Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
Můj syn se najednou osypal v 10měsících. Měl krupičkatý záda. Pak se mu udělaly časem flíčky jakoby atopák. Má to 100% z mlíka. Sice na alergologii jdeme až toto pondělí (doktorka nás nechtěla dřív poslat), ale několikrát jsem mu zkoušela dát zpátky jogurt a vždy se znovu osypal a následně se mu vyhodil ekzém.
Takže za mě - určitě mu může jedna z věcí vadit. Může z toho mít vyrážku a následně se to může po nějaký době projevit i ekzémem.
Já být Tebou, tak vysadím oboje a až se včistí, tak to zkusit po jednom znovu nasadit a zjistit tak, z čeho má problém. Je ale dost možné, že je citlivý na oboje.
Jinak, syna dlouhodobě mažu krémem od A-dermy a na akutní ložiska ekzému mu mažu konopný dětský krém Cutis Help. Moc nám to pomohlo, tak to můžeš taky zkusit ![]()
@kkkristynka mně je hlavně divný, že by to bylo po mlíku, když ho má od narození a objevilo se mu to v 8 měsících.
U vás se to projevilo hned po prvním jogurtu nebo až později?
UM se mi moc vysazovat nechce, protože pije pořád víc jak 500 ml denně a jiné mi nevypije (ani jinou značku, tak pochybuju, že by zvládl UM pro alergické děti)…
@Billi U nás pil Nutradefence - skoro od narození byl na UM. A jogurty jsme dávali už pár týdn, než se to projevilo. Takže určitě mlíko jen tak vyloučit nemůžeš.
Doktorka mi doporučila Nutradefence HA a kupodivu vyrážka zmizela skoro hned… ten atopák už byl větší držák. Sice na tom mlíku píšou, že to je jen prevence a že pokud už je alergie, tak to rozhodně HA mlíkem nevyřešíme, ale u nás to fakt pomohlo. Je na něm dodnes. Jinak jsou i jiný mlíka přímo při ABKM, ale to si musíš říct doktorce o předpis.
No ekzém dlouho přetrvával. Já s malým teda podstoupila takovou detoxikační kůru, po který se ekzém ztratil a pokud neudělám dietní chybu, tak je dobrej doteďka. Bylo to něco jako homeopatika…
![]()
U nás se to právě vždycky skoro ztratí, pak se mu objeví najednou průjem (teď i s hlenem) a ekzém se vrátí. No, bude to běh na dlouhou trať. Jak moc je hořký ten HA Sunar ND? (Máme ho taky).
@Billi problém může být oboje (i v případě, že BKM má od narození), nezjistíš to ale bohužel jinak, než že obojí zcela vysadíš, jinak je to jen věštění z křišťálové koule a bohužel ani testy na alergologii nejsou spolehlivé (spíš jsou matoucí, než že by k něčemu pomáhaly).
Pokud by malý měl alergii na KB, tak tu může předepisovat jen specializovaný lékař. Maličký by měl být nejdřív asi poslaný do gastro poradny pro děti, tak to bylo u nás. Na základě toho nám pak pan primař předepsal mlíko Neocate, které je vyráběné na bázi rostlinných aminokyselin a vůbec ne na základě štěpeného kravského mléka, snad to nepíšu blbě.
Do cca 11 měsíce byla malá na tomhle mlíku. 1 balení bez předpisu stojí cca 1 690,00 Kč, s předpisem asi 75,00 Kč.
Může to být jen „dočasné“, náš primař říkal, že do roka je hrozně brzy něco tvrdit, jelikož hodně dětem se vyvíjí zažívání a není vyjímkou, že vše se upraví až do tří let věku dítěte.
Snad to budete mít jen to „dočasné“
.
Hodně štěstí.
Zatím jsem úplně vysadila jogurty a lepek. On byl prcek dobrej, ale v neděli mu moje teta bez mého svolení a vědomí nacpala slané tyčinky a máslové sušenky
![]()
@Billi pokud chceš vysledovat vliv BKM, tak to nestačí, nesmí dostat nic, co se jen prošlo kolem mléka, včetně jeho skrytých forem (v pečivu, uzeninách atd.) a samozřejmě hlavně v UM…
@luthienka to mi je jasné, akorát mi není jasné, jak mu nedat UM
Takže zkusím jiné podezřelé ![]()
Ahoj!
Ano, syn měl silný ekzém a vadil mu lepek a mléko.
Takže být tebou zkusím nejdřív vynechat tu mouku a všechno, co ji obsahuje.
Může to trvat klidně i měsíc, než se to dá dopořádku. Záleží na tom, jak moc silný ekzém byl. Nicméně zlepšení by mělo být znatelné. Nemazala bych mastičkama s kortikoidy, protože to může být matoucí.
@Zizalka kortikoidy nám doktor dal a nepomohly (resp. pomohly, dokud jsem mazala…), tak jsem je schovala hodně hluboko.
Lepek jsem vyřadila úplně (plus další věci, které beru jako podezřelé, ale je na ně „jen obyčejná“ alergie) a uvidíme, co to s ním udělá. Pokud to nepomůže, tak za 14 dní budeme rušit mléko. To říkala doktorka…
Dobré dopoledne,
mám 9,5 měsíčního syna a od 8. měsíce bojujeme s ekzémem (podle doktorky má na sobě 2 různé typy - jedno vypadá jako atopák a druhé z alergie). Od doktorky jsme zatím dostali několikero různých mazání, koupelí, kapiček, které pravidelně ekzém zlepší, ten se ovšem třeba po 1-2 týdnech objeví znovu a přijde mi, že i víc. Jelikož se to pořád lepší a horší, tak začínám vymýšlet, proč to tak je. Zatím jsem vymyslela 2 podezřelé a to je lepek a ABKM, proto mám pár otázek. Pokud by to bylo ABKM, tak měl by vyrážku pořád stejnou, nebo by se taky takto lepšila a horšila? Objevila by se vyrážka takto pozdě, když má syn od narození obyčejné UM (v kombinaci s MM) a jogurty od 6. měsíce? Do 8. měsíce nebyl problém. To samé stolice, průjem a hlen se mu objevil až v poslední době a to jen někdy (podezírala jsem zuby).
Může se při problémech s lepkem taky vykytovat vyrážka? Celkově lepek podezírám více, protože ho ve větší míře dostával až od 8. měsíce, i když pořád nepravidelně.
Budu moc vděčná za jakékoliv rady, postřehy a zkušenosti.
Děkuji za odpovědi a reakce.