Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebuji poradit, pokud máte někdo zkušenosti. Mám devítiletou dceru, ve třetí třídě. Byla jí stanovena dysortografie. Zatím je na základě posudku psycholožky ve škole zohledňovaná, letos půjdeme znova, aby dostala intergraci, což jsou speciální úkoly pro ni a mírnější známkování.
Jak s učením? Je snaživá, ctižádostivá, tvrdě pracuje. Podle doktorky i učitelky nadpůrměrně inteligentní. Měsíčně přečte i 10 knížek. Už se celkem naučila i psací písmo, prý chybí spojitost v mozku si zapamatovat tvary psaích písmen, doporučuje se tiskací. Co se naučí (jde spíše o učení nazpaměť), rychle zapomíná. Naučí se násobilku od pěti výše, zapomene tří, čtyř. Učí se psát angl.slovíčka, zapomene hodiny.
Zatím pomáhá, než přijdu z práce, že v rámci tréninku vše píše. Napíše na papír celou násobilku, opíše ze sešitu všechna angl.slovíčka, co mají, nebo aspoň poslední tři lekce. Teď bude mít připravené potržené věty v knize a bude dopisovat, která je jednoduchá a souvětí. Píše si vyjmenovaná slova. Pak trénujeme ústně.
Máte také nějakou metodu? Je náročné pořád opakovat od začátku. Ale když přestaneme, zapomene. Ale co přečte v knihách nebo vidí ve filmu, to si pamatuje výborně. Zajímá ji, co znamená sarkasmus, cynismus apod. Je to nevyvážené. A to nemluvím o slovních úlohách v mat.
Promiňte za román.
Nejsem úplně odborník, ale dysortografie je porucha pavopisu, tedy gramatiky, to nemůže mít souvislost s tím, že zapomene hodiny, když je naučí angl. slovíčka, myslím, že s tím bude spojeno ještě něco jiného. Neměla jsi náhodou na mysli spíše dysgrafii?
My máme disortografii,dyslexii na všechno možné,zkřížená lateralita…dcera se spíš naučí zpaměti,než psát písemnou formou,velké problémy s i y v češtině,slovní úlohy matika ani nemluvím,přesto chodí do normální třídy,ALE. Přeložila jsem ji na školu,kde je ve třídě max. 15 dětí.Takže větší možnost učitelky se věnovat dětem jednotlivě.Chodily jsme se taky učit do PPP,kde mně i dceru učila se učit pp. pracovnice, oni mají jiné spoje v hlavince,než my,není to o inteligenci,ale o způsobu náhledu. Dost nám to oběma pomohlo.
Myslím,že na ni i kladeš nadměrné nároky,ona si myslím potřebuje zpomalit,učení rozložit na menší části,ne několik věcí najednou v jeden den,ona to prostě nestíhá,tak jí to podle mně vypadává.
Možná by bylo lepší přeložit do dys. třídy ![]()
Ahoj Berry. Určitě máš pravdu, že je toho na ní hodně. Ono je to těžké. Učitelka to vyžaduje, protože v tom má dcera mezery. Anebo jak říkáš, přeložit do dys třídy. Je to tak, že oni mají v hlavě jiné spoje, prostě to mají jinak nastavené. Jestli je to dysortografie nebo i něco jiného, nevím, psycholožka mi nic jiného neřekla. Prosím tě, co je to PPP? Chtěla bych to zkusit.
Teď přes víkend se učila prvouku na písemku, o České republice, jména řek, měst, (jen dva tři názvy), pamětihodnosti Prahy a šlo jí to bezvadně.
Dík
PPP je padagogicko psychologická poradna.
Má 13 let stará dcera má také disortografii. Před týdnem jsme byly na vyšetření v PPP, kde nám to řekli. Moc se mi ulevilo, jelikož dcera má s učením velké problémy a já nevěděla, jestli je jen líná, fláká se, nebo na to učení opravdu nestačí. Doufám, že nyní to bude již jen lepší. Ve škole pro ní speciálně upravili učební programm a známkování. Prostě ušili jí program přímo na míru. Doufám, že to bude fungovat.
annaaaaa píše:
Ahoj Berry. Určitě máš pravdu, že je toho na ní hodně. Ono je to těžké. Učitelka to vyžaduje, protože v tom má dcera mezery. Anebo jak říkáš, přeložit do dys třídy. Je to tak, že oni mají v hlavě jiné spoje, prostě to mají jinak nastavené. Jestli je to dysortografie nebo i něco jiného, nevím, psycholožka mi nic jiného neřekla. Prosím tě, co je to PPP? Chtěla bych to zkusit.
