Existuje bujon bez glutamátu?

549
21.9.16 11:44

existuje bujon bez glutamátu?...

Ahoj holky, exustuje nějaký bujon zdraví neškodný pro děti?…Koupila jsem bujon bio bez glutamátů, ale obsahuje kukuřičný extrakt či droždový..je to chut na níž se podílí kyselina glutamová a glutaman jak jsem se právě dočetla…
Tak to vypadá že budu muset začít dělat pouze vývary domácí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Elenloth
21.9.16 11:52

@Marky983 A máš pocit, že v domácích vývarech glutamát a glutaman nebudou?

• Citovat
  • Upravit
12550
21.9.16 11:55

@Marky983 Mě se zdají všechny bujony apod. jako zbytečná chemie, vývary dělám jedině domácí. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.9.16 11:57

Holky tuším kdysi psaly v dm že cosi mají. Nevím ještě jsem nekupovala.
Já si kupuju na Farmář. trzích sušenou vegetu, to je sušená zelenina pomleta, mají výběr se solí a bez. Bravam tu bez, že pouzivam mořskou.
Sufanek stojí snad 45,– jako dost, ale já mám k tomu doma ještě celerovou, petrželkou nať a libecek a dohromady, to dá tu chuť jídlu.

Příspěvek upraven 21.09.16 v 11:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
21.9.16 11:57
@Elenloth píše:

To by mě zajímalo, když děláš poctivý vývar a nepoužíváš různá dochucovadla, kde by se tam vzal? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10265
21.9.16 12:01

Potvrzuji, že v DM mají zeleninový bujon ve sklenici, který je obsahem látek i chutí špička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
21.9.16 12:01

@Marky983 pridany extrakt neni v alnatura zeleninovem, ale v zelenem obalu.. maji ho treba v dmku. http://www.zdravapotravina.cz/…lnatura-gmbh

• Citovat
  • Upravit
9793
21.9.16 12:06

Kupuju taky v dm značku Alnatura

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
21.9.16 12:09

Taky doporučuju DM ve sklenici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18306
21.9.16 12:10

@Marky983
nejlepší je domácí vývar

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
21.9.16 12:10
@Elenloth píše:

Je rozdíl mezi přirozeným glutamátem z přírodního vývaru a glutamátem v izolovaných výtažcích, chovají se oba v těle trochu jinak (z knihy Vyživující tradice).
Já už nedám na domácí, pomalu tažené vývary dopustit, nehledě nejen na chuť, ale i na kvalitu. Pokud si pořídíte pomalý hrnec, tak se to do něj jen nahází (kosti, maso, zelenina, troška jablečného octa na vytažení minerálů z kostí, bylinky, příp. koření), zalít vodou a nechat klidně 24 - 48 hodin (já dám nejdřív hrnec na „high“ a když se blíží k varu, což je po pár hodinách, seberu pěnu, přepnu na „low“ a nechám klidně dva dny. Pak vývar zamražuji a maso lze využít na nějaký recept.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15591
21.9.16 12:16
@Marky983 píše:
Ahoj holky, exustuje nějaký bujon zdraví neškodný pro děti?…Koupila jsem bujon bio bez glutamátů, ale obsahuje kukuřičný extrakt či droždový..je to chut na níž se podílí kyselina glutamová a glutaman jak jsem se právě dočetla…
Tak to vypadá že budu muset začít dělat pouze vývary domácí…

Co je za problém udělat domácí vývar? 8o
Nechápu to, že někdo řekne, že na to nemá čas. U toho vývaru člověk fakt stát nemusí. Může se vařit kotel vývaru třeba přes noc, v lednici pak vydrží velmi dlouho, takže už jen odebírat.
Vůbec nechápu tady tu módu a vaření s bujóny a podobnými sáčkovými humáči :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
21.9.16 12:17
@majki.r píše:
To by mě zajímalo, když děláš poctivý vývar a nepoužíváš různá dochucovadla, kde by se tam vzal? :think:

Kde by se tam vzal? Šmarjá panno, vždyť to je přirozeně se nacházející ve všem, i kupříkladu v droždí, proto se leckde jako dochucovadlo používá drožďový extrakt, což je taky zaobaleně glutamát sodný. Ono se z toho poslední dobou strašně nadělá. Ano, takový masox apod toho v sobě má hodně, tak pokud se tím někdo cpe denně, asi to není úplně OK, ale dát jednou za čas do polívky něco s glutamátem (klidně uvedeným jako něco jiného) není život ohrožující. Samozřejmě znám lidi, co přidávají masox i do jídel, ve kterých je maso, to už nepochopím, ale jinak opravdu používat selský rozum a nechovat se dogmaticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
21.9.16 12:20

@Amys díky za info, už jsem pochopila z diskuse :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
21.9.16 12:21
@majki.r píše:
To by mě zajímalo, když děláš poctivý vývar a nepoužíváš různá dochucovadla, kde by se tam vzal? :think:

I domácí vývar obsahuje neesenciální aminokyselinu - kyselinu glutamovou, stejně jako je v sójové omáčce nebo pastě miso. Jenže v těchto potravinách se jedná o přirozeně se vyskytující isomer, na rozdíl od vyrobeného glutamátu sodného. Bohužel to platí i o izolátech jako „výtažek z droždí“, „přírodní aroma“, a někdy je glutamát chytře schován i pod všeobecných názvem „koření“..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí