Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám roční dítě asi jako všechny - vše ho zajímá víc než vlastní hračky.
Jen ně tak napadlo… je tu někdo kdo měl dítko které bylo v tom roce "málo kramařící? Existuje to? Nase mala zacne u kuchynsje linky, pak vyhaze botnik, pak jde vyhrabat mop, pak vyhazi ktabici s hrackami, sejme vse co je netr vysoko, a nejradeji vyndava knizky z knihovny. Vzdycky je posrupne vynda. To co vynda ji automaticky prestane zajimat.
ale dpvedete si predstavit jak to u nas asi tak vypada. Uklizim kdyz spi. V ohradce je hrozny rev, nechce tam byt. V klidu mi vydrzi jen v jidelni zidlicce zaplatpambu
taky nekdy pomuze nositko, ale ne mym zadum. Chapu ze zohle ma s rocnimi detmi zplne kazdy…me jen zajimalo jestli existuji i ty, ktere v tomhle jsou treva o dost mirnejsi ![]()
Víš, jaké jsou to pro ni poklady?
Nechej, ať si zkoumá a kramáří. Ta zvědavost k dětem patří.
Kde nesmí, tak říct nee. Ať si pamatuje, že tady se nesmí. Kde je povoleno, ať si hledá poklady.
Dcera byla anděl v porovnání s jejím bráškou. Malé satanisko, nevím, po kom to má 🤭
Pokud si dobre pamatuju, tak nejstarsi dcera byla v tomto docela v pohode. Knizky rozhazovala, ale do supliku skoro nelezla, elektricke zasuvky a leky nezajem. Nejmladsi je ted skoro 14 mesicu. Ta vyhazuje veci z kose, nadobi z supliku, hrnce ze skrine a pak si do te skrine sama vleze a zavre dvirka. Detske pojistky hrave prekona ![]()
Dobre vi, ze nesmi k tatinkovi do pokoje. Kdyz tatinek zapomnel zavrit dvere, hned tam vlezla. A dobre vedela, ze dela neplechu. Kdyz jsem tam nakoukla, tak sebou hodne cukla ![]()
Ja a segra (dvojcata) jsme pry v zivote nevlezly do supliku. Kam nas rodice postavili, tam nas i za par hodin nasli. Ve 2 letech nas mama postavila v Prostejove na namesti a sla si neco vyridit do banky. Jenze se to silene protahlo. Za 2 hodiny jsme staly staly na miste.
Příspěvek upraven 16.04.22 v 20:03
První nikdy nekramařil, miloval jen jednu skříňku s plastovými miskami a jinak si krásně normálně hrál. Druhá je neskutečná, jsou jí tři a kramaří ještě pořád. Neumí si normálně hrát, prostě jen kramaří a kramaří. Takže máma jen uklízí a uklízí. Takže jo, existují, jen škoda, že takoví nejsou oba sourozenci ![]()
Neznám takové. ![]()
Dceři jsou teď dva a kramaří pořád. Rozdíl je jen v tom, že už pochopila princip úklidu, takže mi pak pomůže všechno srovnat zase zpátky. Ale bordel jak v tanku je u nás den co den.
Tak kramaří všechny, ale některé výrazně méně. Mé první dítě jelo stylem - vykrámuju absolutně všechno a odcházím středem. Druhé - vyndám si jednu věc, pohraju si, občas ji dokonce uklidím, než vytáhnu druhou.
Nejhorší je, když má matka nekramařícího dítěte potřebu poučovat tu, jejíž dítě kramaří extrémně, kde dělá výchovné chyby. Mně bylo třeba u prvního dítěte porazeno, že mu mám sdělit, ať to nedělá ![]()
No montessori systém s tím přímo počítá a ve výškách, kam dítě dosáhne dává věci, co jsou pro ně určené (a zároveň přitom jde dítě trénovat na tom, že se prostě společně vykramařené věci zase musí společně zadnat- jasně že nejdřív to s dítětem bude víc práce, než když si to uděláš sama, ale je to něco, co chceš trénovat do malička).
Věci co nechceš aby vytahalo je potřeba dát do výšky, nebo zamykat.
Někdy se to hodí. Kluk má 2,5 a stačí se zeptat, kde mám věc, co hledám. Starší děcka si ho posílají pro ponožky apod.
Má přehled. A kramařili všichni a hodně.
U nás aktuálně kramaří 13 měsíční. A přesně, jakmile to vyháže, tak o to ztratí zájem. S oblibou ožužlává lžičky a pak je vrací zpátky… A co je na palici, že jakmile začne kramařit, hned se k ní chce přidat i starší, i když už jí táhne skoro na pět let… ![]()
Mému mrňouskovi je aktuálně dva a třičtvrtě a kramařici období ho zatím nepřešlo bohužel.
Občas z toho úplně šílím to přiznávám.
Vím že každé dítě je jiné ale mě prostě hrozně štve, že ho cokoliv zajímá víc než jeho vlastní hračky. Momentálně má nejraději vysavače ať už robotické nebo ty normální… v podstatě si ani v tomhle věku neumí normálně hrát jako že hrát v pravém slova smyslu. Když si hraje třeba tím stylem že si jezdí autíčky nebo krmí nějaké plyšové zvířátko tak u toho vydrží maximálně 3 minuty a pak jde zase vykrámovat a rozebrat vysavač a nebo cokoliv jiného.
To nikdo neví jak strašně moc se těším až tohle období skončí ![]()
@ugluk Já bych to rozšířila na poučování o všem, ne jen kramaření ![]()
Když u mého dítěte určitý problém nebo nežádoucí chování nikdy ani nezačalo, NENÍ moje zásluha, že to nedělá a tento problém nemám. By si mohla spousta lidí 100× napsat do sesitu ![]()
Jinak znám jedno dítě které snad dvakrát vyndalo misku, či dvě ze šuplíku. Nevyndaval si ani hračky z vlastní otevřené poličky, všechno se mu muselo dát. Toť vše, všechno co znám jsou větší, nebo menší hraboši.
Mne kramari i cerstve trileta, ktera si navic umi i prisunout zidli, aby se dostala do vyssich pater a taky se naucila odemknout skrinky 🤦🏻♀️ 😀 Tak snad se zakladatelce aspon trochu ulevilo, cizi nestesti by mohlo pomoct 😀 ❤️️
Moje první dítě nekramařilo a bylo extrémně hodné. Hrálo si i hodinu s jednou hračkou, sedělo a sledovalo okolí, nikam nelozilo a nikam se neškrábalo.
Ale to slyšet nechceš. ![]()