Teď přes víkend se učila prvouku na písemku, o České republice, jména řek, měst, (jen dva tři názvy), pamětihodnosti Prahy a šlo jí to bezvadně.
Dík
Mám taky osmiletou třeťačku s dysgrafií a dysortografií, potíže teda nemá, ale nesmírně jsi mne překvapila tím, že jí pomáhá, když si něco napíše. Moje dcera psaní naprosto nenávidí. Referáty píše buď „comeniou“ - v podstatě písmem, jak se učí děti v Británii psát - nebo vytváří powerpointové prezentace. Cokoli je dobrovolného, píše takto. Psací písmo je pro ni mučení. Samozřejmě ve škole musí psát psacím, ale doma bych ji k učení takto nedonutila - proto mě to překvapilo.
naopak, všechno procvičujeme ústně, vyjmenovaná slova, pády, prvouku i matematiku. Ona je totiž schopna správně vypočítat a špatně zapsat.
U nás je to věc zcela nová, takže studuju publikace na téma poruch učení a snažím se ji především nepřetěžovat, protože když je stresovaná, automaticky já ruka při psaní jde do křeče, je pomalá, rychle se unaví…
Berry, ano, těch nároků bych se právě bála.
Ono se nám ani nemusí zdát, že naše nároky jsou přehnané, ale snaživé dítě si „přečte“, co se od něj očekává. Neumím to dobře vyjádřit, ale snad mě zakladatelka pochopí - jsme v tom obě ![]()
Ahojte,ja mam neter(sestrina dcerka),10 rokov-ma dysortografiu,dysgrafiu a este zopar „chutoviek“.
Velmi nam pomohla navsteva v PPP,vdaka nim je mala integrovana a mava ine zadanie domacich uloh.
Ale chcela som vam poradit tzv.Biofeedback. Je to metoda ako „naucit mozog sustredit sa“.
Spociva v tom ze malej zapnu na hlavu a uska tri kabliky spojene s pocitacom,a ona hra jednoduche hry na obrazovke-auticko jazdi na ceste,stihacka leti… Hacik je v tom ze nema ziadny ovladac-hru ovlada len myslenim,resp.sustredenim sa. Cim lepsie sa sustredi,tym lepsi vysledok dosiahne.
Znie to zvlastne,no viditelne jej to pomohlo,lahsie sa uci a lepsie sa dokaze upokojit… Je skvele ze vysledky su trvale,co sa raz zafixuje,uz sa nevrati naspat-je to skvela metoda aj pre deticky s ADHD a pod.
Inak sa musime zmierit s tym ze tieto deticky to vnimaju inak-neda sa na ne aplikovat klasicke postupy a metody vyucovania…
A dysortografia znamena presne ze dieta pocuje slova inak ako su vyslovene-napr. šípová ruža-počuje štítová ruža… Splyvaju mu hlasky…
Je jasné, že to, co se naučí, ihned zapomene…Děti s dysortografií se totiž nikdy nenaučí vnímat souvislý text. Můžou z nich být i vysokoškoláci a to jen tehdy, když se jim najde někdo, kdo jim bude text nahlas číst, aby se podle toho měli učit..Obdivuji Vaši dceru, že je schopna se učit nazpaměť..
Ahojky ženy, moje dcera má taktéž diagnostikovanou dysortografii, teď je jí 16let a je na střední škole. Jelikož se jedná o mladší dceru, měla to poněkud těžší, jelikož její starší sestra tyto problémy neměla a tak po nástupu do ZŠ jsme to také řešili drilem - byla pomalá a měla výpadky paměti a její výkony neodpovídaly snaze. Pak jsem navštívila PPP (pedagogicko - psychologickou poradnu) a tam mi doporučili, abych jí přendala na méně výkonnostní školu (chodila totiž do ZŠ s rozšířenou výukou jazyků - jako sestra)a doporučili mi si rychle zvyknout na to, že známky se na druhém stupni zhorší - tak jsem jí nakonec v pololetí druhé třídy přendala na ZŠ, ale měla jsem dost pochybnosti - jestli potom neuteče před vším, co se jí bude zdát těžký…Na té druhé škole se situace urovnala- dostala výborné učitele a individuálně vzdělávací plán. Paní učitelka zjistila, že má výbornou verbální služku a sociální cítění - chodila do třídy, kde byl integrovaný chlapec s DS - dala jí příležitosti vyniknout.Tak že nabyla sebejistoty a i když problémy s pochopením abstraktních pojmů přetrvávali - už jí to tolik nestresovalo a odbourala tu panickou hrůzu ze selhání, která jí brzdila a zhoršovala její výkon. Sice jsme pořád v matice a fyzice byly mezi 3 až 4, ale už to nebylo důležité. Tak a teď vám řeknu věci které zabraly nám: přestaly jsme s domácí přípravou - mimo povinných úkolů, koupila jsem biofeedback hru domu na počítač - rukavice, která snímá kožní odpor a ta hra cca 5tisíc. k sehnání na internetu, ale taky to není samospasitelný - je to vlastně o dýchání a meditaci - zvyšuje to pozornost. V Plzni si jí můžete vyzkoušet v knihovně na Doubravce zadarmo. Jinak ty sezení u profíka, jsou dost drahá. A pak systém zkoušení - po domluvě s učitelkou - psala krátké testy (třeba jeden příklad) každou hodinu, když se jí nepovedl - známka se jí nepočítala - když se povedl,počítala se jí. Čtvrdletky psala normálně. Tohle vlastně byl jen nástroj na odbourání panické hrůzy ze selhání, protože, když se dostala do stresu nebyla schopná ani říct, jak se jmenuje. U mechanické paměti - slovíčka atd. - jsme postupovali vypracováním kartiček a lepením po bytě - lednička, dveře, lampička v pokojíčku - zásady jen AJ (bez ČJ), může si k tomu nakreslit obrázek nebo symbol - nejvíce 8 na jednom místě po 8 dnech vyměňovat. Dále učení se slovíček ve větách nebo s přívlastky, aby se vytvořila asociace - není to jen auto!, ale je to krásné červené auto! a víc už mě teď k tomu nenapadá. Přeji hodně úspěchů vašim dětem i vám. ![]()
Jo, ještě jsem si vzpomněla - na vyjmenovaná slova dnes existují komiksy… ![]()
Leno, Siv, krásně napsané.
Dcera právě už tu panickou hrůzu a psychosomatické potíže má. To, jak píšeš, že dceru učitelka nechala vyniknout, to je přesné. U nás opak, přitom je to jedna z nejlepších žákyní ve všech předmětech. Její vady ale pro paní učitelku natolik převýší její klady, že se po ní pořád vozí v marné snaze ji „motivovat“. Doporučení PPP ve zprávě se rozhodla ignorovat. Přála bych si mít taky nějakou jasnou možnost, že bych viděla, kam v našem městě přejít, aby jí tam bylo líp.
Napsalat to vážně moc dobře ![]()
No, právě - tohle všechno je jen o lidech. Naše školství je výkonnostní, předává již hotové poznatky bez ohledu na to, jestli je člověk někdy využije nebo ne a podle toho jsou nastaveny i kritéria hodnocení- umíš odříkat, to co učitel a učitel má absolutní moc. Když si pak člověk veme, jak probíhá příprava budoucích učitelů - tím samým způsobem. Nikdo neřeší etiku těch lidí, morální vlastnosti a ani schopnosti vyučovat…a pak dostanou moc nad dětma…! Takže pokud nemáte možnost dítě přendat - doporučuji intervence ve škole - se zápisy na jaké spolupráci jste se s pí. učitelkou domluvili a co jste řešili. Nástroje již jako rodič máte jen jich neumíme používat. Dítě se samo neubrání, takže je to na vás, jestli je vaším cílem mít doma dítě, jako uzlíček nervů, protože si není schopné něco nasoukat do hlavy nebo dítě šťastné i když to podle kritérií ve škole není jedničkář.
