Exekuce, nová práce, pocit viny

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
29.2.24 08:21

Exekuce, nova prace, pocit viny

Ahoj, mozna je to dotaz, mozna se chci jen vykecat, ale peoste potrebuju ze sebe dostat co me trapi.
Mam nekolik exekuci. Exekuce jsem dostala jeste v minulem zamestnani, asi 2 roky zpet, pak jsem odešla z duvodu sikany na pracovisti a pak jsem sla pracovat bez smlouvy.
Ted mam moznost prace normalne zase na smlouvu.
No jde o to, ze se stydim pred zamestnavatelem za exekuce, samozrejme ze se o nich dozvi. To vim a s tim tam jdu. Jen se proste bojim co rekne, jak se zachova. Ve zkusebce me muze vyhodit kazdy zejo. Mam proste strach, ze o tu praci razem zase prijdu.
No a dalsi vec je, ze praci jsem hledala na smlouvu hlavne kvuli tomu, ze chci jit do insolvence jelikoz mi to uz prerusta pres hlavu a nevim uz jak dal. Tudiz praci potrebuji.
Pak je tu asi dotaz, po jake dobe prijde do nove prace moje exekuce?
Chci si zalozit chraneny ucet, protoze mam samozrejme postihnuty ucet a potrebuju aby mi nekam chodila vyplata, nemuzu zit ze vzduchu.
Ma nekdo podobnou zkusenost? Vice mene jsem se s tim uz za ty roky vyporadala psychicky, jen ted proste nastava nova situace a ja jsem z toho opet trochu na nervy.

• za exekuce si muzu sama a nestojim o komentare typu ze jsem hloupa a podobne, to vim sama *

Chci s tou situaci neco konecne udelat. Nasla jsem si konecne pritele, co je mi s nim fakt dobre, jsme spolu uz nejakou cvili a on je mi motivaci vsechen bordel v mem zivote vyresit jednou pro vzdy. Vim, ze on je ten s kym zalozime rodinu, bavime se o tom pomerne casto, pritel to bere stejne jako ja.
Ale nez bude miminko, chci tohle vyresit a pak zit uz v klidu. Nestresovat se nejakymi splatkami a podobne..

Omlouvam se za dlouhy priapevek, jsem z toho tak trochu nestastna, asi spis z toho, proc jsem tak dlouho otalela s tim oddluzenim. Mohla jsem to uz mit z casti za sebou, kdybych zacla hned. No to se uz neda nic delat, dulezite je, ze vubec zacnu a nejak tu situaci vyresim.

Anonym, citlive tema. Dekuji za pochopeni :oops:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24756
29.2.24 08:44

Ahoj, v nové práci se to dozví v řádu týdnů-měsíců dle aktivity daného exekutora… takže by bylo lepší fakt zabrat, makat a pak si sjednat schůzku s šéfem/majitelem a říct to sama, na rovinu, jako první..
insolvenční návrh můžeš podat už nyní, pokud máš v ruce pracovní smlouvu… najdi si akreditovanou poradnu, vem všechny papíry k půjčkám a úvěrům a podej to hned, nemáš na co čekat… zveřejněním v insolvenčním rejstříku se ti Okamžitě zastaví exekuce i všechny splátky, nebudeš vůbec nic splácet a počkáš na rozhodnutí soudu, který stanoví způsob oddlužení a splátek věřitelům… to trvá několik měsíců.. splácení pak obvykle pět let a dalších pět let veřejně visíš v rejstříku… přečti si insolvenční zákon a zajdi si nechat sepsat ten návrh.. pokud by to šlo rychle včetně zveřejnění, tak ani na exekuci v práci nestihne dojít.
A s dítětem počkejte, až si dáš život do pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
29.2.24 08:56

@Lucy75 Tím zveřejněním myslíš ještě před schválením, nebo až po schálení, což trvá asi 2-3 měsíce myslím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.24 08:57

