Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Dobrý den všem mamkám a taťkům, prosím o radu. Mám 2 syny, oba byli v prvním půl roce miminka, která sama usínat neuměla. U staršího syna jsem to řešila náručím, chodila, chovala, houpala, zkusila pomalinku položit do postýlky, ale ihned se vzbudil a brečel. Toto většinou vyšlo až na několikátý pokus, takže spinkal zhruba 10 minut a pak už měl zase hlad a šli jsme kojit. Bylo to velmi náročné období, ale později se vše upravilo a dneska ve svých 3 letech usíná parádně a sám. Jen překonat ten první půlrok:-) Toto se mi nyní u druhého syna podařilo celkem úspěšně vyřešit, náhodně jsem u kamarádky uviděla houpačku Fisher Price. Pořídili jsme ji taky a mladší syn v ní přes den naprosto spokojeně chrupe. Nechávám ho tam opravdu kdykoliv přes den, když je unavený, chce spinkat a nejdem ven s kočárem. Po krmení si hrajeme spolu na posteli, někdy sám v kolíbce a když už vidím, že chce spinkat, jde do houpačky. Nechci nyní poslouchat odsuzující chytré maminky spavých miminek, jak je to nezdravé, není v naprosté rovině atd. To mám u sebe vyřešené. Jëdnak tato značka má zádička houpaček opravdu parádní, jsou rovné a mimi téměř leží, žádný sed. Za druhé - moje děti opravdu nejsou typ miminek, co se přebalí, nakrmí, odkrknou, položí do postýlky a spinkají. Pokud by nebyl v houpačce, měla bych ho v náručí a pobíhala s nim po baráku, s bůhvíjak zkrouceným a ubrečeným.
Ale chtěla bych se zeptat, jestli tu nejsou nejací rodiče, jejichž děťátko si tuto houpačku taky oblíbilo? A jak to bylo dál - do budoucna? Kdy jste houpačku přestali používat? (je totiž pouze do 9 kg) A jak to vaše mimi neslo? Mám trošku obavy, že u nás to moc jednoduchý nebude. Chci teď od 3 měsíců pomalu Matýska od houpačky odnaučovat. Když jsme totiž jinde než doma, houpačka mu chybí.. Předem moc díky za rady a zkušenosti.
Můj starší přes den usínal pouze v normálním lehátku(el. jsme neměli), nebo v autosedačce, musela jsem ho u toho uhoupávat. lehátko jsme v půlroce museli vyřadil(už měl přes 9 kilo
), cca do roka jsem ho uspávala houpáním v autosedačce, pak to samo od sebe přešlo. v noci spal v pohodě na rovném, v postýlce, a posléze v posteli, ovšem taky jsem uspávala kojením, a kolikrát se při pokládání vzbudil. takže radu jak odnaučit nemám, myslím že to ani nejde, bez řevu odnaučit, dala bych tomu čas.
Mám zkušenost s obyčejným vajíčkem - autosedačkou. Mladší syn se v ní naučil sám houpat a tak i když mu táhne na 3. rok, máme jí doma a syn se v ní denně houpe. Závislost na ní má, ale držela jsem to a držím tak, že v ní nesmí usínat nikdy večer, přes den opravdu výjimečně. Když bylo období, že jsme ji neměli s sebou - třeba na chalupě nebo jsme jí na nějakou dobu půjčili, hodně mu scházela, ale tak za týden, 14 dní si zvykl, že ji nemá.
Jiné kamarádce dcera usínala v hacce a pak také neuměla usnout normálně. Budeš mít teď sice klid, ale později problém. Ale možná že se to pak zvládne líp, nevím.
@nigra07 My jsme měli taky el. houpačku, i když v ní syn víc bděl, než spal. On teda s usínáním nikdy problém neměl, ale chápu, co myslíš, protože jsem měla stejnou obavu ohledně návyku na kočárek. Syn prvních 5 měsíců přes den nespal jinde, než v kočárku, protože jsem v době jeho spaní chodila na procházky se psem, takže přes den jedině kočárek, v postýlce byl jen na noc. Tak jsem měla strach, jak ho přeučím na postýlku a světe div se, nebyl vůbec problém, šlo to úplně samo. Prostě začal čím dál víc v kočárku bdít a koukat po okolí a doma to zalomil v postýlce.
A úplně stejné strachy jsem měla ohledně dudlíku, první 3 měsíce ho syn prakticky nevyndal z pusy, tak jsem se děsila, že ho bude mít snad i v první třídě. No po tom třetím měsíci ho to nějak pustilo samo od sebe a už jsme dudlík používali jen občasně, od 8 měsíců ho nemá vůbec, takže zase strachy úplně zbytečné.
Já bych to nelámala přes koleno, nejsem příznivec razantních řešení a vyřvávání a z vlastní zkušenosti si myslím, že kolikrát si člověk dělá tyhle starosti zbytečně a ono se to pak vytříbí samo. Některé děti jsou holt houpací, spíš bych třeba postupně ubírala na tom houpání, vypínala ho dřív, případně později zkoušela dávat miminko do zastavené houpačky, bez houpání.
@nigra07 nemám zkušenost s vibračním lehátkem, ale 3 měsíce jsme hopsali na míči s miminem v náručí - nic jiného nezabíralo, byl schopný večer co večer 3-4 hodiny řvát.. Pomaličku polehoučku jsem to začali odbourávat ve 3,5 měsících. Občas byl manžel večer pryč a nebylo v mých silách 4 hodiny v kuse hopsat..a pak jsem zjistila, že mu stačí, že ho držím v náručí, pak že leží vedle mně na sedačce v obýváku..a pak jsme se postupně začali stěhovat do ložnice a postýlky.. V porovnání s jinými maminkami jsme byli celkem rychle v režimu, uložit a odejít.. Když jsem pak slýchávala jak ještě ve 2 letech i později po večer dělají psí kusy, aby děcko usnulo.. Takže za mně ano, jde to..chce to pak citlivě postupně dobývat ztracené mety a posouvat hranice žádoucím směrem ![]()
U nas zase nedam dopustit na 20 let stary kocar, ktery je jak na perkach a pri sebemensim dotyku se houpe do vsech stran. Mozna to by mohla byt pro vas cesta - spal by na rovnem a pohoupat by pripadne taky sel. Dcera je v nem strasne spokojena, trochu se pohne a hned se pohupuje ![]()
@smada píše:
U nas zase nedam dopustit na 20 let stary kocar, ktery je jak na perkach a pri sebemensim dotyku se houpe do vsech stran. Mozna to by mohla byt pro vas cesta - spal by na rovnem a pohoupat by pripadne taky sel. Dcera je v nem strasne spokojena, trochu se pohne a hned se pohupuje
ty staré kočáry jsou parádní, prostosrné a krásně se houpají. I když mě děti nevyžadovaly houpání, vožení, tak bych ho doporučila.
Holky, moc děkuju za příspěvky. Houpací kočár je určitě super, jenže to u nás moc neřeší. Jednak zatim jsme v období, kdy se přestane jezdit nebo houpat, tak mimi je okamžitě vzhůru
A za druhý právě mám pocit, že bych toho houpání spíš měla začít ubírat. Malej je v současnosti maximálně spokojenej, jak to máme teď. A byla bych ráda, kdyby to bylo tak, že časem by sám houpání přestal vyžadovat. Ale bojim se, když bych ho nechala a nic neřešila, že naopak, jak bylo psáno, bych si zadělala na hodně velkej problém do budoucna. Spíš si myslim, že potřebujem pomaloučku houpání vynechávat. Ale právě bez breku to určitě nepůjde. Nechci ráz naráz šokem, to by bylo vztekání opravdu hodně. Před noc spí v postýlce, je tak zvyklej a usíná už pěkně, stačí, že ho držim za ručičku. Ale přijde ráno a houpačku vyžaduje ze všech sil. Dneska jsem zkusila pobývání v postýlce protáhnout. Ale to bylo řevu. Příšerně se vztekal, nadejchne se a ze všech sil vříská. Žadná slzička, jen vztekání..A takhle to vydržel dvě hodiny až do dalšího krmení. Nic nezabíralo, chtěl jen do houpačky
Náš táta řekne, proč ho trápim a nedám ho tam. Jenže se právě bojim tý závislosti, jak to jednou budem odbourávat..