Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám s ekzémem u sebe i dětí hodně zkušeností, základ je strava, nevim, kolik je dítku. Zkusila bych antihistaminovou dietu.
@Anonymní píše: Více
Malému je 19 měsíců
Doktorka říkala ať stravu vůbec neřeším.. nevim vůbec co delat
A byli jste přímo u kožní lékařky? To mi přijde zvláštní, u dětí to bývá téměř vždy stravou podle moji kožní lékařky. U mých synů se to projevilo dříve, ale úplný zaklad byl vždy bezmléčná dieta nebo speciálně upravené UM. A potraviny zkoušet co jde a nejde.
On už hlavně jí jakoby vše. Takze nemam šanci kontrolovat co je špatně. U kožní jsme nebyli, tam nás doktorka ještě neposlala. Jsem zvědavá co řekne v pondělí
Na kortikoidy bych byla hodně opatrná, a raději řešila tu stravu. Je třeba řešit příčinu, ne důsledek.
U atopického ekzému není nikdy jen jeden spouštěč.
Jde o souhrn několika vjemů.
U dětí je to reakce imunity a genetika.
Některé potraviny mohou vyvolávat imunitní reakci, ale vyloženě spouštěčem nejsou.
Většinou je to podrážděná kůže + nějaká nešetrná kosmetika + potravina a ekzém je na světě.
Kortikoidy se dávají, protože jakmile se zahojí kůže a bude opět ve formě, tak návrat ekzému je těžší, než při podrážděné kůži.
Primárně se u dětí řeší ošetření kůže, protože eliminační dieta je u nich špatně prokazatelná, ale rozhodně není na škodu omezit mléčné výrobky a lepek. Třeba uvidíš zlepšení.
Je mu 19 měsíců, ne 19 let… Takže snad máš šanci kontrolovat co jí a eliminovat to, jak u vás, tak např u rodiny. Zacla bych s eliminaci mléčného - nejčastější spouštěč ekzému.
Přidej se na FC do skupiny atopický ekzém, je jich tam spoustu a vysvětlí ti tam o mohou způsobit kortikoidy
Marketa188 neposlouchej, jestli si myslí, že kortikoidy se dávají, protože zahojí kůži a návrat ekzému bude těžší… Tak nikdy nezažila TSW Syndrom
Nech si napsat žádanku alergologie, imunologie a taky ke kožní. Ve FC skupině o atopický ekzém si nech poradit ke kteremu lékaři jít - je jich spoustu a ne každý je odborník, většina jen píšou kortikoidy a je to více na škodu než na pomoc.
Doktorky bych se zeptala kolik ekzému už řešila, když tvrdí, že potraviny nemáš řešit
Doktorku neposlouchej, a zajdi na alergologii. Tam mu udělají testy a zjistí, co mu to způsobuje. Může to byt Histamin. Ten teď řeším u dcery.
Ty prosím tě….
Já ji ale nepíšu, že je má dávat.
Sama jsem proti kortikoidům.
Píšu ji, proč se dávají.
Kortikoidy tlumí imunitní reakci v kůži a ničí zánět. I naprostý neznalec léků ví, že kortikoidy by měly být jako poslední možnost.
nemyslím si vůbec, že by příspěvek Marketa188 byl mimo, naopak největší zlo jsou anonymní přispěvatelé, kteří šíří fanatické bludy, že kortikoidy jsou největší zlo a nesmí se nikdy použít a že každý ekzém musí být z mléka…
Zpětně se stydím, že jsem si tyhle bludy taky kdysi pustila do hlavy… Tak už ten anonym mluví za vše…
Tohle je opravdu náročné, chápu, že už jste zoufalá, když se to takhle rychle šíří.
Krémy a kortikoidy umí často pomoct na chvíli zklidnit stav, ale většinou řeší spíš důsledek než příčinu. Pokud se to i přes ně nelepší, dává smysl podívat se i jinam.
Obecně se dá řídit podle stavu kůže – hodně zarudlá ložiska je někdy lepší krátkodobě zklidnit (např. zinkovou mastí) a jakmile vyblednou, tak zase důsledně hydratovat a promazávat. Pokud to působí spíš suše, klidně kombinovat.
Zkusila bych se postupně zaměřit na možné spouštěče. Nemusíte hned vyřazovat všechny alergeny, pokud doteď nedělaly problém. Často to bývá i jinde:
prostředí (chemie v pracích/uklízecích prostředcích, kosmetika, vůně),
oblečení (ideálně přírodní materiály),
celková výživa (omezit hodně zpracované potraviny a jednoduché cukry).
Někdy je tělo i jen přechodně víc zatížené – zuby, prodělaná nemoc, stres – a kůže na to zareaguje.
Vytvořila jsem aplikaci, která se právě na tyhle oblasti zaměřuje a pomáhá si to přehledně sledovat a hledat souvislosti. Kdybys chtěla, můžu ti k tomu poslat víc informací.
Pokud by se to nelepšilo, jako další krok se dá zkusit jít systematicky přes eliminačně-expoziční dietu, ale osobně bych nejdřív zkusila projít ty ostatní aspekty.
Ahoj, malý tohle má po celém těle.. nejdřív to bylo jen na ručičce a do 14 dnů se to rozlezlo všude i do obličeje..
Doktorka nám napsala nějaké namíchané kortikoidy, promazávám během dne krémem od La rochey
Nic nezabírá.. nic se nelepší jen se to rozlejzá.. v pondělí půjdeme opět k doktorce.. už jsem zoufala
Nemate s tim někdo zkušenosti?