To se asi myslí, jak to soud začne řešit

• Citovat
  • Upravit
24756
29.2.24 09:46

@Tojsemja23 zveřejnění návrhu na povolení oddlužení - viz. insolvenční zákon § 97,
https://www.podnikatel.cz/…on/f3028513/#p97
do dvou hodin visí a od té doby dlužník nesmí nikomu nic splácet (zvýhodňoval by věřitele), hradí jen běžné poplatky (nájem, energie apod.) a počká na Usnesení daného krajského soudu o schválení oddlužení, oni mu určí splátkový kalendář (resp. zjistí se všichni oprávnění přihlášení věřitelé a cestou ins. správce se jim pak dle podílu na celkovém dluhu splácí jejich podíl…
V případě více již vedených exekucí je to určitě výhodnější, protože v insolvenci už nepřibývají žádné dluhy, penále ani příslušenství, prostě vůbec žádné úroky navíc
(jen ty, které věřitelům přizná soud.. běžně třeba Providentu nepřiznává skoro žádné, prostě těm, kteří je mají „nemorální“ je soud obvykle zkrouhne)
rozhodně je lepší jedna insolvenční srážka na určitou dobu a zcela konkrétní částku, než věčné nikdy nekončící exekuce s úroky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1608
29.2.24 09:59

Taky jsem kdysi nastupovalo do nové práce s exekucí, vyklepaná jestli mě nakonec nevyhodí. Když jsem vyplňovala vstupní dotazník v kanceláři, otočím ho a tam kolonky,,Uveďte pokud máte srážky z platu, exekuce ad.„! :? Musela jsem s pravdou ven hned, ale přístup účetní (u nás personalistky v jednom),. No to nejste jediná, tak to tam napište výplatu budete chtít hotově?“ Vzpomínám na ni, tenkrát ze mě všechno spadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
29.2.24 13:37

Exekuce v novém zaměstnání

Pracovala jsem v kanceláři v malé firmě, okolo 25 až 30 zaměstnanců. A při nástupu se řešily exekuce, příp. splátky insolvence v lepším případě snad u každého třetího.
Vím to, protože jsem měla společnou kancelář s naší mzdovou účetní. Vedení (majitelka firmy )z toho nemělo zrovna radost, protože z toho byla jen další práce a starosti, ale protože potřebovali nutně lidi do výroby, tak brali fakt skoro každého.
Občas tedy zaměstnanci zůstali jen do první výplaty, příp. zálohy v hotovosti. To už jsem se nedivila její skepsi, co bylo starostí s papírováním, přihlášení ke odvodům atd. a za několik dnů konec.
Byla u nás expertka, co vydržela jen 2 dny. Přimluvil se za ni stávající zaměstnanec, poskytl jí ubytování a nevěděl, že bere drogy a odebrali jí kvůli tomu dítě 👎 Pak se to po něm svezlo. Občas pro dobrotu na žebrotu😥

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.24 13:42

@Babička 67 tak to chapu, no ja nechci jit pracovat kvuli nejake zaloze v hotovosti, chci v te praci vydrzet po dobu insolvence, takze tak tech 5 let a pak se uvidi. Je to pro me dulezite, ale chapu, kazdy je jiny bohuzel

• Citovat
  • Upravit
115
29.2.24 13:50
@Babička 67 píše:
Pracovala jsem v kanceláři v malé firmě, okolo 25 až 30 zaměstnanců. A při nástupu se řešily exekuce, příp. splátky insolvence v lepším případě snad u každého třetího.
Vím to, protože jsem měla společnou kancelář s naší mzdovou účetní. Vedení (majitelka firmy )z toho nemělo zrovna radost, protože z toho byla jen další práce a starosti, ale protože potřebovali nutně lidi do výroby, tak brali fakt skoro každého.
Občas tedy zaměstnanci zůstali jen do první výplaty, příp. zálohy v hotovosti. To už jsem se nedivila její skepsi, co bylo starostí s papírováním, přihlášení ke odvodům atd. a za několik dnů konec.
Byla u nás expertka, co vydržela jen 2 dny. Přimluvil se za ni stávající zaměstnanec, poskytl jí ubytování a nevěděl, že bere drogy a odebrali jí kvůli tomu dítě 👎 Pak se to po něm svezlo. Občas pro dobrotu na žebrotu😥

Ještě pro uklidnění. S několika exekucemi nastupoval do práce syn mé známé. Pracovní morálka taky nic moc. Ale šéfová mu věřila a pomohla mu. Se splácením a insolvencí mu pomohla a kluk se drží už 10 let. Je ve firmě dosud jako velmi žádaný instalatér, založil rodinu a má své bydlení. Ještě že tak, protože jeho starší bratr ( bezproblémový vysokoškolák v IT ) zemřel náhle doma před několika lety na nerozpoznaný zdravotní problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
29.2.24 14:08

Pro zakladatelku.
Kdo vydržel ty těžší začátky se splácením, tak si většinou ty problémy s exekucemi vyřešil.
To jsem chtěla taky napsat. Spíš ze mě vypadly ty horší případy, které se pak řešily.
Ale nikdo dopředu ty nové zaměstnance neodrazoval, i přes tu kupu špatných zkušeností.
Jen u nás ve firmě ty platy tak nějak zamrzly v devadesátkách, pomalu minimální. Takže si pak po určité době konsolidace hlavně chlapi hledali líp placené pozice. Ale práce na vesnici na jednu směnu všude nejsou. Pak už jen dojíždění na 3 směny, příp. dvanáctky.
Já už jsem v důchodu, ale do kanceláře namísto mě nastoupil prostřední syn a do výroby nejmladší po maturitě. Jediné plus je to, že to mají do práce 3 minuty přes ulici. A pokud je potřeba, vypraví se kamion nebo se dodělává zásilka klidně i o víkendu.
Pokud by ovšem kluci měli nějaké závazky, příp. řešili hypotéku nebo živení rodiny, bylo by to těžké.
Občas tak trochu ze srandy říkám, že moje dcera při mateřské v Praze na částečný úvazek v IT vydělává víc než oni dva + já se svým starobním důchodem. Jen jejich čistá splátka domu na okraji Prahy je totiž 55 tisíc. Pro nás nepředstavitelné. A to ještě ručí naší rodinným domem. Tak doufám, že to vydrží 🙏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.24 15:27

@Babička 67 myslite tedy, ze se nemam bat? Moc bych tu praci, o kterou se uchazim chtela, jen se bojim, ze me nebudou chtit, kdyz mam takove skraloupy. Stydim se za to, ale zaroven, clovek musi nekde pracovat, aby to mohl nejak vyresit a mit po case cisty stit. To bych si moc prala. Plus ten fakt, ze je ta prace v oboru, ktery je mi velmi blizky, verim, ze prace pro me bude zabavou. Zitra jdu na pohovor, tak doufam, ze vse dopadne dobre, jsem z toho ponekud nervozni. Ale podle komunikace s pani prozatim, tak vypada, ze me snad vezme. Navic shani nekoho ihned, coz mi taky nahrava a i ten fakt, ze se v tom, s cim bych pracovala vyznam, je taky plusovy bod. Dalsi je asi to, ze umim anglicky, docela dobre, diky zkusenosti s praci v zahranici, kde nebyl jediny z personalu ani z klientu Cech, tak doufam, ze to mi bude taky k dobru. Samozrejme vse z toho mam v zivotopisu a troufam si tvrdit, ze na pohovor jsem byla pozvana z techto duvodu.

Moc doufam, zacala by se tak kapitola zivota s nazem „naprava“, pricemz by to nebylo za trest, kdy bych musela pracovat nekde v albertu na pokladne a zazivat sikanu v praci a podobne :D

• Citovat
  • Upravit
115
29.2.24 15:46

Tak s takovou praxí a jazykovou výbavou bych se vůbec nebála.👍 Moje děti ( mám ještě 4 dcery) taky měly horší období. Ihned po maturitě nebo po návratu ze zahraničí, kdy hned neměly peníze ani práci. Ale za pomoci rodiny se všechno překonalo a

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat