Ekzém po celém těle u batolete

Anonymní
1.5.26 20:15

Ekzém po celém těle

Ahoj, malý tohle má po celém těle.. nejdřív to bylo jen na ručičce a do 14 dnů se to rozlezlo všude i do obličeje..
Doktorka nám napsala nějaké namíchané kortikoidy, promazávám během dne krémem od La rochey
Nic nezabírá.. nic se nelepší jen se to rozlejzá.. v pondělí půjdeme opět k doktorce.. už jsem zoufala
Nemate s tim někdo zkušenosti?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
1.5.26 20:42

Mám s ekzémem u sebe i dětí hodně zkušeností, základ je strava, nevim, kolik je dítku. Zkusila bych antihistaminovou dietu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.26 20:50
@Anonymní píše: Více

Malému je 19 měsíců
Doktorka říkala ať stravu vůbec neřeším.. nevim vůbec co delat

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.26 21:35

A byli jste přímo u kožní lékařky? To mi přijde zvláštní, u dětí to bývá téměř vždy stravou podle moji kožní lékařky. U mých synů se to projevilo dříve, ale úplný zaklad byl vždy bezmléčná dieta nebo speciálně upravené UM. A potraviny zkoušet co jde a nejde.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.26 22:03

On už hlavně jí jakoby vše. Takze nemam šanci kontrolovat co je špatně. U kožní jsme nebyli, tam nás doktorka ještě neposlala. Jsem zvědavá co řekne v pondělí

• Citovat
  • Upravit
516
1.5.26 22:18

Na kortikoidy bych byla hodně opatrná, a raději řešila tu stravu. Je třeba řešit příčinu, ne důsledek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5974
1.5.26 22:53

U atopického ekzému není nikdy jen jeden spouštěč.
Jde o souhrn několika vjemů.

U dětí je to reakce imunity a genetika.

Některé potraviny mohou vyvolávat imunitní reakci, ale vyloženě spouštěčem nejsou.
Většinou je to podrážděná kůže + nějaká nešetrná kosmetika + potravina a ekzém je na světě.

Kortikoidy se dávají, protože jakmile se zahojí kůže a bude opět ve formě, tak návrat ekzému je těžší, než při podrážděné kůži.

Primárně se u dětí řeší ošetření kůže, protože eliminační dieta je u nich špatně prokazatelná, ale rozhodně není na škodu omezit mléčné výrobky a lepek. Třeba uvidíš zlepšení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.5.26 09:03

Je mu 19 měsíců, ne 19 let… Takže snad máš šanci kontrolovat co jí a eliminovat to, jak u vás, tak např u rodiny. Zacla bych s eliminaci mléčného - nejčastější spouštěč ekzému.
Přidej se na FC do skupiny atopický ekzém, je jich tam spoustu a vysvětlí ti tam o mohou způsobit kortikoidy
Marketa188 neposlouchej, jestli si myslí, že kortikoidy se dávají, protože zahojí kůži a návrat ekzému bude těžší… Tak nikdy nezažila TSW Syndrom
Nech si napsat žádanku alergologie, imunologie a taky ke kožní. Ve FC skupině o atopický ekzém si nech poradit ke kteremu lékaři jít - je jich spoustu a ne každý je odborník, většina jen píšou kortikoidy a je to více na škodu než na pomoc.
Doktorky bych se zeptala kolik ekzému už řešila, když tvrdí, že potraviny nemáš řešit

• Citovat
  • Upravit
1446
2.5.26 16:43

Doktorku neposlouchej, a zajdi na alergologii. Tam mu udělají testy a zjistí, co mu to způsobuje. Může to byt Histamin. Ten teď řeším u dcery.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5974
2.5.26 17:29

Ty prosím tě….
Já ji ale nepíšu, že je má dávat.
Sama jsem proti kortikoidům.

Píšu ji, proč se dávají.
Kortikoidy tlumí imunitní reakci v kůži a ničí zánět. I naprostý neznalec léků ví, že kortikoidy by měly být jako poslední možnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7858
3.5.26 21:15

nemyslím si vůbec, že by příspěvek Marketa188 byl mimo, naopak největší zlo jsou anonymní přispěvatelé, kteří šíří fanatické bludy, že kortikoidy jsou největší zlo a nesmí se nikdy použít a že každý ekzém musí být z mléka…
Zpětně se stydím, že jsem si tyhle bludy taky kdysi pustila do hlavy… Tak už ten anonym mluví za vše…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.5.26 22:09

Tohle je opravdu náročné, chápu, že už jste zoufalá, když se to takhle rychle šíří.

Krémy a kortikoidy umí často pomoct na chvíli zklidnit stav, ale většinou řeší spíš důsledek než příčinu. Pokud se to i přes ně nelepší, dává smysl podívat se i jinam.

Obecně se dá řídit podle stavu kůže – hodně zarudlá ložiska je někdy lepší krátkodobě zklidnit (např. zinkovou mastí) a jakmile vyblednou, tak zase důsledně hydratovat a promazávat. Pokud to působí spíš suše, klidně kombinovat.

Zkusila bych se postupně zaměřit na možné spouštěče. Nemusíte hned vyřazovat všechny alergeny, pokud doteď nedělaly problém. Často to bývá i jinde:
prostředí (chemie v pracích/uklízecích prostředcích, kosmetika, vůně),
oblečení (ideálně přírodní materiály),
celková výživa (omezit hodně zpracované potraviny a jednoduché cukry).

Někdy je tělo i jen přechodně víc zatížené – zuby, prodělaná nemoc, stres – a kůže na to zareaguje.

Vytvořila jsem aplikaci, která se právě na tyhle oblasti zaměřuje a pomáhá si to přehledně sledovat a hledat souvislosti. Kdybys chtěla, můžu ti k tomu poslat víc informací.

Pokud by se to nelepšilo, jako další krok se dá zkusit jít systematicky přes eliminačně-expoziční dietu, ale osobně bych nejdřív zkusila projít ty ostatní aspekty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek