Endometrióza- petice

2895
4.3.23 21:13

Endometrióza- petice

Hezký večer, chtěla bych Vás poprosit o podepsání petice https://e-petice.cz/…-delohy.html . Mnoho žen u nás i ve světě, bojuje s touto neuznanou diagnózou. Neuznanou naší vladou, lékaři i okolím. Ač způsobuje velmi velké zdravotní potíže. Jsem ráda, že lidé z Endotalks bojují za práva žen s endometriózou…já jsem pouze jedna z žen, která s touto nemoci bojuje. Ale přála bych si, aby se dostala do podvědomí nejen lékařů a okolí. Děkuji za podpis M. https://e-petice.cz/…-delohy.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12233
4.3.23 22:07

👍 Ja sama byla zaskocena s reakcemi doktoru..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14719
4.3.23 22:19

Copak lekari neuznavaji endometriozu jako nemoc? Co na ni ma uznavat vlada? Jaka prava zen s endometriozou? :think:

Sama jsem si s touto nemoci uzila dost. Ale takoveto petice nechapu.

Příspěvek upraven 04.03.23 v 22:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2895
4.3.23 22:36
@Janča6 píše:
Copak lekari neuznavaji endometriozu jako nemoc? Co na ni ma uznavat vlada? Jaka prava zen s endometriozou? :think:Sama jsem si s touto nemoci uzila dost. Ale tam takoveto petice nechapu.

Ne, většina neuznává. Naopak bagatelizuje. Vláda? Nastavení třeba ID pro ženy s endometriózou, nemocenské, možná si ani nedokážeš predstavity jaké následky může endometrioza zanechat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2895
4.3.23 22:37
@Ketris píše: 👍 Ja sama byla zaskocena s reakcemi doktoru..

Já bych už snad mohla napsat i knížku…a bohužel většina reakci byla dost nad hranicí slušnosti
:roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2895
4.3.23 22:50
@Janča6 píše:
Copak lekari neuznavaji endometriozu jako nemoc? Co na ni ma uznavat vlada? Jaka prava zen s endometriozou? :think:

Sama jsem si s touto nemoci uzila dost. Ale takoveto petice nechapu.

Příspěvek upraven 04.03.23 v 22:48

Vzhledem k tomu, že si příspěvek upravila, asi nemá má reakce tedy smysl. Někdo, kdo si prošel a prochází!,Endo- jelikož je nevyléčitelná, pouze jde zmírnit příznaky - nenapíše, to co píšeš ty. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1776
4.3.23 22:56

Endometriozu mám diagnostikovanou 12 let, třikrát operace, na hormonech typu visanne, zpočátku orgametril už také hezkou řádku let. Bolestí, infuzí železa nespočet. Ale tady ty výkřiky nepochopím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24671
4.3.23 22:59

Endometrióza je normálně zahrnuta v Mezinárodní klasifikaci nemocí. Číslo N 80. Tak jak by ji mohli lékaři neuznávat? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14719
4.3.23 23:03
@marra2 píše:
Vzhledem k tomu, že si příspěvek upravila, asi nemá má reakce tedy smysl. Někdo, kdo si prošel a prochází!,Endo- jelikož je nevyléčitelná, pouze jde zmírnit příznaky - nenapíše, to co píšeš ty. ;)

Pouze jsem smazala jedno slovo v posledni vete. Slovo, ktere jsem tam omylem napsala navic. Nicmene puvodni verzi meho prispevku jsi ocitovalav prvni reakci na nej. Endometriozu skutecne mam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14719
4.3.23 23:04
@mrazik6 píše:
Endometriozu mám diagnostikovanou 12 let, třikrát operace, na hormonech typu visanne, zpočátku orgametril už také hezkou řádku let. Bolestí, infuzí železa nespočet. Ale tady ty výkřiky nepochopím.

Asi tak. Ja ji mam diagnostikovanou od roku 2007. Bolesti, 4 laparoskopie, hromada hormonu atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2895
4.3.23 23:08
@mrazik6 píše:

Jaké výkřiky? Můžeš to specifikovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.23 02:29
@Ketris píše: 👍 Ja sama byla zaskocena s reakcemi doktoru..

