Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, mám takový dotaz, dr. napsala synovi Erdomed takové ty dvoubarevné kapsle, má odmalička problém se spolknutím léků, klasické prášky drtim na lžičce a míchám s čajem, Erdomed jakoby tu kapsli rozdelam, obsah vysypu a na lžičce s čajem mu to dávám, ten „obal“ vyhazuju, někde jsem slyšela, že i ten „obal“ obsahuje nějaké léčivo, tak nevím 🤔 Nevíte někdo?
Citovat
Nahlásit
@afrodithe07 píše:
Dobrý den, mám takový dotaz, dr. napsala synovi Erdomed takové ty dvoubarevné kapsle, má odmalička problém se spolknutím léků, klasické prášky drtim na lžičce a míchám s čajem, Erdomed jakoby tu kapsli rozdelam, obsah vysypu a na lžičce s čajem mu to dávám, ten „obal“ vyhazuju, někde jsem slyšela, že i ten „obal“ obsahuje nějaké léčivo, tak nevím 🤔 Nevíte někdo?Citovat
Nahlásit
Obal neobsahuje nic, ale často má odolat napr žaludečním stavam aby se dostal lék do střev kde má primárně působit. V žaludku by byl na nic. Typicky jsou probiotika a vit C, který mají ve střevech vyšší ucinek. Jak je to u erdomedu nevim.
Jak píše @hospodki, Tvůj postup může jejich účinek snižovat nebo úplně znehodnotit. Mrkni do příbalového letáku, zřejmě tam ale bude napsané, že se mají užívat přesně podle pokynů lékaře nebo lékarníka a nic dalšího. Pokud možnost obsah vysypat není v příbaláku výslovně uvedena, nemělo by se to dělat. Výše máš uveden jeden důvod - žaludeční šťávy mohou ten sypký obsah prostě „zabít“. Druhá možnost je, že obal má řídící funkci, aby se léčivá látka uvolňovala postupně, ne najednou. Uvolnění najednou může buď zvýšit riziko nežádoucích účinků nebo dráždit hrtan či jinou část jak obsah bez obalu postupuje trávícím traktem. Skoč do lékárny a zeptej se, jak to je přímo s erdomedem. Pokud se ale nepletu, má i formu prášku rozpustného ve vodě (jen nevím, zda je pro děti). Proto si myslím, že tobolky by fakt vysypávámy být neměly. Tak jako tak bych se příště na Tvém místě s dr. domluvila na předepsání jiné formy léků.
Obal léčivo neobsahuje. Chrání ale účinnou látku v prášku, aby ji nezničila žaludeční kyselina a aby se lék uvolnil až ve střevě, kde se vstřebá.
Takže je možné, že pokud to vysypeš na lžičku, tak účinnost léku snížíš.
Nemůžeš napsat doktorce, aby vám předepsala Erdomed sirup?
Diteti je 15, polykat léky umí a pediatr na kašel předepsal Erdomed v sáčcích - rozpustný ve vodě. Tak zavolej dr. ze syn ma potíže s polykáním a ať ti posle recept na sirup nebo rozpustný…
Jinak ten Erdomed v sáčcích je dokonce volně prodejný bez předpisu, jen je tam prý trochu nižší koncentrace účinné látky (vysvětlila mi lékárnice).
Tím rozhodně nechci navádět k nedodržení návrhu lékaře, píšu jen jako doplňující info…