Ekzémy u celiakie a ABKM

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Billi
12.9.12 11:16

Ekzémy u celiakie a ABKM

Dobré dopoledne,

mám 9,5 měsíčního syna a od 8. měsíce bojujeme s ekzémem (podle doktorky má na sobě 2 různé typy - jedno vypadá jako atopák a druhé z alergie). Od doktorky jsme zatím dostali několikero různých mazání, koupelí, kapiček, které pravidelně ekzém zlepší, ten se ovšem třeba po 1-2 týdnech objeví znovu a přijde mi, že i víc. Jelikož se to pořád lepší a horší, tak začínám vymýšlet, proč to tak je. Zatím jsem vymyslela 2 podezřelé a to je lepek a ABKM, proto mám pár otázek. Pokud by to bylo ABKM, tak měl by vyrážku pořád stejnou, nebo by se taky takto lepšila a horšila? Objevila by se vyrážka takto pozdě, když má syn od narození obyčejné UM (v kombinaci s MM) a jogurty od 6. měsíce? Do 8. měsíce nebyl problém. To samé stolice, průjem a hlen se mu objevil až v poslední době a to jen někdy (podezírala jsem zuby).
Může se při problémech s lepkem taky vykytovat vyrážka? Celkově lepek podezírám více, protože ho ve větší míře dostával až od 8. měsíce, i když pořád nepravidelně.
Budu moc vděčná za jakékoliv rady, postřehy a zkušenosti.
Děkuji za odpovědi a reakce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1340
12.9.12 11:33

Ahojky,

Můj syn se najednou osypal v 10měsících. Měl krupičkatý záda. Pak se mu udělaly časem flíčky jakoby atopák. Má to 100% z mlíka. Sice na alergologii jdeme až toto pondělí (doktorka nás nechtěla dřív poslat), ale několikrát jsem mu zkoušela dát zpátky jogurt a vždy se znovu osypal a následně se mu vyhodil ekzém.

Takže za mě - určitě mu může jedna z věcí vadit. Může z toho mít vyrážku a následně se to může po nějaký době projevit i ekzémem.

Já být Tebou, tak vysadím oboje a až se včistí, tak to zkusit po jednom znovu nasadit a zjistit tak, z čeho má problém. Je ale dost možné, že je citlivý na oboje.

Jinak, syna dlouhodobě mažu krémem od A-dermy a na akutní ložiska ekzému mu mažu konopný dětský krém Cutis Help. Moc nám to pomohlo, tak to můžeš taky zkusit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
12.9.12 11:39

@kkkristynka mně je hlavně divný, že by to bylo po mlíku, když ho má od narození a objevilo se mu to v 8 měsících.
U vás se to projevilo hned po prvním jogurtu nebo až později?
UM se mi moc vysazovat nechce, protože pije pořád víc jak 500 ml denně a jiné mi nevypije (ani jinou značku, tak pochybuju, že by zvládl UM pro alergické děti)…

• Citovat
  • Upravit
1340
12.9.12 11:42

@Billi U nás pil Nutradefence - skoro od narození byl na UM. A jogurty jsme dávali už pár týdn, než se to projevilo. Takže určitě mlíko jen tak vyloučit nemůžeš.

Doktorka mi doporučila Nutradefence HA a kupodivu vyrážka zmizela skoro hned… ten atopák už byl větší držák. Sice na tom mlíku píšou, že to je jen prevence a že pokud už je alergie, tak to rozhodně HA mlíkem nevyřešíme, ale u nás to fakt pomohlo. Je na něm dodnes. Jinak jsou i jiný mlíka přímo při ABKM, ale to si musíš říct doktorce o předpis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
12.9.12 11:45

@kkkristynka a vytrvával ekzem nebo se lepšil a horšil? A co průjem?

• Citovat
  • Upravit
1340
12.9.12 11:49

No ekzém dlouho přetrvával. Já s malým teda podstoupila takovou detoxikační kůru, po který se ekzém ztratil a pokud neudělám dietní chybu, tak je dobrej doteďka. Bylo to něco jako homeopatika…
:nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1340
12.9.12 11:49

Jo a průjem neměl…nebo jsem si nevšimla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
12.9.12 11:56

U nás se to právě vždycky skoro ztratí, pak se mu objeví najednou průjem (teď i s hlenem) a ekzém se vrátí. No, bude to běh na dlouhou trať. Jak moc je hořký ten HA Sunar ND? (Máme ho taky).

• Citovat
  • Upravit
476
12.9.12 13:10

@Billi problém může být oboje (i v případě, že BKM má od narození), nezjistíš to ale bohužel jinak, než že obojí zcela vysadíš, jinak je to jen věštění z křišťálové koule a bohužel ani testy na alergologii nejsou spolehlivé (spíš jsou matoucí, než že by k něčemu pomáhaly).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
12.9.12 13:24

@Billi

Pokud by malý měl alergii na KB, tak tu může předepisovat jen specializovaný lékař. Maličký by měl být nejdřív asi poslaný do gastro poradny pro děti, tak to bylo u nás. Na základě toho nám pak pan primař předepsal mlíko Neocate, které je vyráběné na bázi rostlinných aminokyselin a vůbec ne na základě štěpeného kravského mléka, snad to nepíšu blbě.

Do cca 11 měsíce byla malá na tomhle mlíku. 1 balení bez předpisu stojí cca 1 690,00 Kč, s předpisem asi 75,00 Kč.

Může to být jen „dočasné“, náš primař říkal, že do roka je hrozně brzy něco tvrdit, jelikož hodně dětem se vyvíjí zažívání a není vyjímkou, že vše se upraví až do tří let věku dítěte.

Snad to budete mít jen to „dočasné“ :).

Hodně štěstí.

• Citovat
  • Upravit
Billi
12.9.12 14:01

Zatím jsem úplně vysadila jogurty a lepek. On byl prcek dobrej, ale v neděli mu moje teta bez mého svolení a vědomí nacpala slané tyčinky a máslové sušenky :zed: :roll:

• Citovat
  • Upravit
476
12.9.12 14:38

@Billi pokud chceš vysledovat vliv BKM, tak to nestačí, nesmí dostat nic, co se jen prošlo kolem mléka, včetně jeho skrytých forem (v pečivu, uzeninách atd.) a samozřejmě hlavně v UM…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
12.9.12 15:43

@luthienka to mi je jasné, akorát mi není jasné, jak mu nedat UM :think: Takže zkusím jiné podezřelé :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2480
12.9.12 15:50

Ahoj!

Ano, syn měl silný ekzém a vadil mu lepek a mléko.

Takže být tebou zkusím nejdřív vynechat tu mouku a všechno, co ji obsahuje.
Může to trvat klidně i měsíc, než se to dá dopořádku. Záleží na tom, jak moc silný ekzém byl. Nicméně zlepšení by mělo být znatelné. Nemazala bych mastičkama s kortikoidy, protože to může být matoucí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
12.9.12 15:56

@Zizalka kortikoidy nám doktor dal a nepomohly (resp. pomohly, dokud jsem mazala…), tak jsem je schovala hodně hluboko.
Lepek jsem vyřadila úplně (plus další věci, které beru jako podezřelé, ale je na ně „jen obyčejná“ alergie) a uvidíme, co to s ním udělá. Pokud to nepomůže, tak za 14 dní budeme rušit mléko. To říkala doktorka…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek