Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj, ráda bych se podělila o své trable a vyslechla si Vaše názory, jelikož už se s tím trápím dlouho a ani já, ani mí přátelé a známí, kterým jsem se též svěřila, mi nedokázali poradit. Předem se omlouvám za dlouhé čtení.
Takže, je mi 18, za měsíc 19, jsem v maturitním ročníku SŠ a myslím si, že maturitu zvládnu. Dokonce jsem se rozhodla jít i dál a zkusit bakalářský titul.
Mým problémem je moje rodina. Nejdříve jsem měla tzv. „Růžové brýle“ a nevnímala jsem, čeho je moje rodina schopna. Dětství bylo takové k pochopení, občas se doma ječelo, občas přilétla facka nebo pár přes zadek, když jsem zlobila. Mamka i táta dělali první, poslední pro mě i mého staršího bratra. Dokonce jsem se jim svěřila s šikanou právě ze strany mého bratra (braní kapesného, mlsot od babiček, fyzické násilí, zesměšňování před kamarády), šikanu jsme vyřešili a jsem za to ráda, jak se k tomu rodina postavila.
Ale v deváté třídě jako by se všechno začalo obracet naruby. Samozřejmě, volba střední školy, chtěla jsem následovat své sny a jít na dramatickou školu, nebo něco s filmem. Doteď miluju divadlo a stále si myslím že bych měla na to hrát, a že by mě to bavilo. To se rodičům nelíbilo - tahle práce tě neuživí, nemáš na to, neumíš zpívat, neumíš tančit, jsi jako prkno.
Takže jsem šla na školu, která byla jen návrhem pro moji budoucnost někdy ve 14 letech, ale rodiče se na to tak upnuli, že mě nechali jít na tuhle střední školu. S nástupem do prvaku se rodiče příšerně rozhádali. (Nemluvím o tom že hádka proběhla v době, kdy jsem prespavala u kamarádky a když jsem se vrátila, ještě na mě křičeli, že vůbec nevím, co se děje). Rodiče se tři roky spolu nebavili, ale žili pořád pod jednou střechou. Ve tretaku na Vánoce mi oznámili, že se rozvedou a o prázdninách už bydlel táta jinde. Mamka má vůči tátovi hroznou averzi a pořád mě s ním spojuje. Nemám nic proti, protože mám tátu ráda, ale nechci zbytečně hádání. Ve třetím ročníku jsem si našla přítele. Je o trošku starší než já, ale chová se ke mě lépe, jak kterýkoliv vrstevník, s kterým jsem předtím chodila a jsem s ním šťastná, akorát bydlí daleko a mamka mi začíná mluvit i do vztahu. Doma dělám většinu prací já, do toho musím najít čas se učit a také by to občas chtělo více jak pět hodin spánku. Máma si občas neuvědomuje, jak je pro mě maturitní ročník náročný, většinou zůstávám ve škole dlouho, kvůli konzultacím a doučování, protože chci maturitu zvládnout. Když se vrátím domů, jsem unavená a máma mě seřve že spím. Bojím se, že kvůli ní nezvládnu maturitu. A do vysoké mi také chce mluvit, ale doufám, že tady už snad budu mít slovo já. Teď jsem například trošku přibrala a každý den, co se vrátím domů, si musím vyslechnout jaký jsem špekáček a že není normální být takhle obézní, že na svůj věk nemůžu mít 65 kilo. Bratr s ní drží za jeden provaz a oba mě občas dokáží opravdu deptat, že probrečím celý zbytek dne. Také mě nikdy nepochválí. Na vysvědčení žádná 4, převážně dvojky, pár trojek, a ona mi ještě řekne, jak je to velmi slabé. A dobré známky nevidí nikdy, vždy mě seřve za čtyřku nebo pětku, ale úspěchů si jakoby nevšímá.
Akorát když jsem se mámě svěřila, že kouřím, tak to vzala v pohodě, za což jsem ráda, ale už nesnese, když ve svých 18 letech chci jít s kamarády na pivo. Dělá ze mě alkoholika (ona si každý večer vypije minimálně osm piv).
A teď proč můj problém nemá řešení, každý mi řekne - je ti 18, odstěhuj se. Nemám na to peníze, mám kam jít. K přítelovi, ale jak jsem řekla, bydlí daleko a dojíždět do školy nemohu a na intr je pozdě a nemám peníze na nájem, ani na studentský privát. Také na to nemám psychicky, máma je schopna vycházet všechny mé věci, kdybych odešla. Sama mě vyhání z domu, vyhrožuje mi, že jestli se nebudu chovat tak, jak si představuje, tak mě vyhodí z domu. A já opravdu nemám jít kde by to bylo blízko. Také máme domácí mazlíčky, o které se starám, a když jsem třeba byla na praxích několik týdnů, pryž z domova, po návratu domů katastrofa. O zvířata téměř nepostarano, jídlo dostanou, to ano, ale to je tak všechno. Vodu měli akorát venku, i když druhý pes bydlí doma - gaučák.
S přítelem se modlíme, aby už bylo po maturitě, plánuji na prázdniny pracovat na stejném pracovišti jako on, takže mě pořád podporuje, ať to vydržím. Ale na podzim se budu muset kvůli VŠ vrátit, a toho se také bojím.
Doufám, že si to někdo přečte a budu ráda za každý nápad, radu. Díky.
Příspěvek upraven 28.02.23 v 21:51
Odstěhovala jsem se v devatenácti. Měla jsem hlad, byl to punk a zvládla jsem to jen díky kamarádům. Vystudovala jsem, od prváku na vejšce pracuju, s našima nakonec fajn vztah, ale tehdy to nešlo.
@VitaminC To jsem zapomněla připsat, nemohu. Táta bydlí také daleko a ještě před rozvodem si našel přítelkyni, která má z prvního manželství syna. Oba jsem poznala a jsou naprosto úžasní. Bohužel nemají na lepší nájem nebo vlastní bydlení, a bydlí v bytě kde se sotva vejdou ve třech. Sama jsem to tam viděla. Ale jak říkám, je to dálka.
@Lily Evans Myslím, že s nástupem na VŠ bych mohla občas bydlet u přítelových prarodičů, s kterými se znám, ale u těch také nemohu bydlet nastálo, pořád bych musela být spíše doma.
@Sára 101 oba tví rodiče mají vůči tobě vyživovací povinnost, pokud na Tebe pobírají nějaké dávky úderem 18 let bys je měla dostávat ty. Co se zkusit domluvit, že tedy mamce vyklidis pole a půjdeš někam do sdíleného bytu. Jeden pokoj nevyjde tak draho a když by každý z rodičů dal třeba 3000,– plus ty měla nějakou brigádu, plus třeba přítel by něco pomohl, mohla bys poslední rok střední zvládnout, no a na VŠ už prostě mít částečný úvazek, jako má většina studentů.
@roba18 To je to, máma mi na to peníze nedá, protože mě tady potřebuje, i když to nepřizná. Už jsem s ní o tom zkoušela mluvit, že bych se jako postavila na vlastní nohy… Řekla mi že mi na to nedá ani korunu a zvrtlo se to v hádku typu: já tě celý život živím a ty mi takhle hodíš kudlu do zad.
Táta mi výživné dává, ale soud mi přiznal jen tu částku, na kterou mám nárok podle nějakých těch tabulek.
A přítel je kvůli chybám z minulosti v insolvenci
Do maturity máš dva mesice. To už nejak dáš. Pres léto buď u pritele a na podzim uvidíš, zda klapne VŠ nebo běž do prace a studuj dálkově.
@Sára 101 píše:
@roba18 To je to, máma mi na to peníze nedá, protože mě tady potřebuje, i když to nepřizná. Už jsem s ní o tom zkoušela mluvit, že bych se jako postavila na vlastní nohy… Řekla mi že mi na to nedá ani korunu a zvrtlo se to v hádku typu: já tě celý život živím a ty mi takhle hodíš kudlu do zad.
Táta mi výživné dává, ale soud mi přiznal jen tu částku, na kterou mám nárok podle nějakých těch tabulek.
Je jedno co máma říká, vyživovací povinnost je daná. Přinejhorším ji můžeš dát k soudu.
a táta by ti na VŠ měl platit výživné vyšší, tabulky stoupají dle věku.
Jak daleko bydlí přítel?
@Sára 101 píše:
To je na výměnu manželek. Ženská, co vypije každý večer osm piv, buzerující bratr a ty chudák všechno děláš. Máte všechny zuby? Ano, cigarety a alkohol jsou pro tento pořad základ. No nic. Co vlastně chceš za radu? Jediná rada je odstěhovat se, jenže říkáš, že to prostě NEJDE, tak nevím. Kleknout před matkou a bratrem na kolena a poprosit je, ať tě do června nechaj na pokoji, že chceš udělat maturitu.
Držím ti palce.
@Sadman píše:
To je na výměnu manželek. Ženská, co vypije každý večer osm piv, buzerující bratr a ty chudák všechno děláš. Máte všechny zuby? Ano, cigarety a alkohol jsou pro tento pořad základ. No nic. Co vlastně chceš za radu? Jediná rada je odstěhovat se, jenže říkáš, že to prostě NEJDE, tak nevím. Kleknout před matkou a bratrem na kolena a poprosit je, ať tě do června nechaj na pokoji, že chceš udělat maturitu.Držím ti palce.
No ono kdyby se sama zakladatelka taky vykašlala na to kouření, tak jí to taky nějakou tu tisícovku hodí.
@Sadman píše:
To je na výměnu manželek. Ženská, co vypije každý večer osm piv, buzerující bratr a ty chudák všechno děláš. Máte všechny zuby? Ano, cigarety a alkohol jsou pro tento pořad základ. No nic. Co vlastně chceš za radu? Jediná rada je odstěhovat se, jenže říkáš, že to prostě NEJDE, tak nevím. Kleknout před matkou a bratrem na kolena a poprosit je, ať tě do června nechaj na pokoji, že chceš udělat maturitu.Držím ti palce.
Nezapomeň na přítele v insolvenci ![]()
Sama hulis, máma chlastá, tatík na tebe nejspíš jen platí aliky, příťa v insolvenci. A zuby máte všechny? A můžu je vidět? Ještě ti tam chybí neplánovaný(ale chteny) mimísek přes antikoncepci.
Ahoj, tak nejlepším řešením bude se odstěhovat. Nemůžeš dát domácí mazlíčky k příteli? Nepostaral by se o ně? A ty nemůžeš bydlet třeba u někoho z rodiny, babičky, tety nebo otce v le městě, kde studujes? Nebo nemůže se přítel přestěhovat k tobě do města? Jinak studium na VŠ nemusíš mít denní, můžeš studovat kombinované studium a najít si normálně práci nebo aspoň brigádu. Teď, kdyby ses odstěhovala, jsou rodiče povinni ti platit výživné, musela bys to řešit přes soud.
@mamadvou píše:
No ono kdyby se sama zakladatelka taky vykašlala na to kouření, tak jí to taky nějakou tu tisícovku hodí.
Tak ja jsem velmi tolerantni matka, ale aby me poucovalo decko, co vyhuluje, ma trojky a pritele v insolvenci, nejspis bych tez nebyla happy.