Erasmus/kolik dáváte dětem na studium?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
lucenka
22.4.14 15:24

@madi mě štve, že jsem na žádný Erasmus nejela. Byla jsem „jenom“ na měsíc v Asii (přitom naše škola tam posílala i na semestr). Ale byla jsem zamilovaná a blbá a nechtěla být tak dlouho bez drahé polovičky.

• Citovat
  • Upravit
7323
22.4.14 15:25

Nevím, proč se do ní navážíte. Myslím si, že to zakladatelka nemyslela špatně, jen to fakt blbě napsala. Píše, že má s rodiči dobrý vztah, nejsou na tom finančně nejhůř, prostě se ptá, jaká by byla ideální částka z pohledu ostatních :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
22.4.14 15:27

..asi si mě špatně pochopila. Tady nejde o to, zda bychom to svým dětem daly, nedaly. Ale o tom, jakým samozřejmým způsobem to pokládáš a oháníš se vyživovací povinností rodičů k tobě.

K tvému dotazu:
Mě navzdory tomu, že jsem byla zcela finančně na rodičích nezávislá (vlastní příjmy z práce a brigády při studiu VŠ) měsíčně přispívali cca 9000kč. O peníze jsem je ovšem nikdy nežádala. Rodiče razili teorii: dáváme jedné, tak dáme stejně i té druhé a co ušetříš ušetříš. Ale nikdy jsem za nimi nepřišla se seznamem toho, co bych chtěla a na co mám dle svého názoru nárok. Když jsem chtěla něco navíc, tak sem si na to prostě vydělala (a to i bez jejich finanční berle: z toho se stala až teď moc hezká finanční rezerva do začátku po škole).

Raději si s rodiči rozumně promluv, zda by ti mohli pomoct, kdyby si chtěla vyjet na Erasmus. Ale konstruktivnějším způsobem, než vyzněl tady v diskuzi viz: v čr stojím tolik a tolik tak cálujte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
22.4.14 15:32

@Pomka Tak jí například já píšu, že ideální částka podle mě je 0 Kč a je fuk, jestli má rodiče chudé nebo milionáře :nevim:

Já jsem štastná za to, jak jsem byla hrdá a rozhodla se postavit na vlastní nohy, protože jsem zažila taková zaměstnání a mám takové zkušenosti, že si o tom může většina mých vrstevníků vydržovaná rodiči nechat jen zdát. Já jsem si díky praxi už ted našla dobrou stálou práci na půl úvazku, bez protekce, při studiu. Dokonce mi vyjdou vstříc, když musím do školy. Ted mi to většina mých kamarádů, kteří se nechali celou VŠ vydržovat závidí, protože je jako Mgr. bez praxe vezmou akorát tak do KFC.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
22.4.14 15:38

@veria
Píše tu někdo něco o tom, že chce víc než kdyby měl doma? Jo, možná s tím ušetřením na energiích jsem to přepískla, ale strava+kapesné+doprava, případně i to oblečení mi přijde ok.
Podle tabulek na netu je výživné na vysokošloláka 19-25% platu rodiče, takže být naši rozvedení, jde jen ze strany otce na mě 4500-5000,– a v tomto věku se většinou platí dítěti. Možná lépe studentovi. To jen pro upřesnění, že to asi nebude až tak špatný, pokud teda má otec rozumej příjem, že.

Rozhodně počítám s vlastními zdroji!

@Pomka
Jo, možná je to blbě napsaný. A asi určitě je, podle toho, jak to tady všichni chápou :(

Ptám se tu především na názory ostatních, kolik třeba dostali oni (nejen na Erasmus, ale i na koleje v ČR). Ale jak to vidím, tak asi asi říct o cokoliv je špatně, nemám chtít ani korunu.
Nemyslím si, že by mi rodiče nic nedali, pokud by nebyli vyloženě proti tomu, abych jela a nevzali si to jako možnost tomu zabránit. Naopak si nechci říct o hodně a jelikož bydlím doma a rodiče mi nic na koleje nedávají (zkrátka je nepotřebuji), tak nevím. Na druhou stranu můžu se zeptat svých kamarádů ze školy. Jen polovina jich bydlí u rodičů. Druhá dojíždí. Spoustu lidí jezdí autem, nejen z domu na koleje, ale na většinu výuky, což mi přijde jako rozežranost a určitě se nebudu takových lidí ptát, kolik dostávají, protože si nemyslím, že by měli nějakou práci, která je zlatý důl. Možná ji mají, protože měli štěstí.
Myslím, že jsme rodina s průměrnými nebo lehce nadprůměrnými příjmy. Takže když by mě chtěli podpořit a já asi neřekla o nějakou šílenou částku, tak to bude ok.
Nevím, z čeho bych lépe mohla vyjít než právě z té útraty. Na netu je spousta článků o tom, kolik dát studentovi na koleje (ale ono záleží kam, z jaké rodiny student je, odkud je - dojíždění?, co strava - napakuje se každý týden na půlku dalšího jídlem z domu? a taky jsou školu). Uvadá se 4 000,– jako minimum, ale myslím si, že ti, co už z dřívějška počítají s tím, že na VŠ bude třeba dojíždět a bydlet na koleji, tak jsou na to asi připravení, že to bude výdaj navíc.
A vážím si toho, že můžu studovat (i když si tu teď většina myslím opak). Znám několik lidí, kteří studovat nemohou. Oba rodiče na dávkách, nutnost bydlet jinde… Nevím, jestli by dali, kdyby měli nebo ne). A jsou to lidi poměrně chytří, takže škoda.
Možná je to, že chci jet na Erasmus rozežranost, ale na druhou stranu je to příležitost.
Jinak naprostou souhlasím s tím, že by rodiče na studium měli dát, pokud mohou.

Díky moc za to, že jsi mě podpořila v tom, že to není něco, co se nesluší. Naopak. Vzhledem k tomu, že spolu mluvíme a máme dobré vztahy, tak bych to aspoň zkusila, ale nechci si hned zavřít dveře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.14 15:45
@zvidavajanca píše:

Podle tabulek na netu je výživné na vysokošloláka 19-25% platu rodiče, takže být naši rozvedení, jde jen ze strany otce na mě 4500-5000,– a v tomto věku se většinou platí dítěti. Možná lépe studentovi. To jen pro upřesnění, že to asi nebude až tak špatný, pokud teda má otec rozumej příjem, že.

:D
  • Citovat
  • Upravit
lucenka
22.4.14 15:51

Jinak šla jsem studovat z Prahy do Hradce Králové. Od mamky jsem dostávala 4000. Z toho 1500 byl nájem a 2000 jídlo + autobus. Ještě mi teda přispívala na oblečení, ale když vezmu průměr, tak to mohlo být tak max. 500 měsíčně. Takže bych se bez brigád neobešla. Zase ale když viděla, že když chodím víc na brigád, abych měla na notebook, tak mi na něj přidala.

• Citovat
  • Upravit
85472
22.4.14 15:51

No ja myslim, ze si to rodice spocitaji sami nejlip, kolik je mesicne stojis a sami se k te castce vyjadri. Pochybuji ze se budou ridit tim, kolik jim reknes. Jinak se poptej v okoli, asi to bude nejlepsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
22.4.14 15:52

@zvidavajanca jak jsem psala, je to na domluvě. Nepožadovala bych po rodičích konkrétní částku, ale sedla bych si s nima, předložila tu tvou finanční kalkulaci (myslím náklady, na které tě to vyjde) a zeptat se jich, jak to vidí oni, jestli jsou ochotni ti něco přispět. Nepřemýšlela bych nad tím, o kolik si jim říct, ale probrat to s nima. Když se zeptají, kolik potřebuješ, tak to spolu zkuste spočítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1512
22.4.14 15:54

@zvidavajanca já myslím, že jsi to spočítala docela dobře a jestli to máte doma tak, že tě rodiče na VŠ podporují, tak si myslím, že na tom není nic drzého je poprosit o příspěvek ve výši nákladů, co je stojíš v ČR.

Já jsem byla před pěti lety v Lisabonu, rodiče mi dávali to, co by mi dávali i v ČR. Stipendium mi ten rok ještě ukrátily kurzový rozdíly, univerzita nám místo 330E poslala jen 280, takže po zaplacení bydlení a metra a započtení příspěvku od rodičů jsem měla „krásných“ 5,5E na den. Jedla jsem čtyři měsíce těstoviny, bramboráky a palačinky + jsem se zorientovala v akcích v obchodech jako nikdy předtím, ale zase zbylo na víno a výlety;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45739
22.4.14 15:55

Zakl - dobre, pokud by ti dávali tolik jako tady tak to beru.
Jen ze jsem tam nejak četla ze bys potřebovala doplatit 12 tis měsíčně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
22.4.14 16:00

@radkka a já si myslím, že je dobré, když rodiče trošku podpoří své dítě ve studiu.

Nejsi sama, komu rodiče nic nedali. I já se živila na VŠ sama a to ne proto, že by mi to vyhovovalo, ale proto, že otec na mě kašlal a radši zašel na pivo a máma na to neměla. Že bych za to děkovala? Nevím, bylo to sakra náročný a byly chvíle, kdy jsem myslela, že se školou seknu. Ale vydržela jsem a jsem na sebe pyšná. A taky jsem pracovala při veškerým volnu, brigádu jsem měla nadstandardně placenou a přesto jsem nemohla vyskakovat a peníze nestačily na běžné výdaje (tímto děkuji za možnost kontokorentu v bance). Jo a bylo to svým způsobem štěstí, protože mě tam pak zaměstnali a na peníze si taky nestěžuju. Ale jak říkám, když na to budu mít, ráda svému dítěti přispěju při studiu. Budu chtít, aby si našlo brigádu, aby mělo na své výdaje ve volném čase a něco si naspořilo, ale nechci, aby řešilo, jestli si koupit 20dkg eidamu, protože druhý den nebude na rohlík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
22.4.14 16:04
@lucenka píše:
@madi mě štve, že jsem na žádný Erasmus nejela. Byla jsem „jenom“ na měsíc v Asii (přitom naše škola tam posílala i na semestr). Ale byla jsem zamilovaná a blbá a nechtěla být tak dlouho bez drahé polovičky.

To znám, mě to taky stálo vztah :mrgreen: Měla jsem to vyřízené a poznali jsme se až potom., ale já jsem se tak těšila, že mě ani nenapadlo to zrušit a pán to neustál :lol:

• Citovat
  • Upravit
teresa20
22.4.14 16:07
@Anonymní píše:
@zvidavajanca píše:

:D

ehm, já už nějak nemám slov :mrgreen: :mrgreen: tohle je ještě vyšší kalibr, řešit to, kolik by byly případné alimenty :think:

• Citovat
  • Upravit
20767
22.4.14 16:08

@Pomka Já si nemyslím, že jsem sama, ale je nás takových málo, většina je líná zvednout zadek, když nemusí. Psala jsem, že bych své děti podpořila, ale chtěla bych, aby si také oni vydělávaly. Minimálně proto, aby měly zkušenosti, protože se jim to bude v životě hodit.
Opravdu by mě v tom máma nenechala, kdybych neměla na rohlík :roll: To se mi ale nikdy nestalo, ani ted, když jsem byla hodně nemocná a nemohla pracovat. Stačí mi, jak mi máma napakuje tašku pokaždé, když u ní jsem jídlem. Víc nepotřebuji, tak ani víc neberu. A že nemám čas jít pařit každý den nebo vymect všechny festivaly, protože nemám peníze mě opravdu netíží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze