Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
jak zjistím, zda pronajímatel platí elektřinu? Ve smlouvě sice máme, že elektřinu mám mít uzavřenou já, ale na předávacím protokolu je stav elektroměru a elektřina normálně již několik měsíců funguje. Aniž bych měla smlouvu s poskytovateli elektřiny.. Ptala jsem se, zda ve službách, které platím(1tis) ještě něco není, tak to říkal, že v tom je všechno.. Ta smlouva mi přijde obecná, tak si nejsem jistá, jak to je. Případně jak by se to řešilo teď, když jsem na to přišla (vím, brzy)… Zálohy bych doplatila a udělala by se smlouva dodatečná nebo jak??
Děkuji
ahoj, dělala jsem v realitách takže doporučuji nechat napsat elektřinu (případně i plyn) na sebe, kdyby si měla přeplatky, nemusela by si je z pronajímatele dostat a o tom, že tě může kdykoliv od el. odstřihnout ani nemluvím. opiš s pronajímatelem stav elektřiny a zajděte to přepsat s tímto aktuálním stavem, to bude nejjednodušší. zálohy si stanovíš sama
Jde mi spíš o to, kdo to platí teď… Já se chci stěhovat, takže taky i proto. Aby mi pak nepřišel nějaký nedoplatek.. Ale zas já nikde žádnou smlouvu neuzavírala…
.. To by mi musel říct o nedoplatek pronajímatel, to jo.. Snad píšu srozumitelně..
Na ten přepis elektřiny je potřeba jeho podpis nebo prostě jeho přítomnost? Takže kdyby po mě to přepsání chtěl reálně, tak by se zřejmě už ozval, co?
Důležité také je, jakého má pronajímatel dodavatele elektřiny. Ne všichni dodavatelé mají kontaktní místa, kde můžeš provést změnu zákazníka osobně. Většina dodavatelů má ale formuláře ke stažení na netu, stačí stáhnout, formulář vyplní stávající a nový zákazník, doplníte aktuální stav elektroměru a odešlete naskenované mailem nebo korespondenčně.
Tak to je trochu problém. Vidím, že jsi z Prahy. Tam by to mohlo být u Pražské energetiky (PRE). Být tebou, pošlu email do PRE, uveď číslo elektroměru a oni ti řeknou, jestli toto odběrné místo spadá pod jejich dodávku elektřiny.
http://www.pre.cz/…centrum.html
Lakynka píše:
Jde mi spíš o to, kdo to platí teď… Já se chci stěhovat, takže taky i proto. Aby mi pak nepřišel nějaký nedoplatek.. Ale zas já nikde žádnou smlouvu neuzavírala….. To by mi musel říct o nedoplatek pronajímatel, to jo.. Snad píšu srozumitelně..Na ten přepis elektřiny je potřeba jeho podpis nebo prostě jeho přítomnost? Takže kdyby po mě to přepsání chtěl reálně, tak by se zřejmě už ozval, co?
Tak pokud se chceš stěhovat, vůbec bych to neřešila. Na tvé jméno nic psaného není, tudíž o nedoplatky tě může žádat jen majitel bytu, se kterým máš smlouvu (nikoli PRE nebo ČEZ). A TO JEŠTĚ DLE TOHO, JAK JE TO V TÉ SMLOUVĚ NAPSANÉ. Koukám, že v tom má majitel trochu bordel, když tam píše, že elektriku si na sebe převedeš ty, ale to je jeho boj. Zřejmě to platí on, protože kdyby ne, dávno by tě odstřihli.
Až bych byt předávala zpět, tak bych trvala na jakémsi protokolu o tom, že jsi byt předala v pořádku a že VŠECHNY nedpolatky a přeplatky byly vyrovnány, popř. bych se dohodla, kdy to dorovnáš (např. za vodu mnohdy chodí vyúčtování jednou za rok).
Bydlím v nájmu a elektřinu mám napsanou na sebe. Musela jsem vyplňovat smlouvu a hlavně podepsat. Bylo by divné, kdyby byla elektřina na tebe bez jakéhokoliv tvého podpisu, souhlasu. Pokud to neudělal majitel sám, že by tě podepsal.
Děkuju to jsem chtěla slyšet.protokol sepíšem to tam ve vypovedi mám.
Ahoj,
dala jsem do pronájmu svoji chatu a chci vodu a elektriku přepsat na podnájemníka. Jenže paní z vodáren mi řekla, že to podle zákona nejde, u Eonu jsem se ještě nestihla zeptat.
Nevíte někdo, zda je to možné? Chci, aby si energie platil sám, já neměla pak ještě starost s vyúčtováními.
Díky
Jj, ahoj. Voda a teplo zůstává na majitele, elektřina se přepisuje na nájemníka. Pokud si ji chce, nebo potřebuje díky vysokým nedoplatkům zvýšit, tak to musíš udělat Ty a přepsat podnájemní smlouvu. ![]()
@Aureliana díky, takhle mi to stačí. Abych nejela za tou paní se skrz tu vodu hádat a dělat ze sebe blbku ![]()
Dělám v energetice, tak ti můžu poradit… Nejlépe je zavolat na dodavatele el. energie a zeptat se, zda je ele v pořádku hrazená, ikdyž není smlouva na tebe, tak by ti tuto základní informaci říci měli… v základu jsou 3 distributoři, pro Prahu PRE, Jih a Morava EON a zbytek ČEZ… zkus zavolat tam, kde ele odebíráš ![]()