Ještě jsem si teď vzpomněla na jednu příhodu s dcerou. V sedmé třídě jí vyhodili v květnu mladou fyzikářku, protože přikryla opilého deváťáka a povolali důchodkyni. Načež dcera chytla hned dvě kule v prvním týdnu jejího působení a pí učitelka se nechala slyšet, že ke známkám předchozí paní učitelky nepřihlíží. Když byl červen a dcera měla z fyziky pouze dvě kule a nic se nedělo, vyrazila jsem do školy se optat, jaké tedy budeme mít možnosti opravy. Paní fyzikářku jsem našla rozlícenou a pohoršenou, co to mám za hrozné dítě! Že jí chtěla vyzkoušet na opravu (to byla ta druhá pětka) a dcera jí odmítla jít k tabuli a pak si na ní šla stěžovat do ředitelny!!! Když emoce odezněly, vysvětlila jsem fyzikářce, že dcera má individuální vzdělávací plán a že má nastevená určitá odlišná pravidla - paní to nevěděla a tak se mi omluvila, že jí to nenapadlo, že by mohla mít problémy, když je verbálně zdatná. Nakonec jsme domluvili nějaký referát a zkoušení - tak dostala 3. Ovšem pointa příběhu přišla doma, když jsem se dcery ptala na co si stěžovala u ředitele, když ani nešla k tabuli. Pozor!!! Byla si stěžovat, že jí paní učitelka nemá ráda. Že se na ní ušklíbá a je ironická. Jelikož mi to samotnou šokovalo, tak moje odpověď byla následující: Ona tě nemusí mít ráda, nám stačí, když bude objektivní!" a dcera mi na to sklidem odpověděla: Ale ona nebude objektivní, když mě nemá ráda…!!! a měla pravdu.
Přeji nám ještě jednou hodně štěstí a rozvíjejme ve svých dětech, to co je v nich jedinečné a buďme schovívaví k jejich školním nedostatkům. Důležitější je z nich vychovat dobré a šťastné lidi.
Dcera má ADD, dysgrafii, dyspraxii, chybí jí matematická představivost.
Měla integraci, v průběhu 5.tř. ji byla zrušena. Většinou děláme jen domácí úkoly.
Od 5 let chodíme na logopedii-R/Ř,až teď, ve 12 letech se nám to začíná trochu dařit a naučila se i na kole. Na vše prostě potřebuje více času, než dozraje
Máme lehčí oboustranou tupozrakost a od roku a třičtvtě se léčíme se sníženou funkcí štítné žlázy.
Ve 3.tř. se stupňovala problematika se spolužáky, chodily jsme do PPP na procvičování a konzultace. Pracovník PPP chování spolužáků řešil kontrolou ve škole-měl podezření, že to už zavání menší šikanou.
Dcera někdy nechtěla do,,blbé školy,,. Vždycky jsem ji nějak zpracovala a šla, jen asi 3 krát jsem to nehrotila a dcera zůstala doma. Paní učitelka byla v pohodě. Jen občas jsem měla výhrady-musela dodělat práci místo přestávky, nebo na ni byl nátlak ve zrychlení. Malý časový prostor-více chyb. Musí vědět, že musí. Školní psycholog ve třídě neshledal sklony k šikaně. V té době dcera byla už na zkoušku v soukromé škole a byla nadšená a já taky. Paní ředitelka to nějak neschvalovala, prý to bude na škodu, děti tam mají mezery ve vdělání, musí se naučit dravosti…Jenže, co když se v té džungli, to dítě ztrácí! Do nové školy chodí dva roky a u dcery se vytvořil kladný vztah ke škole, více si věří, zapojuje se do aktivit, ostych sice ještě přetrvává, ale lepší se. Mluje hudebku, pracovní činnosti, výtvarku, což dříve nemusela.
Platím školné, je to pro mne finančně náročné, polovina rodičů finance tady vůbec neřeší. Nelituji a vždy se to nějak udělá, aby mohla na škole pokračovat.
Kdyby nebylo momentálně těch pubertálních nálad, řekla bych-konečně dostává rozum ![]()