Já zase mám zkušenost takovou, že když jsem s mladým gynekologem řešila bolestivou menstruaci řešenou silnými analgetiky, tak první slovo, které vyřkl byla právě zmiňovaná endometrióza.. To asi museli být opravdu omezenci, ti, se kterými jste se potkala… Kvalita nula nula nic… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Birds
5.3.23 07:45

@marra2 Chci se zeptat, na základě čeho říkáte, že je „neuznanou diagnózou“? Endometrióza JE uznanou diagnózou, má své číslo v Mezinárodní klasifikaci nemocí, konkrétně N.80.0 - 80.9 (podle orgánu, na kterém se nachází), viz https://mkn10.uzis.cz/prohlizec/N96. Existují také centra pro léčbu endometriózy, existují ambulance endometriózy. Nepřijde mi, že by někdo tvrdil, že tato nemoc neexistuje.
A spíš než Za zdravé dělohy bych to viděla na Za cykly bez bolesti. Endometrióza není o nemoci dělohy, ta bývá v tomto směru většinou v pořádku, čili takové heslo mi přijde zavádějící.
Proč do toho taháte vládu, taky moc nechápu.

Tím nijak Vaši aktivitu nehaním, jen mi přijde, že to, co říkáte a jak to prezentujete, má trochu trhliny…

• Citovat
  • Upravit
135
5.3.23 09:23

Možná jsem se nedokázala proklikat až na petici…nebo nevím, ale co tedy přesně požadujete?

Cituji z odkazu:
"Chceš, aby bylo v České republice více center specializujících se na endometriózu a tím se zkrátila doba diagnostiky? Chceš, aby byla endometrióza uznána jako závažné onemocnění a aby proběhla reforma úhradového systému léčby? Chceš, aby se zlepšila prevence a povědomí o tomto onemocnění? Chceš, aby se přestala bagatelizovat bolestivá menstruace?

MY TO CHCEME TAKY!"

1. Bydlím ve větším městě s 170.000 obyvateli, centrum/ambulanci diagnostiky zde máme. A nemyslím si, že je problém dojíždět z menších měst do větších kvůli specializovanému pracovišti. To je přeci normální u různých lékařských oborů. Lepší několik kvalitních center, než aby byly v každé nemocnici, která na to nemůže mít jednak finance a jednak kvalifikovaný personál.
  1. Endometrióza je uznanou diagnózou (viz příspěvky od ostatních). Reforma úhradového systému…jakožto uživatelka různých hormonálních přípravků, kvůli tomuto onemocnění, bych to určitě uvítala. Takže tam za mě ano.
  1. Prevencí endometriózy je myšleno co? Jako např. preventivnj prohlídky právě na specializovaných pracovištích? Povědomí o nemoci si myslím, že je mezi lékaři různých oborů více než dobré…nebo já alespoň nezažila, že by o ní někdo nevěděl nebo pochyboval.
  1. Bagatelizaci bolestivé menstruace potažmo endometriózy také nepociťuji. Rozhodně ne ze stran lékařů…možná ze strany okolních lidí (laiků), ale to nevím, jak by měla petice vyřešit.

Dodám moji zkušenost s endometriózou. Už „pár“ let se také léčím. Diagnóza byla rychlá, ale tam to přisuzuji hlavně domu, že největší problémy začaly když se objevila endometriózní cysta (endometriom), takže ten byl viděn na běžném ultrazvuku na prohlídce na gynekologii. Doktorce se to nezdálo jako běžná funkční cysta a okamžitě mi odeslala na ambulanci léčby endometriózy. Nikdo z lékařů nebagatelizoval moje příznaky a to jsem trpěla dost atypickými příznaky.
Krom gynekologů to se mnou řešila během let i praktická lékařka, endokrinolog, alergolog, fyzioterapeut…všichni vždy vstřícní a ačkoliv to nespadá do jejich oboru, tak povědomí o endometrioze měli dobré nebo se oni sami aktivně zajímali o moje zkušenosti a snažili se najít řešení, které by se dalo skloubit s mojí „léčbou“, i tou kterou jsem naordinoval sama…jako různé diety, bylinky a podobně.

Já určitě nejsem proti vaší aktivitě, ale zatím jsem nepochopila o co konkrétně vám tedy jde? Plus tedy už zmiňované heslo „za zdravé dělohy“ mi přijde nesmyslné…to je to jediné, co mám asi zdravé :D i když asi chápu jak to bylo myšleno, tak je to lehce zavádějící.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24671
5.3.23 19:26

Vida, právě běží reportáž ve zprávách na ČT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí