Erasmus/kolik dáváte dětem na studium?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Erasmus/kolik dáváte dětem na studium?
Ahoj,
Příspěvek upraven 15.10.14 v 16:08
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
To je přeci strašně individuální. Někomu rodiče platí byt i apanáž, ledaskdo si studia financuje úplně sám
A promiň, počítat, kolik by ti měli dát za to, že nebudeš doma pálit energie je vážně trochu mimo.
Myslím, že úměrné je kapesné plus něco málo navíc. Zvláště, když máš vlastní úspory a budeš mít stipendium.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A kolik berou vaši? kolik platí hypo? kolik dalších dětí mají? Pokud berou oba 30tis a platí 5tis hypo tak ti tu tvoji sumičku asi dají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zvidavajanca tak shodou okolností moje sestra odléta na Erasmus do Finska v září a pochybuji, že od mámy uvidí nějakou korunu. Pobírá sirotčí důchod a celé prázdniny každoročně pracuje, aby si něco vydělala. Žádnou finančí podporu od mámy nemá, když nepočítám to, že od ní nechce vůbec žádný příspěvek na bydlení, jídlo apod. Takže u nás co si nevydělá, nemá a považuji to za správné. Ale jak píšu, má jako „výhodu“ sirotčí důchod.
Jinak tedy naše máma vydělá max. 9000 měsíčně, takže i kdyby chtěla, tak jí přispívat nemůže.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já byla na Erasmu v roce 2006. V Norsku, stýpko bylo 440 Eur, ale nepokrylo to ani polovinu. Norsko je vůbec nejdražší země, kam v E můžeš na Erasmus jet.
Protože naši opravdu bohatí nejsou, tak si nemohli dovolit mi nějak moc přispívat, v podtstatě jen to, co mi dávali tady na VŠ (200 km od domova), tedy zhruba dva tisíce, zbytek jsme si musela vydělat. A já jsme od nich nic nechtěla, bylo to moje rozhodnutí, moje zodpovědnost. Jsme jim dost vděčná za to, že mi umožnili studovat v ČR, zahraničí jsem brala jen jako bonus, kterým jsme je nechtěla zatěžovat.
protože jsme tam opravdu hodně chtěla, vzala jsme si půjčku u banku 70 tisíc. Šlo o studentskou půjčku s odloženým splácením jistiny, platit hned jsme musela jen úroky. Splácet jsem začala po škole, jak jsem začala vydělávat.
Nebylo výjimkou, že si tam studenti (včetně mě) našli brigádu. Já dělala babysitting, jiní myli nádobí v restauraci a podobně. prostě pokud chceš studovat v zahraničí, mít na živobytí a ještě si to užít (párty, cestování…) tak holt musíš něco dělat.
jak to píšu tak si říkám, že je fakt drzost, když si někdo něco takového vymyslí a ještě chce, aby mu to sponzorovali rodiče ![]()
Příspěvek upraven 22.04.14 v 12:23
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zvidavajanca a na jak dlouho bys tam jela? Na rok? A do jakeho statu? Vse se to totiz odviji od ceny ubytovani. Cena jidla se taky lisi, pokud pojedes na sever, pocitej s vetsimi vydaji. Ja byla jen na mesic na erasmu a vetsina penez padla na cestovani a dopravu. Ale uz nevim presne, kolik jsem dostala
nejdriv bych si ujasnila zemi a pak to probrala s rodici, budes totiz zavisla na nich, kolik dostanes na ucet. Fakt se to odviji od ceny ubytovani.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A je povinnost platit?? tj. dostat něco od rodičů? taky nemusíš dostat ani korunu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Samozrejme najit si pripadnou brigadu povazuji za samozrejmost, pokud tam budes na rok…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já bych se rodičům o peníze styděla říct, neočekávala bych nic… kdybych chtěla jet, tak za svoje… ale ono jde i o to, jak jsou na tom celkově. ale určitě bych to řešila s nimi. tak hodně štěstí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Strava za 200 EUR? To se mi zda celkem malo, ale zalezi na tom, kam jedes. Treba v Nemecku si to dovedu predstavit (spise za tech 300 teda), kdyz budes jist jenom doma, nakupovat v Lidlu a hodne si to hlidat. Zapomen na kaficka, hospodu s kamarady a takove veci. Treba latte stoji kolem 3 EUR a to uz je skoro tretina tvych dennich vydaju. Male pivo 2.50 - 3 EUR.
Popravde receno nevim kde v zapadni Evrope bys vyzila v pohode za 500 EUR za mesic. Ve Francii teda ani nahodou. Tady se sice da nakupovat na trhu celkem levne, ale musis toho koupit hodne a kdyz jsi sama, tak se ti to zkazi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja sama jsem na Erasmu nebyla, ale nekolik mych spoluzaku ano a od tech mych nejblizsich vim, ze od rodicu nezadali vubec nic (ani je to nenapadlo a uz vubec je nenapadlo propocitavat, co vsechno by za ne rodice zaplatili, kdyby na Erasmus/Freemovers nevyjeli, to je fakt hodne mimo
Meli stipendium, vlastni uspory nasetrene z fin. darku (Vanoce, narozeniny) nebo brigad.
Osobne, kdybych od rodicu dostala mimoto par tisic na „prilepsenou“, byla bych rada, ale urcite bych je cilene o nic nezadala, maximalne prispevek na dopravu, pokud by to byla nejaka vetsi suma za letenku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pri Erasmu si muzes vydělávat, studenti v DE pracuji treba jako výpomoc v menze atd. Za mne to mozné nebylo, nebyli jsme v EU, ale spolužáci z EU si tam takto přivydělávali.
Urcite jinak záleží na tom, jak na tom tvoji rodiče jsou, urcite to nemusi přispívat vic nez kdybys byla tady v CR.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já byla na Erasmu v Německu a ve Španělsku.
- Německo - stipendium bylo 380. Ubytování pohltilo 200 (bydlela jsem dá se říct na koleji pro zahraniční studenty, ale prakticky to byla taková průměrná ubytovna, kde se bydlelo po šesti na pokoji). Jídlo vzalo cca 250, praní 50, ostatní poplatky se studiem 100. Dohromady jsem ze svých úsporů platila 528.
Pojištění platila moje škola a cestu tam a zpět mi zaplatila mamka. - Španělsko - stipendium bylo 520. Ubytování vzalo 230 (bydlelo se v komplexu bungalovů přímo u pláže - v každém bungalovu bydlelo 5 lidí a každý měl svůj pokoj). Strava dělala 200 a ostatní poplatky cca 150. Pojištění taky platila škola. Cestu tam jsem si zaplatila sama (cesta autobusem), mamka mi dávala 1200 měsíčně a cestu zpátky mi zaplatila dobrovolnická organizace, ve které jsem tam dělala. Díky ní jsem se podívala „za hubičku“ i po celé zemi, takže cestování mě vyšlo dohromady na 80.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ono je to docela individualni, treba ja nase nezadala, protoze bylo jasne, ze prispeji. Ale u nas byla financni situace a vse ostatni jine (nasi chteli at jedu pryc).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já byla v zahraničí přes Erasmus kdysi dávno (začátkem 21. století
). S penězi od rodičů jsem nepočítala, ani mě nenapadlo si o nějaké říct, počítala jsem s tím, že si případný nadstandard v zahraničí zaplatím sama z úspor.
Rodiče mi ale sami k stipendiu přispěli částkou, kterou na mě tou dobou běžně měsíčně vynaložili a kterou tedy díky mému pobytu „ušetřili“, tj. za jídlo, MHD, kapesné. Nepamatuju si to úplně přesně, ale šlo o 3 nebo 4 tis. měsíčně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit