností se jim přizpůsobit. Děti v mé třídě chápou odlišnosti (ne všechny a ne vždy
) ale myslím, že se všichni snažíme, jak nejlépe to umíme.
@Anonymní píše:
u nás jsem to věděla dopředu - už ve školce měl nějaký problémy, špatnou grafomotoriku, jemnou motoriku, patologický leváctví, špatná výslovnost…
Má těžkou dysgrafii, dysortografii, dyspraxii. Lehkou dyslexii.
Musel dost makat, některý věci mu dělaj problémy doteď (např. velký písmena a píše jako prase)
Teď nastupuje na 6 letej gympl, dostal se v pohodě.anonymní se synem
Do značné míry se to nechá odstranit vojtovou metodou. Jinak žádným tréningem rukou nebo svalů se to nespraví, protože postižený je mozek. Má to i určité výhody, jak je část mozku nefunkční , ale postižení nezasahuje vyšší intelekt, mozek se vyvíjí trochu jinak, zlepšuje se analytické a abstraktní myšlení - matematika logika. Co se týče možnosti léčby, pak jemná motorika se kompenzuje úplně, špatná výslovnost taky, k tomu jde ta dyspraxie. Co se týče dysortografie je o tom,že když píše tak se už nedokáže soustředit na pravopis - tohle se jen zlepší. Dysgrafie tam jde o to, převést grafiku z očí do mozku tohle je těžké nějak ovlivnit možná po 3 letech denního cvičení.
Jinak proč takové dítě dáváte na gympl ? Takový člověk by měl jít směrem FEL nebo FAV tedy na průmyslovku. Tam totiž vynikne to analytické myšlení. Život je soutěž, pokud má být člověk úspěšný, musí mít dobrý obor a být v něm lepší, než většina ostatních a to musí být něco v čem je člověk dobrý od přírody a ne od učení a pro dysgrafiky je to matematika a fyzika. Takových odborníků je a bude vždycky málo, protože většina lidí těmto oborům příliš nerozumí a zároveň třeba elektrotechnika je a bude stále více nosným oborem naší ekonomiky.
@Anonymní píše:
Ja mam doma dyspraktika. Od mala mel ruzne problemy, cca v 6ti letech jsem vedela, ze se necim lisi od ostatnich deti. Ale neresila jsem to, ve skole mu to slo velmi dobre. Problem nastal ve 3ti tride, kdy malem propadl z geometrie a prave tam mi ucitelka rekla, ze si mysli, ze ma dyspraxii. Nasledovala diagnostika, neurologie, PPP
@Josef44 píše:
Do značné míry se to nechá odstranit vojtovou metodou. Jinak žádným tréningem rukou nebo svalů se to nespraví, protože postižený je mozek. Má to i určité výhody, jak je část mozku nefunkční , ale postižení nezasahuje vyšší intelekt, mozek se vyvíjí trochu jinak, zlepšuje se analytické a abstraktní myšlení - matematika logika. Co se týče možnosti léčby, pak jemná motorika se kompenzuje úplně, špatná výslovnost taky, k tomu jde ta dyspraxie. Co se týče dysortografie je o tom,že když píše tak se už nedokáže soustředit na pravopis - tohle se jen zlepší. Dysgrafie tam jde o to, převést grafiku z očí do mozku tohle je těžké nějak ovlivnit možná po 3 letech denního cvičení.
Jinak proč takové dítě dáváte na gympl ? Takový člověk by měl jít směrem FEL nebo FAV tedy na průmyslovku. Tam totiž vynikne to analytické myšlení. Život je soutěž, pokud má být člověk úspěšný, musí mít dobrý obor a být v něm lepší, než většina ostatních a to musí být něco v čem je člověk dobrý od přírody a ne od učení a pro dysgrafiky je to matematika a fyzika. Takových odborníků je a bude vždycky málo, protože většina lidí těmto oborům příliš nerozumí a zároveň třeba elektrotechnika je a bude stále více nosným oborem naší ekonomiky.
Upřímně nevím, co Vám na to napsat… Jemná motorika se nekompenzuje, vojtovku jsme opustili , když mu bylo deset. Výslovnost se zlepšila, i když si furt šlape na jazyk, má ochablé i obličejové svaly.
Na gympl chtěl sám, byla to jeho velká motivace, nevidím důvod mu to nedopřát, zvlášť když se tam dostal i přes ten nával, co byl.
A na vejšku může jít i z gymplu a troufám si tvrdit, že ho ta škola nepřipraví špatně, maturita z ČJ je všude stejná a bude-li maturovat z matiky a fyziky, tak si myslím, že svou šanci má. Je fakt dobrej na chemii a fyziku, takže se časem uvidí, jak se bude profilovat…
Vojtova metoda je jen princip, jenže taky záleží na tom jak to uchopíte - mačkat 2 body na jedné rovině je málo. Co třeba jich mačkat 28 najednou a v různých rovinách - efekt je pak řádově jinde…
Dobrý den, mám dceru s vývojovou dysfázií, mírnou skoliózou a nožkami do x…Myslíte tedy , že Vojtovou metodou bychom mohly ještě něco zachránit? Alespoň ty nožky a tu páteř díky
Zdravím všechny maminky a zvláště ty, co mají doma dys…
Chtěla jsem se zeptat, jak se s nimi učíte? My máme problém hlavně v ČJ.
Učíte se kartičkovým systémem? Prosím o radu, jak na to.
V matice plave stále v násobilce.
Syn je dyslektik, dysgrafik a také dysortografik.
Díky všem za rady